K, L, M

K
Kalkhaltig jord. Jord som är rik på kalk och har ett högt pH-värde, över 7,0 (basisk).

Kallbänk. En drivbänk som har ­öppen botten mot marken och ett transparent lock av glas eller plast.

Klack. När man tar sticklingar kan ibland resultatet bli bättre om man drar av sticklingen istället för att klippa med sekatör. Då kan man få med sig en "klack", som är en flik av barken.

Klon. Alla vegetativt förökade plantor (t ex genom sticklingar eller avläggare) som härstammar från en och samma moderplanta är en klon och alltså genetiskt identiska.

Klorofyll. Det ämne som ger växter deras gröna färg, samt spelar en avgörande roll i fotosyntesen (processen när koldioxid, vatten och ljusenergi omvandlas till kolhydrater och syrgas).

Knopp. Ett outvecklat bladskott kallas knopp. Sidoknopp sitter i bladvecket och toppknopp sitter på skottspetsen.

Knöl. Förtjockad underjordisk del av stam med upplagrad näring hos t ex anemon och dahlia, som båda räknas till knölväxter.

Kompost. I en trädgårdskompost varvar man växtmaterial som bryts ner och blir till näringsrik jord. Det finns olika sorters komposten som öppna, slutna eller kökskomposter.

Konstgödsel. Handelsgödsel som framställs industriellt av mineraler och innehåller näringsämnen som kväve (N), fosfor (P) och kalium (K), så kallade makronäringsämnen. Tillverkningen är energikrävande och felanvänt kan det orsaka övergödning i sjöar och hav.

Korspollinering. Pollen överförs från en plantas blomma till en annan.

Kretslopp. Ett kretslopp innebär att ämnen, varor, tjänster eller andra saker cirkulerar. Kretsloppstänket i en trädgård går oftast ut på att återföra näringsämnen till jorden som man avlägsnat genom skörd. Det bästa kretsloppet är när man i så få steg från trädgården återför de växtdelar som inte används genom marktäckning eller kompostering.

Krukodlad. En krukodlad växt ska ha odlats, vuxit till sig och utvecklat nya rötter i krukan hos t ex plantskolan.

Kumarin. Giftigt, väldoftande ämne som finns i många växter.

Kvävefixerande. På ärtväxternas rötter sitter knölar med bakterier som binder (fixerar) luftens kväve, som växten tillgodogör sig.

 

L
Lecakulor. Porösa kulor i olika storlekar som tillverkas av kalkfattig lera, sand och vatten. Leca blandas i jorden för att den ska bli mer genomsläpplig och porös i strukturen.

Lera. En jordart med dominerande inne­håll av mineralkorn som är mindre än 0,002 mm.

Lerjord. Jord med inslag av lera.

Lignos. En växt som bildar ved (lignin) i stjälkar och stammar och inte vissnar ner efter tillväxtperioden. Träd och buskar är lignoser.

Limring. En remsa preparerad med lim, som på hösten sätts runt stammen på fruktträd för att hindra frostfjärilen att klättra upp i trädet och lägga sina ägg.

Lucker jord. Väl genomsläpplig, porös och grynig jord.

Luckra. Att bearbeta jorden så att den blir porös och väl genomsläpplig.

Luka. Rensa ogräs. Vanligt uttryck i södra Sverige.

Lätt jord. Jord som mest består av av sand och grus. Lätta jordar är väldränerade och torkar upp snabbt.

Lök. En tjock förkortad stamdel, så kallad "lökkaka", varifrån näringslagrande blad, lökfjäll, växer ut i lager.

 

M
Mager jord. Jord som är näringsfattig, t ex torv-, sand-, och grusjordar.

Makadam. En sorterad stenkrossprodukt med fraktioner mellan 2-65 mm. Grövre makadam används som dränerande och stabiliserande lager under gångar, medan den finare makadamen kan användas som ytmaterial på gångar.

Marktäckare 1) Det är material som används för att täcka den bara jorden i odlingen för att främst hindra rotogräs. Det kan vara allt ifrån markväv i plast, till naturligt material som barkmull.

Marktäckare 2) Att använda levande växtmaterial för att hindra ogräs i rabatter där det finns bar mark. Låga perenner med tätt bladverk, som snabbt sprider sig åt sidorna omnämns som marktäckare. Men det finns även buskar som används som marktäckare.

Marktäckväv. Väv som släpper igenom vatten och luft, men inget ljus.

Matjord. En jordmån och den odlade jordens övre mörka skikt på 5-25 cm djup. Matjord är mullrik och näringsrik och kan köpas från grusterminaler, men kan innehålla ogräs.

Mikroorganismer och mikroliv. Organismer som är synliga bara i mikroskop. Dessa organis­mer spelar en stor roll i nedbrytningen av organiskt materi­al.

Miniväxthus. Ett litet växthus att ha in­omhus.

Mogen kompost. När komposten har fått ligga till sig och nedbrytningen är avslutad är komposten mogen. Mogen kompost ser ut som, känns och doftar jord.

Mull. En sorts humus i översta lagret av jordmånen. I mullen trivs daggmaskar och andra grävande djur som bidrar till syresättning av jorden, samt nedbrytning där näringsämnen frigörs.

Mycel. Ett rikt förgrenat nätverk av svamptrådar, hyfer, i marken.

Mykorrhiza. Ett komplext samspel mellan svampars hyfer/mycel och växters rötter, där båda organismer drar fördel.

Mylla 1) Mullrik matjord. Mullrik jord är mycket bra att odla i.

Mylla 2) Att täcka ytligt med jord, eller att ytligt blanda ner frön eller gödsel i jorden.