Ruttnande vitlökar - vitmögel?

Vitmögel på vitlök

Vitmögel på vitlök. Foto: Lise-Lotte Björkman

Vitmögel på vitlök

Vitmögel på vitlök. Foto: Lise-Lotte Björkman

Fråga

Många av mina vitlökar visade sig vara ruttnande när jag tog upp dem i slutet av juli. Kan jag ha vattnat och gödslat för mycket? Värst drabbade var de sorter jag köpte i höstas.

Svar

Troligen är det vitmögel, Sclerotium cepivorum, som drabbat dina lökar. Smitta kan ha kommit in via utsäde eller legat kvar i jorden sedan tidigare lökodling. Svampens vilokroppar så kallade sklerotier kan överleva länge i jorden, uppemot 10 år och mer finns det uppgifter om.

Svampen och dess spridning gynnas av fukt, överdriven kvävegödsling och tät plantering, så visst kan dina goda odlingsinsatser ha bidragit till att svampen trivts när smittan redan fanns på plats. Här fick du förmodligen med den med de köpta vitlökarna. Man tar bort alla vitlökens växtdelar från odlingen och för till förbränning.

Vitmögel eller vitröta, som den även kallas, kan drabba många av de lökväxter vi odlar exempelvis gul- och rödlök. I förbyggande syfte gäller det att rotera all lök i växtföljden med så stora årsintervall som möjligt samt köpa bra, helst certifierat utsäde, om det finns. Och lök som inte ser frisk ut ska inte planteras, vare sig den är köpt eller egen vitlök från föregående år. Du behöver nu införskaffa friskt utsäde samt hitta en ny växtplats till vitlöken. Det är dags att plantera när jordtemperaturen är ca 10 grader.

Besvarad av Lise-Lotte Björkman 2022