Istock 583714204

Så beskär du plommon & körsbär

Undrar du också hur du ska beskära dina körsbärs- och plommonträd? Här berättar Henrik Bodin hur du bäst tar hand om både yngre och äldre träd med stenfrukter.

Körsbär och plommon behandlas ofta styvmoderligt i svensk beskärningslitteratur. Det kan stå ingående hur man ska välja grenar och knoppar när det gäller äpple och päron, men när man sedan kommer till körsbär och plommon står det bara ”beskär försiktigt, växten är blödande”. Den informationen ger inte mycket vägledning.

Men om vi inte beskär hamnar sötkörsbären uppe i skyn och bara fåglarna kan njuta av dem, surkörsbärträden blir risiga med döda kvistar och många plommonträd kommer att brytas sönder när det är fullt med frukt på grenarna.

I takt med att vi får ett mildare klimat kommer det säkert bli vanligare med dessa arter och även mer exotiska stenfrukter som persika, nektarin och aprikos i våra trädgårdar. Det är alltså dags att vi höjer statusen på att ta hand om de träd som ingår i plommonsläktet, Prunus.

 

Uppbyggnadsbeskärning

➔ Syftet med uppbyggnadsbeskärning är att främja tillväxten så att trädet utvecklar kraftiga grenar. Den görs varje år tills trädet har önskad bredd och höjd.

Uppbyggnadsbeskärning av körsbär och plommon görs på samma sätt som för äpple och päron – man beskär de unga träden på vårvintern för att gynna tillväxten. Beskärningen ska vara ganska hård för att främja kraftig tillväxt med kraftiga grenar och stadiga grenvinklar. Det innebär att man tar bort konkurrensskott i toppen och svaga grenar som sitter på stammen.

Viktigt att komma ihåg när det gäller Prunus är att inte klippa in årsskotten mer än till hälften. Vid en hårdare beskärning är det risk att årsskotten stannar i tillväxt eller dör tillbaka.

Gör så här      

  • Spara bara kraftiga grenar som kan bli huvudgrenar i framtiden. Huvudgrenarna ska helst sitta i spiral runt stammen och ha en uppåtgående vinkel på cirka 45 grader. Det är lagom med cirka 50 centimeter mellan grenvåningarna.
  • Årsskotten på ett välmående plommon- eller körsbärsträd kan bli mer än meterlånga. Då är det lagom att lämna kvar hälften av längden. Klipp av årsskotten på sidogrenarna ovanför utåtriktade knoppar.
  • Låt de korta skotten på huvudgrenarna vara kvar om de inte växer in i nästa grenvåning, korsar en annan gren eller växer in i trädkronan.
  • Toppskottet kortas ner till den höjd där man vill få en ny grenvåning. 

        Plommonträd

Underhållsbeskärning – vinter eller sommar?

➔ Att underhållsbeskära ett väl uppbyggt körsbärs- eller plommonträd är i grunden enkelt, men kan ändå vara lite klurigt. Det viktiga är att veta vad man gör och varför. Syftet är att hålla trädet i önskad storlek och undvika att trädkronan blir för tät.

Vid underhållsbeskärning jobbar man främst med att ta bort de längsta grenarna längre in i trädkronan till förmån för kortare grenar som får ta över rollen som de längsta grenarna.

Klipp inte av årsskotten, så kallad sporrbeskärning, utan klipp eller såga bort hela grenar till förmån för kortare grenar som då kan växa ut i hålrummet som bildas.

  • Sommarbeskärning. Växer trädet kraftigt eller om man behöver göra snittytor som blir större än 8 centimeter i diameter är sensommarbeskärning att rekommendera. Då kan man ta bort som mest 30 procent av lövmassan utan att stressa trädet.
  • Vinterbeskärning. Börjar trädet avstanna i tillväxt, det vill säga om årsskotten blir kortare än 10 centimeter är det bäst att beskära trädet på vårvintern för att få fart på tillväxten igen. Undvik då att göra snittytor som är större än 5 centimeter i diameter. På vintern bör man inte ta bort mer än 20 procent av sommarens förväntade lövmassa.

Håller man sig till de här riktlinjerna är risken för att trädet ska drabbas av sjukdomen gummiflöde liten. De vanligaste orsakerna till gummiflöde är kompakt jord, att sorten är på gränsen till sin härdighet, sen vårfrost, för kraftig beskärning eller bakteriesjukdomar.

 

Ta hand om försummade träd

➔ Bigarråer och andra sötkörsbär som är försummade är svårt att beskära radikalt utan att skada trädet och förkorta dess livslängd. De har mycket svårt att bryta nya skott från kala grenar och stammar samt att valla över snittytorna. Bästa tidpunkten för att försöka förminska dessa träd är under sensommaren.            körsbär höger

Några riktlinjer för att få ett bra resultat är att det ska finnas blad och årsskott på de grenar som blir kvar. Gör helst inga snittytor över 10 centimeter i diameter. Den gren som blir kvar ska vara minst 30 procent i diameter av snittytan. Det vill säga är snittytan 6 centimeter i diameter ska grenen vara minst 2 centimeter i diameter.

Som mest brukar man kunna förminska trädkronan till halva dess storlek. Efter ett så radikalt ingrepp bör trädet få vara i fred några år innan man går in och gör korrigeringar.

➔ Surkörsbär som försummats är ofta så risiga att det är svårt att beskära dem snyggt. Fördelen är att de kan skjuta nya skott från stamm och grövre grenar. Här kan man ta bort stora delar av trädkronan och bara lämna grenar med tunna skott längst ut som ”dragare”. Även detta görs på sensommaren.

Nästa vår kommer ”dragarna” att hjälpa trädet i gång och efter någon månad brukar det komma ut nya skott på de grövre grenarna och stammen. Dessa kan sedan få växa ett antal år innan man gör en ny gallring av trädkronan. Tyvärr angrips ofta surkörsbär av blom- och grentorka, så det är sällan aktuellt att göra en föryngringsbeskärning, utan det är byte av träd som gäller.

➔ Plommonträd är luriga. Har trädet dålig tillväxt, med årsskott på bara omkring 10 centimeter, är risken stor att det dör vid en kraftig beskärning. Är tillväxten däremot god brukar det svara med kraftig tillväxt vid en föryngringsbeskärning.

Börja med att granska trädet under sensommaren. Är det dålig tillväxt bör beskärningens första steg begränsas till att klippa och såga bort partier med mycket fruktved. (Är det bra tillväxt kan man hoppa över det här steget.) Svarar trädet med ny tillväxt nästa säsong kan man efter något eller några år såga eller klippa bort större grenar i trädet. Även plommon skjuter nya skott från stammen och grövre grenar.

Efter denna föryngring, som kan resultera i att stora delar av trädkronan försvinner, bör trädet få återhämta sig i några år innan skotten börjar kortas in och styras. Kom ihåg att de översta 50 procenten av årsskotten är tillväxtknoppar och de nedre 50 procenten av årsskottet är sovande knoppar eller blomknoppar. Klipps årsskotten för långt in kan det resultera i döda grenar eller dålig tillväxt.

 

Läs mer!

Här hittar du fler artiklar om beskärning på hemsidan

svensktradgard.se/tradgardsrad/beskarning