Aktuella frågor i februari

Fråga

Går det att ta vintersticklingar av syren, vinbär, doftschersmin och olvon nu i februari – mars?

Svar

Ja, det går fint. Ta sticklingar av fjolårets förvedade årsskott. Det är oftast bäst att klippa årsskotten precis ovanför tvåårsveden. Man kan se var årsskotten börjar där det är små veck eller flera små knoppar i övergången mellan fjolårsskott och årsskott. Man klipper  till en lämplig stickling av basen på årsskotten.

Sticklingen ska vara cirka 20-30 cm lång. I botten av sticklingen klipper man precis under en knopp/nod och i toppen ska man klippa precis över en knopp. Är det tjälfritt kan sticklingarna stickas ner i marken på skuggig plats. Är det fortfarande fruset i marken kan man lägga dem i lite fuktat papper och sätta dem i en plastpåse.

Förvara dem i kylen tills det är tjälfritt ute och det går att sticka ner dem utomhus. Stick ner sticklingen så bara en knopp syns ovanför markytan. Täck gärna sticklingarna med fiberduk. Det går även att sticka ner dem i djupa krukor med såjord. Sätt sticklingarna kring krukkanten, då har de lättare för att bilda rötter. Håll jorden lätt fuktig och sätt en plastpåse över krukan, så inte bladen torkar ut när de kommer fram.

Besvarad av Henrik Bodin 2025

Trädgårdsblåbär beskärs bäst på senvintern

Trädgårdsblåbär beskärs bäst på senvintern Foto: Henrik Bodin

Fråga

Hur ska blåbärsbuskar beskäras för att de ska ge bra skörd under många år? Hur ska jag tänka för övrigt när det gäller skötsel av buskarna?

Svar

De första fem åren kan man låta buskarna växa som de vill. Växer buskarna bra behöver man inte gödsla. Är det dålig tillväxt behöver de gödslas med kompost och rododendrongödsel. Det viktiga är inte mängden utan att de får gödsel varje vår. Blåbärsbuskar har behov av vatten under etableringen och blir det torrt under växtsäsongen så behövs stödbevattning. Efter fem år är det dags att börja beskära buskarna årligen för att hålla dem unga och i bra tillväxt. Ta bort några gamla grenar nere vid marken varje senvinter. Oftast räcker det med att ta bort 2-5 grenar per år.

Besvarad av Henrik Bodin 2025

Fråga
Jag håller på och planerar min förodling och väljer mellan att starta i pluggbrätte eller sålåda. Jag har skapligt växtljus men trångt om plats så behöver få förodlingen så bra och yteffektiv som möjligt. Jag ska så purjolök, mexikansk tagetes, jätteverbena, risp, vildmorot, jätteeternell och jungfrun i det gröna. Sådd enligt angivelsen på fröpåsarna och med utplantering första veckan i juni här i Stockholmsområdet. Räcker slutkrukor på 6 x 6 cm för dem alla? Är det några som bör ha större?

Svar

Bredsådd i det du kallar sålåda sparar utrymme i början men tar ju mer utrymme sedan om plantorna behöver planteras om. Det beror ju även på hur många plantor av respektive du planerar för. Men krukor med måttet 6 x 6 cm är tillräckligt för de flesta att klara sig i tills det är dags för utplantering, men fodrar påpasslig bevattning och tilläggsnäring i slutet av fördrivningen. Ja precis som plantor i ett pluggbrätte med ännu mindre jordvolym till varje planta.

Purjolök skulle jag bredså i februari-mars och sedan låta växa i samma låda ända till utplanteringen för att spara utrymme. De kan stå tätt. Dess rötter är lätta att separera vid utplantering, men behöver sedan skyddas mot sol och blåst med fiberduk vid utplantering tills rötterna kommer igång. Plantera ut vid regn blir rådet!

 

Även mexikansk tagetes kan bredsås som med purjo om du inte sår dem för tidigt, men senare sådd i pluggbrätte ger plantor med fungerande och intakta rotsystem. Men tagetesen växter på bra och kan ändå behöva planteras om innan de kan planteras ut. Ja risp kan du även så i pluggbrätte, liksom jätteeternell och vildmorot men så enligt den senare tidsangivelsen på påsen. De ska inte stå för länge i brättet innan de kan planteras ut.

Jätteverbenan tar tid på sig och sås tidigt och där vinner man på att få fram så stora plantor som möjligt så blomningen kommer igång tidigare så dessa planterar du om i större krukor efter hand. Står de länge i pluggbrätte kommer de att utvecklas sämre, men kan sås där och planteras om vid behov. 

Jungfrun i det gröna skulle jag direktså ute och inte förodla överhuvudtaget!

Hoppas du blev lite klokare i din odlingsplanering. Ytterligare ett råd är att föra bok över din åtgärder så har du möjlighet att ta ännu bättre beslut inför nästa säsong och få plats med allt du vill odla och få fina plantor!

2024 Lise-Lotte Björkman

Fråga

Kan ni svara på varför mina paprikor nästan alltid blir starka i smaken mot höstkanten. Det behöver inte vara alla frukter på samma planta eller hela frukten för den delen och de kan då inte ätas som paprikor. Plötsligt bara bränner det i munnen. Jag har testat olika handels-sorter men inga F1 hybrider. 

Svar

Paprika och chili tillhör samma art, Capsicum annuum, men ett förädlingsarbete ligger bakom de olika grupperingarna, som chili- och paprika-gruppen och sorterna inom respektive. Med det sagt så behöver sorterna vara stabila för att även egenskaperna ska kunna vara det. Även chilisorter, liksom paprika kan bli svagare eller starkare än förväntat.

De paprika sorter du odlat har förmodligen kommit från ett ostabilt frömaterial och egenskaperna blivit likaså. Fröna kan ha kommit från öppen pollinering där korspollinering har skett eller sorter som inte genomgått de antal generationer av självpollinering som krävs för att skapa en stabil sort.

Följande paprikasorter, av varierande färg och form, 'Pico de Mendavia', 'Tap de Cortí', 'Gruezo de Plaza', 'Ros de Mallorca', 'Pimiento de Oímbra' och 'Pimiento Cristal'  har jag fått rekommenderade som stabila sorter och värda att testa. Även att välja F1 hybrider kan vara ett sätt att komma undan problemet. Det är hög tid att så nya plantor nu i februari.

Men fenomenet att frukterna blir starkare framemot höstkanten kan även bero på minskad bevattning. Under sensommaren/hösten sjunker temperaturen och mindre bevattning behövs, vilket kan resultera i starkare frukter. Att hålla nere bevattningen när frukterna håller på att mogna är ett odlingsknep för att nå högre styrka i chilifrukter. Att uppnå det omvända blir däremot knepigare att vattna mer när temperaturen sjunker. 

Vad du däremot kan göra är att försöka upprätthålla jämn "sommarvärme" och bevattning, så fruktmognaden går fortare och paprikorna blir färdiga och kan ätas tidigare. Ett annat tips är att skära bort fröväggarna (det vita inuti paprikan) för det är där den mesta hettan finns. 

Tack Svenska Chilepeppar Föreningen och Chiliodlarna för bistånd med svaret! 

2024 Lise-Lotte Björkman

 

Fråga

Vi ska ta ner ena delen av en lönn som har två stammar. Stammarna är cirka 15 meter höga, och där snittet ska göras är stammen cirka 3 - 4 dm i diameter. Bör snittet täckas på något sätt för att inte riskera röta i trädet?

Svar

Jag förmodar att du redan vet att man ska undvika så stora snitt på träd, blir som sagt lätt röta. Men har ni inget alternativ så sparar ni ingreppet till efter att lönnen är helt belövad fram i juni eller under sommaren/hösten eftersom lönnar savar kraftigt till våren om ett sådant stort ingrepp görs nu under vårvintern. Gör snittet så litet som möjligt men med en liten lutning så att vatten rinner av och gör beskärningen i torr väderlek och med vassa redskap så snittet blir så fint som möjligt. Men ni sätter inget på såret.

Följdfråga

Tycker du i så fall att det är bättre att låta bli? Trädet står synligt mitt i byn och har ersatt ett så kallat byträd. Det vore tråkigt om det skulle behövas tas ner, och vi vill ju gärna att det ska växa vackert (vackrare 😉). Är inte risken stor att det fläks om det finns två lika stora stammar? Det stormar ju rejält ibland.

Svar

Ja det finns risk att trädet fläks och skadan/snittet blir större än nödvändigt men svårt att veta hur stor risken är. Men skicka en bild så kan vi bättre bedöma risken. 

Lönn med dubbelstam. Foto: Gunnel Glännestrand

Nu har jag och min kollega diskuterat lönnen utifrån bilderna och rådet blir att inte kapa någon stam!  Barkåsen verkar gå ända ner till marken, så fläkningsrisken är förmodligen liten. Men eftersom ni vill bevara trädet så länge som möjligt kan en arborist får titta till trädet med några års mellanrum och eventuellt förminska kronan eller sätta dit en kronstabilisering. Men som sagt vi avråder från att ta bort den ena stammen!

2024 Lise-Lotte Björkman och Henrik Bodin

Fråga

Jag har en rad med hösthallon. "Halva" raden av plantorna har drabbats av rost medan resten av plantorna såg fina ut i somras och gav fina bär. Nu tänker jag gräva bort de plantor som är angripna och spara dom som var fina. Jag tror att det är olika sorter men minns inte riktigt. Kan jag plantera nya på samma ställe? Har läst att det finns sorter som är mer tåliga mot rost. Eller ska jag välja en ny plats men som ändå ligger intill? Vad kan man annars göra för att undvika rost på hallonplantorna?

Svar

Hallonrostens sporhus dyker upp på årsskotten rätt tidigt på säsongen och man kan minska på smittan genom att plocka bort de blad (eller gärna hela skotten men då blir det svårt att få skörd) så snart man ser symptom och de gula skålformade sporhusen på bladens översidor.

Överlag är ett luftigt bestånd en bra förbyggande åtgärd och att man på hösten även samlar upp nedfallna blad m.m. för att få bort så kallade vintersporer och bryta svampens livscykel i möjligaste mån. Denna rostsvamp lever hela tiden på hallon och värdväxlar inte. Genom att man kan/ska beskära ner hösthallon helt och hållet på hösten tycker jag att du borde kunna hålla ner smittotrycket på dessa hallon, men kanske finns det andra hallon och även vilda i närheten som har sjukdomen.

De värst angripna plantorna hos dig verkar vara extra mottagliga så kan vara bra att ta ändå ta bort. Jag vågar inte säga ngt om sorternas motståndskraft förutom att det verkar vara främst röda hallon som angrips och då kan det gula hösthallonet ’Diana’ E testas men även sorterna ’Elektra’ E och ’Polka’ E är bra, läs mera här https://eplanta.com/kategorier_yrkesanvandare/barvaxter/

Med ovanstående saneringsåtgärder och jordförbättring kan du plantera nya på samma ställe om inte plantorna funnits där väldigt länge. Men det är bättre med en ny plats, kanske är de fuktigt /skuggigt där dessa plantor stått och en ny plats kan ge  bättre förutsättning att inte smittas även om platsen är i närheten.

2024 Lise-Lotte Björkman

Fråga

Jag odlade zinnia förra året och plockade sedan av fröna genom att dra ut dem med kronbladen på hösten. De har legat mörkt och torrt, räcker det för att kunna så dem denna säsong eller behöver jag köpa nya? Jag tror jag har läst någonstans att de måste frysas för att komma igång, är det så?

Svar

Viktigast är att dina frön är fullmatade dvs att blommorna blivit pollinerade och att fröet hunnit växa till sig och mogna innan det skördades. Lagringsförhållanden mörkt och svalt är bra och zinnia behöver inte köldbehandlas för att gro men kan sås kallt för att sedan vakna med våren. Men vanligen förodlar man dem inne i mars-april för att sedan avhärda och plantera ut dem som plantor. Ja bor du längre söderut kan även direktsådd ute i vår funka.

Lise-Lotte Björkman 2023  

 

 

Fråga

Kan jag få råd om hur man odlar purjolök De vi odlar vill gärna gå i blom, inte alla men en del. Några påstår att den kan ha frusit men det stämmer inte, inget annat mer frostkänsligt i trädgården har frusit. Har ni några råd?

Svar

Purjolök är en tvåårig växt som blommar andra året om den får stå kvar över vinter. Men den kan även luras till att gå i blom första året. Ja man brukar säga att den stocklöper Vilket den kan göra om den utsatts för framförallt kyla (behöver inte vara frost eller minusgrader) eller torka eller annan stressfaktor under odlingstiden. Detta kan ha hänt redan under plantuppdrivningen eller själva utplanteringen.

Även i min egen odling har jag sett en ökad tendens att purjolökar går i blom i förtid. Jag misstänker att de ibland torkat för mycket under just plantuppdrivningen eller framförallt att de blivit utställda i kallväxthuset i en mellanperiod innan utplantering och blivit köldbehandlade där av nattemperaturen. De har ju inga problem att klara av låga temperaturer men deras livscykel och vårt odlingsresultat påverkas av det.

Men det kan även vara sortskillnader. Testa andra sorter än ni odlar idag för att se om det gör skillnad. Odla även några olika sorter dels en lite tidigare t ex ’Almera’ eller ’Atal’ och dels en senare mer härdig som ’Musselburgh’ eller annan vintersort och försöker ge dem så jämna odlingsförhållanden som möjligt. Purjo är näringskrävande och växer länge så ge även näring under senare delen av säsongen. 

Sedan kan man använda purjolök med blomstock i matlagningen. Tendensen till blombildning kan man se rätt tidigt och då kan man även skörda dessa plantor i förtid, träigheten tilltar efterhand. Men låter man den gå i blom så är blomman fin och en hållbar snittblomma. Man kan även låta den gå i frö och skörda dessa för kommande sådder. Ibland får man se odlingsvärdet ur ett annat perspektiv än förväntat när skadan redan är skedd. Bättre lycka detta år och purjo sås med fördel i februari.

 Lise-Lotte Björkman 2023

Fråga

Vår måbärshäck är säkert runt 20 år gammal och rätt fin och formklippt. Den är ca 1,8 m hög och 0,8 m bred, men lutar betänkligt, när det var snö på den så  tänkte vi att vi behöver beskära den en del.

Vi undrar därför om det är säkert att beskära den 20 - 30 cm på ena sidan så den blir mer symmetrisk eller om ni ser risker med det i och med att den är så gammal? Kanske är det bättre att ta lite i taget eller kanske är det viktigare att kapa den på höjden? 

Svar

Ni kan skära in häcken på bredden på ena sidan som ni tänkt. Viktigt att beakta är att det kommer ljus även till de nedersta grenarna för att den ska grönska hela vägen efter beskärningen. Så ta mer mot toppen så att sidan blir svagt lutande. Ni gör beskärningen innan bladknopparna hinner vakna och måbär vaknar tidigt.

Men blir inte resultatet så bra kan ni alltid ta ner den helt nästa vårvinter. För oftast kan det vara bäst att ta ner häcken helt till ca 20 cm och låta den börja om. Då är det extra viktigt att även jordförbättra och se till att den har god tillgång på vatten när den ska börja växa.

Lise-Lotte Björkman 2023

Fråga

Jag har två smällspireor, som jag skulle vilja flytta. De har stått minst tio år på sin plats i en slänt men har inte blivit särskilt höga, det är nog litet magert där de står. Tror du att jag vågar flytta dem till ett bättre ställe tidigt i vår?

Svar

Visst vågar du det, flytta dem innan bladknopparna bryter, gör det så snart du kan gräva under vårvintern. Försök få med så mycket av rötterna som möjligt. Smällspireor, släktet Physocarpus, är tåliga buskar som vanligen växer snabbt men även åldras rätt snabbt.

Ja ibland kan det vara lika bra att plantera nya buskar istället för att sätta arbeta på att flytta tynande buskar. Å andra sidan kan en flytt vitalisera en växt som bara står och stampar. Klipp ur äldre grenar nere i buskarna i för att gynna nytillväxt. Kom ihåg att etableringsvattna de flyttade buskarna.

Lise-Lotte Björkman 2022

Fråga

Jag har många ölandstok i vår kuperade trädgård. När ska jag klippa in dem för att de även ska blomma i år? Det är krypvariant på alla buskar, de är 10-20 år, klippta då och då så är inte alltför stora. Jag tycker mest att de är "spretiga".

Svar

Tok, Dasiphora fruticosa, som ölandstok nu ska heta, är bäst att kontinuerligt underhållsbeskära dvs. några av de äldsta grenarna tas bort i sin helhet årligen eller med några års mellanrum under vårvintern, så ny tillväxt gynnas. Gäller upprättväxande som krypande sorter. Finns det grenar av varierande ålder i busken så blommar även busken bra och under lång tid och blir som vackrast. Och visst kan även yngre, spretiga grenar kortas in, putsas till, såväl under vårvintern som under säsongen.  

Läs mer om beskärning av buskar i vårt faktablad 33  

Men äldre förvuxna buskar som inte underhållits och tappat i vitalitet och blomning kan man även skära ner helt och hållet  och låta dem komma igen, en så kallad föryngringsbeskärning. De hinner blomma redan samma år på de nya skotten men blomningen blir senare. Du gör nedskärningen innan bladknopparna börjar bryta under vårvintern-våren. Tok vegeterar förhållandevis sent. 

Lise-Lotte Björkman 2022

Fråga

Jag har letat förgäves efter tips om hur man tar hand om "ormbunksbebisar". Det gäller alltså småplantorna som kommer från vad jag tror är luftrötter. Jag har läst att man inte kan stoppa ner de rötterna i jord så hur gör jag för att få riktiga rötter på dem? Kan jag sätta plantan i vatten som t ex ampellilja? Min ormbunke doftar väldigt gott, lite som viva, när man nuddar blad och rötter, vet ni om det är någon särskild sort som gör det? Jag har inte märkt det på andra ormbunkar

Svar

Visst kan du få rötter på dessa i jord, men ta inte bort den från moderplantan, kapa inte utlöparna, som det du benämner luftrötter kallas, innan plantorna fått egna riktiga rötter i egna krukor. Småplantorna är känsliga för uttorkning innan de kan försörja sig själva med vatten. Ge småplantornas bas god kontakt med jorden utan att att sätta dem för djupt så tillväxtpunkten täcks, så ska du se att det snart bildas riktiga rötter i fuktig jord. Det går att få rötter på dem även i vatten men bäst att sätta dem i jord direkt.

Din ormbunke tillför förmodligen släktet Nephrolepis, och det finns olika arter och sorter som odlas som krukväxter så jag vågar inte säga vilken detta är och vilka som brukar dofta gott. Jag får forska vidare vid tillfälle, men njut av den goda doften och dina nya plantor!

Lise-Lotte Björkman 2022