15 bilder
Visa alla bilder

Ahlsätra gård, Alunda


Liten gård i Saringe, Uppland där vi bedriver småskalig självhushållning. Gården är på 7 hektar inklusive hagar och mindre skog. Boningshuset är från början av 1900-talet och byggdes på grunden av en äldre borstfabrik som brann ned. Vi har bott på Ahlsätra gård i snart tre år och när vi övertog gården fanns där redan ett äldre glasväxthus på 20 kvadratmeter (vars vinstock levererar över 30 kilo viddruvor om året), samt ett flertal vackra perenn och rosenrabatter. Vi har efter detta främst arbetat med att skapa en trädgård som fylller våra behov och uppfyller våra drömmar. Detta inbegriper anläggning av ett flertal nya rabatter (bland annat tio kvadratmeter med perenna och anuella kryddor, och två bågformade rabatter för medicinalväxter), nya odlingsbäddar (både på marknivå och upphöjda) samt införskaffande av ett tunnelväxhus på cirka 40 kvadratmeter. Under sommaren 2021 färdigställde vi vårt bygge av ett orangeri med mestadels återvunna material där vi vintertid förvarar våra medelhavsväxter (citrusträd av olika slag, fikon, olivträd, rosmarin planator etc.) och pelargonsamling. Vi odlar en hel del grönsaker och blommor, och har både äldre och nyplanterade frukträd och bärbuskar. Utöver odlingarna har vi också en hel del djur såsom höns, ankor och får som förser oss med ägg, kött, ull, skinn och fantastiskt näringsrika restprodukter för vår täckodling. Vi har också en biodling som just nu uppgår till fem kupor som ger fantastisk honung.

Vid besök i vår trädgård på Ahlsätra gård kommer du få möjlighet att se hela vår trädgård, prata odling och träffa andra trädgårdsintresserade. Du kommer också att kunna köpa enkel fika (kaffe, hemgjord saft och hembakt kaffebröd) och vi kommer också att ha lite försäljning av våra hemodlade grönsaker, honung och ägg, samt lite hantverk.

Välkomna!

Landskap
Uppland
Zon / Odlingsläge
4
Specialitet
Köksträdgård, täckodling
Genre
Privata trädgårdar

Vägbeskrivning:
Ahlsätra gård ligger mittemot mjölkgården Saringe lantbruk. Sväng upp mellan stenpelarna vid vår gårdsskylt och följ grusvägen (25 meter) upp till vår vändplan där ni kan parkera.

Ahlsätra gård, Alunda -  , 747 93 Alunda
Visa i Google maps

Fakta

  • Fika erbjuds: Ja
  • Försäljning av växter:

    Vid Tusen trädgårdar säljer vi fika, sticklingar, plantor, nyskördade grönsaker, ägg, honung och konsthantverk.

  • Hundar välkomna: Ja