15 bilder
Visa alla bilder

En trädgård med många rum – och massor av träd och buskar, Sollentuna

Adress: Idunvägen 4 , 191 43 Sollentuna

Det här är INTE en trädgård med tjusiga rabatter, doftande rosor och kantskurna gräsmattor. Det här är en trädgård där buskar och träd spelar huvudrollen. Tillsammans med murar och spaljéer skapar de tak och väggar i trädgården. Här finns faktiskt ca 90 träd och buskar på den ca 1000 kvm stora tomten. Plantorna är valda för att ge variation i storlek, bladfärg, bladform och blomningstid. De allra flesta har jag faktiskt själv planterat.

Det här är INTE heller en trädgård som byggts upp av en trädgårdsexpert – jag kunde inte mycket om trädgård när jag flyttade hit för snart 20 år sedan. Men med hjälp av kunniga vänner och min trädgårdsförening och en hel del ”trail-and-error” har jag lärt mig massor och är numera ganska duktig på det där med trädgård.

Jag nog något av en samlare av träd och buskar ovanliga för min växtzon. Här finns en magnifik Rosenhortensia (ca 4 m hög) som börjar blomma i slutet av juni. Här finns också en vackert blommande Catalapa, Kaukasisk Vingnöt, Japansk Valnöt, Vippspirea, Sammetshortensia, Kryddbuske, Pimpernöt för att nämna några av de mer ovanliga.

Ni som besöker min trädgård får låna en trädgårdskarta där alla ca 90 träd och buskar finns numrerade med tillhörande lista med namn. Ni kommer också kunna ladda ner kartan och listan härifrån. Med karta tar man sig enkelt igenom trädgårdens olika rum. Själva trädgården är lätttillgänglig, men till terrassen är det trappor.

Men allt är inte buskar och spaljéer - så klart finns det också rabatter med perenner i färg. Särskilt mycket på vår och försommar med alla lökväxter och pioner och sedan på sensommaren med Solhattarna t ex. Och färg finns också i de röda spaljéerna som går som en röd tråd genom hela trädgården. För rött är en så härlig färg som också står så bra mot grönska. Och den färgen har också växthuset.

Mina favoriter bland perennerna är Funkia, Rodgersia, Ormbunkar, Alunrot – lustigt nog växter man första hand INTE odlar för blomningens skull. Men jag älskar Pioner, Temynta, Solhattar, Kransveronikor osv och önskar så att min Rosenflockel ska bli så där pampig som den kan vara.

Jag har en nästan helt obesvarad kärlek till storblommande Klematis. De där tjusiga som är översållade med stora vackra blommor i alla färger blir aldrig så där fina – de flesta dör hos mig. Däremot har jag svårt att hålla tillbaka Summer Snow och den vanliga skogsklematisen, och Alpklematisen funkar bra.

För snart tio år sedan började jag med grönsaker också. I växthuset blir det mest tomater. I den rådjursskyddade köksträdgården har jag Sparris och Jordärtskocka och där odlar jag det vanliga med sallad, ärter, bönor och squash. Där har jag också ett persikoträd och några krusbär.

Bakgrund – hur jag gjorde

För ungefär 20 år sedan hittade jag mitt drömhus – ett riktigt renoveringsobjekt på gångavstånd till jobbet. Till huset visade sig höra en riktig renoveringsträdgård också. Jag som inte kunde så mycket om trädgård. Och var en ensamstående, nästan 60-åring kvinna utan bil!

Jag började med sådant som jag förstod mig på – sådant påminde renovering inomhus. Dvs jag röjde och jag började bygga upp strukturen - skapa rummen. Efter röjningen blev det faktiskt inte mycket kvar. Det andra året började terrassering, murar och spaljéer ta plats. Det började att bli rum i trädgården.

Och så kom växterna in allteftersom. Men okunnig som jag var blev det inte alltid rätt från början. Det tycks ständigt pågå en omflyttning av växter i min trädgård. Och nu börjar jag få problem att en del växter har blivit för stora.

Jag hade ju bara ett enda träd i trädgården från början – men den magnifika almen drabbades av almsjukan. Och plötsligt blev det sååå tydligt att trädgården behövde tak – min tomt är ju extremt solig. Så då började jag satsa på träd som jag beställde i större storlek.

Terrassen utanför uterummet kändes stor och lite ödslig och låg i sol större delen av dagen. Så där byggde jag en pergola med ett utdragbart markistak för en del och en klättrande staketdruva i den andra delen. Ett sätt att skapa rumslighet och få in skugga på en stor stenyta.

Landskap
Uppland
Zon / Odlingsläge
3
Specialitet
Träd och buskar
Genre
Privata trädgårdar

Vägbeskrivning:
Komma hit
Buss 523 avgår från pendeltågstation: Helenelund (mot Sollentuna) eller Sollentuna (mot Kista) med hållplats Idunvägen därifrån det är någon minuts promenad. Om du inte vill åka buss så tar det 15-20 att promenera från resp. station.
För bilister gäller sedvanlig datumparkering i området.

  • 1
En trädgård med många rum – och massor av träd och buskar, Sollentuna - Idunvägen 4 , 191 43 Sollentuna
Visa i Google maps

Fakta

  • Öppettider: Tusen trädgårdar
  • Hundar välkomna: Ja