16 bilder
Visa alla bilder

Anna och Ulriks trädgård, Södra Sandby

Adress: Tivoligränden 8, 24735 Södra Sandby

Vi har en villaträdgård på en tomtyta på 850kvm i utkanten av Södra Sandby. Vi har varit med i Tusen Trädgårdar en gång tidigare i 2020, så nu är ni välkomna att komma förbi och se hur trädgården har utvecklats sedan dess.  Vi började anlägga vår trädgård under slutet av 2016 efter att vi flyttat in i vårt nybyggda hus. Trots att trädgården är så ung har upplevs den redan som lummig och personlig. Vi är en familj med heltidsarbetande vuxna och två barn på 13 och 15 år. Vårt arbete involverar uppgifter som är långt ifrån trädgård och byggprojekt och därför har trädgårdsarbetet blivit vår kreativa oas. Detta är inte vår första trädgård och vi har länge haft ett trädgårdsintresse. 

Trädgården är uppbyggd för umgänge och avslappning med fokus på att både barn och vuxna ska trivas här. Vi har ett stort trädäck och ett uterum eller som vi själva vill kalla det ett orangeri där vi övervintrar våra känsliga växter och njuter av medelhavskänsla året runt. I anslutning til trädäcket har vi ett utekök för matlagning och utebar mitt i trädgården. Barnen och ungdomarna har en hörna för en koja och en ställning för hängmatta och gungor. Vi har stora perennrabatter, en lagom stor köksträdgård där vi odlar både sommarblommor och grönsaker och ett litet träväxthus till tomater och gurka. Vi gillar rosor och har en hel del ovanliga träd och buskar. I 2022 minskade vi gräsmattan till 10 kvm och byggde en swimmingpool. I och med poolbygget blev det förändringar i rabatternas placering. 

Vi har givetvis lagt massor av tid på vår trädgård men även försökt att tänka hållbart, hålla priset på anläggning nere genom att göra det mesta själv och återbruka där det går. Vårt markttegel och ölandsstenen är köpt begagnad och pergolor och diverse trädgårdsbyggnader har vi snickrat själva. Många av växterna som utgjort grunden i trädgården har vi själva förökat genom sådd och sticklingar och en hel del flyttade vi med från våra tidigare trädgårdar och återanvänder alltid när vi gör om i trädgården. Andra växter har köpts in via annonser från personer som vill göra av med växter de inte längre får plats med. En del av vår budget har använt till att köpa lite ovanliga träd i små storlekar och många rosor. Vi försöker att övervintra alla våra medelhavsväxter och känsliga växter i orangeriet och uterummet och vi samlar vatten i stora cisterner som vi använder till bevattning.

Välkommen till att få inspiration till hur man snabbt kan få en mysig och personlig trädgård. Trädgården har varit med i ett par trädgårdsreportage i bland annat Allt om Trädgård och Allers innan poolbygget. Ni kan även kika in på instagram @annavidtivolit för mer bilder.

Landskap
Skåne
Zon / Odlingsläge
1
Genre
Privata trädgårdar

Vägbeskrivning:
Ca 150 m till busshållplatsen Fåglasångs Tivoli i Södra Sandby.
Det finns parkering till runt 12 bilplatser för besökare. Eventuellt kan man parkera på kommunens parkering till Fågelsångsdalen eller på parkeringen till Fåglasångs resursskola.

Övrigt:
Fler bilder på Instagram på @annavidtivolit
Epost [email protected]

  • 1
Anna och Ulriks trädgård, Södra Sandby - Tivoligränden 8, 24735 Södra Sandby
Visa i Google maps

Fakta

  • Kontakt: 0763255479
  • Fika erbjuds:

    Barnen säljer fika.

  • Försäljning av växter:

    Sticklingar från egen odling.