Aktuella frågor augusti

Bomullsmögel på solrosstjälk Foto: Lise-Lotte Björkman
Fråga
Vad kan ha drabbat mina solrosor? De har sett så fina ut men plötsligen börjar de vissna. Först delvis, men nu så har hela de stora fina plantorna kollapsat. Jorden är fuktig och andra växter intill ser fina ut men på stammen ser solrosorna ut såhär.
Svar
Tyvärr ser det ut som solrosorna är drabbade av bomullsmögel, Sclerotinia sclerotiorum. En besvärlig svamp som har många olika värdväxter och vars vilokroppar, så kallade sklerotier, länge kan överleva på växtrester och i jorden. De ser ut som svarta lite avlånga kulor och kan bli rätt stora och väl synliga när de är fullt utvecklade. Angreppet börjar som en blöt röta där bomullsliknande mycel utvecklas och stjälken bryts ner.
Du ska sanera bort dessa solrosor så snart som möjligt och föra till förbränning. Har svampen fått fäste i din odling så ska du hålla koll även på andra nytto- och prydnadsväxter, nu och fortsättningen, för att snabbt kunna begränsa smittan. Allt från morot, kål och lök till stockros, tagetes och just solros och många fler växter kan angripas.
Svampen gynnas av fuktiga förhållanden. Det finns biologisk bekämpning med nyttosvampar, som även finns i naturen, att använda i förebyggande syfte om smittan är spridd. Men börja med sanering och följ fortsatt utveckling och undvik i alla fall solros på samma plats igen kommande år.
Lise-Lotte Björkman 2024
Fråga
I månadsskiftet maj-juni fick jag vår syrenhäck kapad vid fotknölarna. Det är ursprungligen fem plantor bondsyren från rosa till lila. Ojoj, så de vuxit och blivit täta och nu undrar jag hur jag bäst ska hantera den.
Jag önskar hålla den hyfsat ”på plats” vad gäller växtbredd och höjd men inte som formklippt. Ska jag knipsa alla skott som kommit upp och "tokväxer" och då kanske på litet olika höjder? När kan jag i så fall göra detta?
Vi kapade även en fantastisk schersminhäck till att par decimeters höjd och den är nu drygt 1,5 m hög. Avser hädanefter hålla efter den bättre genom att klippa bort gamla grenar. Kan jag börja tukta den redan nu och klippa ner en del grenar litet här och där?
Svar
Alltid lite knepigt att hålla nere växter som vill bli stora och har det i genomet. Ofta är det så att ju mer man beskär dess mer växer de och förgrenar sig, så jag skulle inte toppa de nya skotten på någon av häckarna utan låta dem få något år på nacken så de börjar blomma igen innan du börjar beskära.
Vill man hålla in och nere en syren, men fortfarande vill att den behåller sitt naturliga växtsätt och blomning, beskär man bäst efter blomningen och då alltid klipper grenarna i en grenvinkel/förgrening. Men ta då på lite olika nivåer i buskarna. Då kan man bäst hålla den någorlunda i schack utan att ta till häckklippningen! Och äldre genar som stuckit i väg kan tas bort ända nerifrån vid behov.
Angående schersminen så är det lite lika, toppar du årsskotten så kommer de att förgrena sig och busken bli tätare men även bredare. Så ja det bästa är att du tar bort några av de äldre grenar, efter ca fem år, ända nerifrån i fortsättningen för att hålla busken vital men för övrigt låta den ha sitt naturliga växtsätt. Och komplettera, om nödvändigt, med att korta in grenar i en grenvinkel på lite olika nivåer efter blomningen, när den kommit igång igen.
Lise-Lotte Björkman, 2024

Symptom på angrepp av tomatgallkvalster på tomatbladen Foto: Maria Modahed

Symptom på angrepp av tomatgallkvalster på frukten Foto: Maria Modahed
Fråga
En bekymrad fritidsodlare ringde och undrade vad som kan ha hänt alla hennes tomatplantor i år. De växer ute såväl som i två (8 plus 15 kvm) mindre växthus hon har i Stockholmstrakten. Efter att ha sökt på internet och kontaktat kunniga i butik och bekantskapskretsen hade ingen kunnat ge henne ett övertygande svar. Inget som föreslogs tycktes stämma.
Hon brukar ha fina plantor och skörd av framförallt körsbärstomat, drivna från eget frö, men i år hade bladen börjat anta en gyllenbrunton och fått som ett mjöl på sig och sedan fallit av. I början av augusti var många plantor nästan bladlösa. Frukt hade bildats men även de såg konstiga ut och föll av i förtid. Hon var minst sagt förtvivlad och ville veta vad som hänt.
Svar
Efter att bildmaterial skickats in kunde såväl potatisbladmögel som gråmögel uteslutas. Detta var något annat, men vad? Efter hjälp av kollegor och ytterligare efterforskning och med hjälp av inskickade bilder och växtdelar kunde slutsatsen dras att detta var ett omfattande angrepp av gallkvalster, förmodligen tomatgallkvalstret Aculops lycopersici, i huvudsak. Tomatgallkvalster är som tur är ingen vanlig skadegörare i fritidsodling, jag har aldrig stött på den tidigare.
Detta är ett litet frilevande kvalster som kan angripa växter som hör till potatisfamiljen, Solanaceae, men tomat är dess huvudsakliga värd. Detta kvalster är mindre än det mer vanliga växthusspinnkvalstret och är inte synligt för ögat utan en förstoring på 50-100 gånger behövs för att se det ordentligt. Kvalstret ska vara konformat och ljust beige till gult i färgen. Men med hjälp av en lupp som förstorar 10 gånger kan deras rörelse på bladen upptäckas och speciellt om de är många.
Bladen angrips först nere i plantan och vid stort angrepp blir bladen som de ser ut på bilden, lite förtjockade, skrynkliga och missfärgade och som med en rostig beläggning. Frukterna får som ett mosaikmönster och även foderbladen visar symptom. Frukten faller lätt av precis som frågeställaren erfarit.
Detta tomatkvalster ska inte kunna övervintra på våra breddgrader utomhus eller i ett kallväxthus så smittan torde ha kommit med inköpt eller annat övervintrat växtmaterial. I detta fall är övervintrat kapkörsbär av släktet Physalis misstänkt men svårt att exakt veta hur det kommit till odlingen. Nu behöver alla plantor noggrant saneras bort och inga sticklingar tas och inga plantor som kan vara smittade övervintras.
Till potatisfamiljen/ordningen hör t ex chili, parika, physalis, aubergine, batat och naturligtvis även potatis men även prydnadsväxter som himmelsöga och änglatrumpet med flera växter så det blir många växter att hålla koll på om denna skadegörare blir vanligare.
Besvarad av Lise-Lotte Björkman 2023

Symptom på angrepp av tomatgallkvalster på blad av kapkörsbär, Physalis Foto: Lise-Lotte Björkman

Dahlia planta med stinkfly Foto: Anna Dykert

Skadad dahliaknopp Foto: Anna Dykert
Fråga
Jag planterade två dahliaplantor i en normalstor pallkrage i början på juni. De har växt upp och blivit höga men vill inte blomma. I pallkragen har jag även zucchiniplantor som också växt till sig rejält. Funderar nu varför dahliorna inte blomma? Kan det vara för att det är för trångt i pallkragen? Har det blivit för lite näring och vatten eller kan jag ha vattnat för mycket?
Det är också något som ser ut som bladlöss på flera blad, kan det vara en orsak? Hur får jag bort dessa? Kan jag plantera om dom i krukor och ha på balkongen istället eller är det försent? Jag bor i Västerbotten. Är nybörjare på dahlia men vill verkligen lära mig, de är så fina!
Svar
Dahlior har en lång utvecklingstid och tar tid på sig innan de börjar blomma utan satsar först på tillväxt. Den sägs vara en kortdagsväxt så är dagarna långa kan blombildningen hämmas, vilket de är hos er i början av säsongen. Nu blir dagarna kortare och vi får hoppas att frosten inte kommer för tidigt utan blomningen ännu hinner komma igång ordentligt. För dahlior är frostkänsliga.
God tillgång på näring och vatten behöver dahliorna och är bladverket friskt grönt så har den fått det, men dina ser lite bleka ut så mer näring kan behövas! I en grundgödslad jord med naturgödsel tillförs allsidig näring kontinuerligt under säsongen men när blomningen börjar avta saktar man i med näringsgivan. Och visst blir det konkurrens från zucchinin. Även riklig bevattning kan laka ut näring.
Nu är det svårt att flytta dahliorna utan att skada rötterna och då kan delar av plantan vissna, innan nya finrötter hunnit växa ut. Men vill du ändå göra ett försök vattnar du den innan, försöker få med så mycket rötter intakta som möjligt. Sedan ställer du plantan i skuggan och skyddar den även mot vind med fiberduk till att börja med. Ja även när det börjar bli kallare täcker du med fiberduk till nätterna för att förlänga säsongen. Även zucchinins rötter störs vid eventuell flytt.
Dahlia kan få löss, men de är inte de som syns på bilden. Det är någon skinnbagge även kallade stinkfly, som syns på bilden, förmodligen någon ur familjen ängskinnbaggar. De har stickande sugande mundelar och växtätande arter gör skada på växter när de ute efter mat. De är framförallt nya blad och blad- och blomknoppar som skadas. De är svåra att bli av med och det är täckning med fiberduk tidigare på säsongen som kan ha effekt, för att de inta ska komma åt växterna. Men ta de du kommer åt och ge akt på eventuella äggsamlingar under bladen och oskadliggöra dessa.
Även tvestjärtar gillar dahlior och kan orsaka liknande skada. Dessa är nattaktiva och kan upptäckas då. Läs mer om tvestjärt i ett tidigare svar jag skrivit. https://for.se/fragor-och-svar/vem-ater-pa-mina-vaxter/
Lise-Lotte Björkman 2023
Fråga
Kan jag ta bort blasten på potatisen för att själva knölarna inte ska bli större. Hörde det på radion i fjol men hörde jag rätt?
Svar
Ja du hörde rätt, tar du bort blasten slutar potatisarna att växa. Man brukar blasta av några veckor innan beräknad skörd för att potatisen inte ska förväxa sig, få tjockare skal och klara både upptagning och eventuell lagring bättre. Så efter att du blastat av den låter du potatisarna vara kvar i jorden och tar upp efter behov innan eventuell lagring.
Besvarad av Lise-Lotte Björkman 2023

Kålnät med jordloppor på utsidan. Foto: Lise-Lotte Björkman

Svartkål skadad av fjärilslarver och jordloppor. Foto: Lise-Lotte Björkman
Fråga
Kålfjärilslarverna har ätit på min svartkål och nu har dessutom jordlopporna invaderat och tagit resten av bladen. Är den bara att ta bort och hur gör jag till ett annat år.
Svar
Det är många som tycker om kål och kålfjärilslarverna är en av dem och nu har jordlopporna gynnats i det varma och torra vädret och invaderat plantorna och tagit resten av bladen. Dock växer kål länge på hösten och det hinner komma nya blad i toppen ännu så låt plantorna ändå stå kvar. Fula blad kan tas bort och plantan blir palmliknade. Ja svartkål brukar även benämnas palmkål.
Det effektivaste sättet att skydda dem kommande år är hålla plantorna täckta med helslutande fiberduk/finmaskigt kålnät för att rent mekaniskt hindra skadeinsekterna att ta sig in till plantorna. Kål odlas på ny plats nästa år.
Besvarad av Lise-Lotte Björkman 2022
Fråga
Jag har odlat små vattenmeloner i växthuset men plantan verkar nu vara på upphällningen. Kan man få frukterna att "eftermogna" t ex i köksfönstret? Tycker det är för tidigt att skörda dem egentligen. Hur vet jag när melonerna är mogna. Förra året tog vi en för tidigt och en för sent - de var bara två!
Svar
Om vattenmelonen är tillräckligt mogen kan den eftermogna efter att du tagit in den i rumsvärme, men är de för omogna så kan de istället ruttna/skrumpna när du tar dem från plantan. Så rådet blir att låta den sitta kvar på plantan så länge det finns liv i den.
Det är inte så lätt att avgöra när meloner är mogna. Men när de har fått sina rätta färger och eventuellt har mjuknat något vid skaftets fäste och doften har förändrats och har mer melonkaraktär kan det vara dags att skörda. Även en liten melon kan vara mogen. Många menar också att när man knackar på skalet så ska ljudet blivit lite mer ihåligt än tidigare, men som sagt inte alltid lätt att avgöra!
Besvarad av Lise-Lotte Björkman 2022
Fråga
Jag har hört att pumpa och squashfrö kan bli giftig på grund av okänd cucurbitacinhalt om man odlar plantor från frön man tagit själv. Vet ni om det stämmer? Och bör man därför avstå från att ta frön från egna plantor av just pumpa och squash.
Svar
Pumpa och squash tillhör samma släkte och korspollineras lätt och avkomman från eget frö behöver inte bli som de som köptes och speciellt om de förädlats för vissa egenskaper som t ex att inte bilda cucurbitacin. Så innehållet av ämnet kan förändras men är inget som är givet i frukter från egna tagna frön. Och skulle ämnet bildas så smakar frukten bittert och vårt smaksinne reagerar så risken att blir allvarligt förgiftad är liten, men det har hänt!
Besvarad av Lise-Lotte Björkman 2022

Fråga
Kan ni svara på vad jag hittat i mitt potatisland? Många kryp känner jag igen men vem är detta? Ser nästan ut som en människa som sover på rygg på en av bilderna.
Svar
Jag tror att detta är en puppa av någon insekt, vilken vågar jag inte säga på rak arm. Men svar kan kanske ges av jourhavande biolog på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm, se länken Jourhavande biolog
Svaret som gavs i detta fall av biologen var att det förmodligen är en puppa av en knäppare och antagligen någon sädesknäppar i släktet Agriotes.
Knäpparlarver kan vara besvärliga skadegörare på potatis och speciellt i nya potatisodlingar där de tidigare vuxit gräs. Så det finns risk att de ätit av din potatis. Knäppare har ett flerårigt larvstadium medan puppstadiet endast är några veckor. Hade du lagt puppan i jord i en burk med lufthål på ett skyddat ställe hade kanske en fullvuxen knäpparskalbagge krupit fram.
Besvarad av Lise-Lotte Björkman 2022
Fråga
Vad finns för alternativ till buxbom i zon 3. Jag vill både skapa lägre häckar, ca 25-50 cm höga, och klot; både små och lite större.
Svar
Istället för buxbom kan t ex vintergrön japansk dvärgidegran Taxus cuspidata 'Nana' vara ett bra alternativ. Som mindre, mer eller mindre vintergrön infattningshäck (inte som klot) kan även gamander, Teucrium chamaedryas fungera.
Även japansk järnek, Ilex cernata, som är väldigt lik buxbom till utseendet, kan övervägas i ett gynnsamt läge i zon 3 där jorden har ett lägre pH-värde.
Ja det var några förslag att överväga!
Besvarad av Lise-Lotte Björkman 2022
Fråga
Jag undrar om granbarkborren kan angripa flera arter av gran än den vanliga Picea abies och även andra släkten av barrträd. Kan sitkagran klara sig? Tänkte eventuellt använda den för läplantering i stället för den vanliga granen här i Skåne.
Svar
Denna fråga gick vidare till entomologen Åke Lindelöw på Sveriges Lantbruksuniversitet och svaret löd. ”Ja granbarkborren, Ips typographus, kan angripa även andra barrträd av släktet Picea som t ex sitkagranen Picea sitchensis. I utbrottstider kan även tall och lärk angripas om de står blandade med vanliga granar som är under angrepp.”

Vitmögel på vitlök. Foto: Lise-Lotte Björkman

Vitmögel på vitlök. Foto: Lise-Lotte Björkman
Fråga
Många av mina vitlökar visade sig vara ruttnande när jag tog upp dem i slutet av juli. Kan jag ha vattnat och gödslat för mycket? Värst drabbade var de sorter jag köpte i höstas.
Svar
Troligen är det vitmögel, Sclerotium cepivorum, som drabbat dina lökar. Smitta kan ha kommit in via utsäde eller legat kvar i jorden sedan tidigare lökodling. Svampens vilokroppar så kallade sklerotier kan överleva länge i jorden, uppemot 10 år och mer finns det uppgifter om.
Svampen och dess spridning gynnas av fukt, överdriven kvävegödsling och tät plantering, så visst kan dina goda odlingsinsatser ha bidragit till att svampen trivts när smittan redan fanns på plats. Här fick du förmodligen med den med de köpta vitlökarna. Man tar bort alla vitlökens växtdelar från odlingen och för till förbränning.
Vitmögel eller vitröta, som den även kallas, kan drabba många av de lökväxter vi odlar exempelvis gul- och rödlök. I förbyggande syfte gäller det att rotera all lök i växtföljden med så stora årsintervall som möjligt samt köpa bra, helst certifierat utsäde, om det finns. Och lök som inte ser frisk ut ska inte planteras, vare sig den är köpt eller egen vitlök från föregående år. Du behöver nu införskaffa friskt utsäde samt hitta en ny växtplats till vitlöken. Det är dags att plantera när jordtemperaturen är ca 10 grader.
Besvarad av Lise-Lotte Björkman 2022

Bladskada på fläder av bladlus Foto: Anna Hahne
Fråga
Jag undrar om den här flädern kan vara pyralidskadad? Den är planterad för ett par år sedan på ett ställe där vi för flera år sedan la det vi mockade ur hönshuset . Men det är säkert 5 år sedan vi slängde hönsbajs där.
Svar
Bladskadorna på flädern ser ut att vara orsakade av ett tidigare lusangrepp, som fläder gärna drabbas av och i år har det varit gott om bladlöss. Så det är inte pyralider som är orsaken här!
Besvarad av Lise-Lotte Björkman 2023
Fråga
Det är kala fläckar i vår gräsmatta och det verkar som om det är larver som äter gräsrötter som är orsaken, det blir fula kala fläckar i gräsmattan. Vad kan jag göra? Och kan jag så in nytt gräs?
Svar
Det är förhållandevis vanligt med angrepp av ping- och trädgårdsborrars larver på gräsrötter och speciellt om man har en lätt jord. De har olika längd på sina livscykler och eftersom vi inte vet vem som härjar här är det svårt att ge ett absolut svar. Men dessa larver bekämpas bäst biologiskt med insektsparasitära nematoder medan larverna ännu inte är fullvuxna, då blir resultatet bäst. Nematoderna sprutas/vattnas ut i fuktig jord.
Mot trädgårdsborren, som har en ettårig livscykel, rekommenderas bekämpning i juli-aug-början av september för effekt medan pingborren som har en längre livscykel även kan bekämpas på våren i april. Men jag skulle försöka bli av med larverna nu innan nytt gräs sås och sedan vara beredd att så igen till nästa sensommar. Även fåglar på jakt efter dessa larver kan ställa till det i gräsmattan.
Mer information om nematoderna hittar du bl a här nyttodjur.se och mer information om skadegörarna i FORs frågebank hittar du via följande länkar Vad finns i gräsmattan Larver i gräsmattan
Besvarad av Lise-Lotte Björkman 2023