18 bilder
Visa alla bilder

Good morning Svarteborg, Dingle

Adress: Svarteborg 17, 455 97 Dingle

Trädgården är belägen på en höjd med utsikt över dalen med åkrar, ängar och skog. Härifrån överblickar man mycket och går man ut i farstun på morgonen föreställer jag mig en radioröst som hälsar den nya dagen välkommen med: "Good morning Svarteborg! Another wonderful day in a beautiful landscape!" Trädgården bidrar till känslan eftersom den följer landskapets lutning med terrasser, stensättningar, pallkragar och spaljér. I mittengången mot gatan blommar hägg och syrén på våren, i rabatterna Klematis, Vallmo, Rudbeckia och höstflox på sommaren.

Trädgården är etablerad sedan länge med överdånade buskar, rododendron, perenner, rosor och 3 små grönsaksbäddar. Blandskog med bok, ek och asp bakom huset ger en woodland-känsla, och det lilla faluröda växthuset ligger vid skogsbrynet bakom huset, på den högsta punkten av tomten. Här odlas värmeälskande grönsaker och kryddor/örter, med olika resultat. Träd på tomten är Ornäsbjörk, och en flerfärgad lönn som står mellan ros- och pionrabatter i västerläge. En lang remsa längs den grusbelagda uppfarten pryds av kerschmin och rosbuskar, och här håller jag faktiskt på att "täckodla bort" en gammal gräsplätt. 

De tre små grönsakslanden försöker jag "rotera" i växtföljd, och jag testar mig fram med gynnsam samplantering för bättre skörd. "Trial and error" förekommer, och jag ser fram emot tips, inspiration och utbyte i samtal med andra trädgårdsvänner. Samma gäller för nyplantering av perenner längs den solstekta uppfarten.

Trädgården kan kännas lite vild och ovårdad på sina ställen, men den är i bra balans med nyttodjur, insekter, fåglar och fjärilar som bor just där det inte är "perfekt". Jag håller på att lära mig mer om beskärning för att få kontrol över växterna. Och jag ser till att använda allt organiskt material där det tillkommer: kompostkvarn, gräsklipp, löv och vedaska. Mycket att göra med andra ord, men motivation lämnar aldrig när man dagligen får den där känslan: "Good morning Svarteborg!"

Landskap
Bohuslän
Zon / Odlingsläge
3
Specialitet
"Do what you can, with what you have"
Genre
Privata trädgårdar

Övrigt:
Enligt zonkarta ligger min trädgård i zon 3, men om vintrarna är närheten till Kynnefjället och zon 4 kännbar. Vid val av växter tänker jag snarare zon 4.

  • 1
Good morning Svarteborg, Dingle -  Svarteborg 17, 455 97 Dingle
Visa i Google maps

Fakta

  • Öppettider: 30 juni, kl 11-17
  • Kontakt: 0708-571819
  • Hundar välkomna: Ja