17 bilder
Visa alla bilder

Villa Larsson Trädgård, Sollentuna

Adress: Runskogsvägen 27B, 192 48 Sollentuna

Vi byggde vårt Villa Larsson 2005 efter att ha köpt en skogig och bergig tomt året innan. När väl huset stod klar, som var ett projekt i sig, var det dags att få ordning på tomten. När 2/3 delar av ytan nästa bara bestod av berg, sprängsten och grus förstod vi att detta klarar vi inte själva. Var börjar man? Vi tog hjälp av trädgårdsexperten Ylva Landerholm som lyssnade vad vi vill ha för typ av trädgård, ritade förslag och hjälpte till med växtinköp.

Huset har en 20-tals karaktär och vi ville att trädgården skulle gå i samma anda, lite gammaldags romantiskt. Vi ville också göra jobbet själva, dels för att det kändes roligt men också hålla nere kostnaden. Vi minns att Ylva förklarade att trädgård måste få ta tid, och gissa om hon hade rätt.

Nu så här 18 år senare, när nästa alla barn är utflugna, så har vi verkligen fått en trädgård vi älskar, men det finns ju fortfarande massa saker att göra och nya projekt att förverkliga.

 

När ni kommer till oss så möter ni en trädgård som andas lugn och harmoni med färger i vitt, blått och rosa, grusgångar och rabatter utan raka linjer och bergspartier med mossa. Närheten till Törnskogen skapar en skön grön skogskänsla med både sol och skugga. De två dammarna ger ett välkomnande vattenblänk mitt i perennrabatterna där träd och buskar som Glanskörsbär, Syren, Häggmispel och ett Silverpäron skapar lummighet. På baksidan där växthuset står, har vi sen ett par år tagit fram berget och försöker få det att grönska och blomstra. Här har vi ett pågående projekt med nya rabatter. Med ett Japanskt Körsbärsträd, Perukbuske, Blodlönn och Azaleor försöker vi få till en österländsk känsla. Vid uteplatsen har vi låtit en del av skogen vara kvar med en liten stig genom blåbärsriset under tallar och granar.

Landskap
Uppland
Genre
Privata trädgårdar

Vägbeskrivning:
Det går bra att stå på gatorna runt omkring, men tänk på datumparkering och grannarnas utfarter. Med buss tar man 527:an från Sollentuna station mot Vaxmora och kliver av vid hållplats Gustavsbergsleden, och sen en promenad på 7-8 minuter.

  • 1
Villa Larsson Trädgård, Sollentuna - Runskogsvägen 27B, 192 48 Sollentuna
Visa i Google maps

Fakta

  • Fika erbjuds:

    Fika kommer att finnas att köpa (swish) om man vill sitta en stund på altanen.