2 bilder
Visa alla bilder

Erkes Trädgård, Västra Torp

Adress: Tånevägen, 106 , 23197 Klagstorp
Webbplats: Följ instagram @erkestradgard för information om öppetider under säsongen

En trädgård på 3000 kvm som vi har byggt upp under 30 års tid. Här bor Mona och Anders katterna Hampus, Putte och Elsa och 1 tupp och 2 höns. Trädgården ligger på sydkusten ca 700 m från havet mitt i ett åkerlandskap. Det är med andra ord ett vindarnas landskap. Numera uppvuxna höga häckar, murar och spaljeér bidrar till att man alltid kan hitta lä i trädgården. Häckarna och murarna bildar många olika sorters rum. Tex Kretaträdgården; inspirerat av Kreta och en torktålig växtlighet i en färgskala mestadels i grått , gult och lila. Rummet omgärdas av en hög mur, ligusterhäck och ett litet orangeri. Intill kretaträdgården står - ett litet växthus med omgivande planteringar, singelytor, ett persikoträd och en sk. krukträdgård dvs  en kombination av  krukor med ett innehåll av fleråriga växter som tas in i kallväxthuset på vintern. Ytterligare rum är det stora öppna rummet med gräsmatta och vars vägg delvis består av en 3 m hög vindlande bokhäck. I skuggan av bokhäcken ligger den lilla trädgårdslunden fyllt av lökväxter och skuggälskande växter. Intill huset en klassisk buxbomsparter fylld med högsommarblommande perenner. Bakom orangeriet finns köksträdgården med odlingsbäddar av ek. Från orangeriet löper en lång pergola där klätterväxter har börjat att växa, pergolan byggdes för två år sedan. Då anlades även den nu uppvuxna långa perennplanteringen intill. Planteringen är inspirerad av högörtsängar i naturen, och består av frodiga, sirliga och högvuxna perenner, till synes lite ’hullerom buller’.Den nya favoritplatsen i trädgården är det lilla rummet med en rund damm i mitten. I dammen simmar guldfiskar och du omges av perenner i färgkoordinerad färgskala och kan slå dig ner på en låg rundad sittmur eller på ett par bänkar. I nästa avdelning hittar du en stor sommarblomsodling som när det är säsong öppnar upp för självplock och där det även går att beställa färdig buketter. Intill odlingen kan du gå in i det nybyggda trädgårdsskjulet, ett sk 'Potting shed'. Här serveras det dagen till ära kaffe, the, drycker och goda hembakade bakverk.( Annikas café) . Monas nya bok 'Stilla trädgård i stormigt landskap' som beskriver Erkes trädgård - hur blev den till samt tips och ideer och matiga växtlistor finns att köpa på plats! Här finns också  vaser att köpa som med omsorg valts ut på olika loppisar och auktioner. När man passerat blomsterplanteringen öppnar man kastanjegrinden, precis intill den stora brödgranen, och kommer ut på en äng med prästkragar och ännu fler sommarblommor. Här tornar Erkes dös upp sig. Dit går man för att titta på gånggriften från stenåldern men även för att se den storslagna havsutsikten. VARMT VÄLKOMNA!

Landskap
Skåne
Zon / Odlingsläge
1
Specialitet
Flera olika typer av trädgårdsrum, växthus och litet orangeri. Sommarblomsodling, Stenåldersdös( stenålders gånggrift) - Erkes dös på tomten. Höns.
Genre
Privata trädgårdar

Vägbeskrivning:
Kör kustvägen,väg 9. Sväng av norrut när du kommer till Böste- mot S.Åby. När du kommer till Västra Torp - sväng till höger på Tånevägen. Vi bor på höger sida efter ca 1,5 km. Vitt lågt hus med ett tillbyggt svart trädhus. Skylt markerar.
Enklast är att googla Erkes dös på google maps så hittar du : ))

Övrigt:
Här finns tyvärr mycket begränsat med parkeringsplatser så ni får parkera längst vägen eller på gräset längs vår häck, på gräset intill postlådorna ( där skylten med sevärdhetskringlan står).

 • 1
Erkes Trädgård, Västra Torp - Tånevägen, 106 , 23197 Klagstorp
Visa i Google maps

Fakta

 • Öppettider: 10-17
 • Kontakt: 0768652832
 • Fika erbjuds:

  Kafé med kaffe, the, drycker och hembakade kakor ( Annikas kafé) Här betalar vi endast med swish!

 • Försäljning av växter:

  Monas bok 'Stilla trädgård i öppet landskap' som berättar om Erkes trädgård.
  Plantor; ett litet sortiment av perenner, både vanliga och ovanliga.
  Här betalar vi endast med swish eller jämna kontanter.

  Var snälla - ta inte med er hund i trädgården pga frigående höns ( livrädda för hundar) och hundrädda katter. Stort tack : )