A, B, C

A

Adventivrötter. Rötter som utveck­las där det normalt inte bildas rötter, t ex från stam, bladskaft, blad eller stickling.

Alv. Den del av marken som ligger under matjorden. På plöjd åkermark går gränsen mellan alv och matjord i plogsulan.

Animalisk gödsel. Gödsel gjort på slaktprodukter eller från urin och avföring från djur och människor. Exempel på animaliskt gödsel är benmjöl, blodmjöl, hönspellets och kogödsel, men även guldvatten.

Annuell. En ört som gror, blommar sätter frukt och dör inom ett år.

Art. Arten är en biologisk grundenhet och utgörs av en grupp individer eller populationer som har likartade egenska­per och som inbördes kan få fertil av­komma.

Artnamn. En arts vetenskapliga namn anges med två ord. Anemone nemorosa är vitsippa, Anemone är släktnamnet som kan omfatta många arter, nemorosa är artepi­tetet som talar om exakt vilken sippa som menas.

Artspecifik. Både djur och växter kan ha artspecifikt livsbeteende och ibland kan det artspecifika beteendet vara beroende av en annan art för att t ex föröka sig eller tillskansa sig näring. Ofta är djur och växter beroende av varandra i sina livcykel. Det är en av anledningarna till att biologiskt mångfald är viktigt.

Avhärdning. Att ställa ut växter som stått inomhus för att successivt vänjas vid ett utomhusklimat.

Avläggare. En ranka eller en gren som böjs ner mot jorden där den får slå rot. Den rotade plantan, avläggaren, avskiljs från moderplantan och odlas vidare för egen hand.

Avmognad. Växterna förbereder sig inför vintern. Årsskotten förvedas så att de klarar kyla och torka bättre.

 

B

Baljväxter. Tillhör familjen Ärtväxter (Fabaceae), som är gömfröiga växter. Dit hör bönor, ärter, jordnötter och sojabönor, men även lupiner, klöver och gullregn. Baljväxter har rötter som är kvävefixerande och därför bra för jordförbättring.

Barkmull. En komposterad bark (till skillnad från täckbark). Barkmullen är ofta berikad med näring för att den inte ska stjäla näring från. Används för att jordförbättra och myllas ner i jorden för att bättre hålla fukt och ge bättre struktur.

Barrotad. En icke krukodlad växt. Plantan säljs med nakna (bara) rötter. Rosor, häck- och hallonplantor säljs ofta som barrotade plantor.

Basisk jord. Jord med högt pH-värde, som ligger över 7. Kalkjordar är typiska basjordar som t ex lavendel trivs i.

Benmjöl. Ett animaliskt gödsel gjort på slaktavfall. Det utvinns ur krossade djurben. Benmjöl är rikt på kväve och fosfor, och är värdefullt som långtidsverkande gödningsmedel. Det räknas som ekologisk gödsel.

Bienn. Tvåårig ört. Första året utvecklas en kraftig rot och en blad­rosett. Rot och bladrosett övervintrar. År två bildas blommor och växten går i frö.

Biodynamisk odling. En odlingsmetod som baseras på ekologisk odling och en form av astrologi. Odlingsformen utgår ifrån en antroposofisk världsbild, och skiljer sig praktiskt från ekologisk odling genom användandet av de åtta biodynamiska preparaten.

Biokol (syn. Terra preta). Ett jordförbättringsmaterial som framställs genom att t ex trä, trädgårdsrester eller matavfall, hettas upp i syrefattig miljö. Den svarta kolen näringsberikas innan den blandas in i jorden. Biokol ger en bra struktur, håller fukten och är långtidsverkande som gödsel.

Biologisk bekämpning. Att ersätta kemiska bekämpningspreparat mot ohyra och växtsjukdomar mot levande predatorer som finns i naturen, t ex nyckelpigor mot bladlöss.

Biologisk mångfald eller biodiversitet. Innebär variationsrikedomen bland levande organismer av alla ursprung. Stor variationsrikedom balanserar ekosystemen.

Bladklängen. Bladskaft omvandlade till klängen, som hjälper växten att klättra genom att kroka sig fast på omgivningen.

Bladnerv. Ledningssträngar som förser bladet med vatten och näring.

Bladrosett. Bladställning där bladen sitter tätt samlade vid stammens bas.

Bladärr. Märken på stammen där blad suttit.

Blast. Blad och stjälk hos rotfrukter.

Blodmjöl. Ett animaliskt gödsel framställt genom blod från slaktdjur. Blodmjöl är rikt på kväve, räknas till ekologiskt gödsel och fungerar även avskräckande på rådjur och kaniner.

Blödning. Vissa träd och buskar savar kraftigt vid beskärning på våren och man brukar då säga att de ”blöder”.

Bokashi. Från Japan kommer denna lufttäta komposteringsmetod för köksavfall. Mikroorganismer tillsätts med hjälp av strö och sedan jäser komposten snabbt och blir till jord inom några veckor. Lakvattnet används som näring, och bokashi har blivit oerhört populärt i trädgårdssammanhang.

Brunnen kompost. Under en komposteringsprocess höjs temperaturen inne i komposten av all aktivitet. När nedbrytningsprocessen börjar avta svalnar komposten och är klar för användning, då säger man att den är "färdigbrunnen".

 

C