Varför blir mina paprikor starka i smaken på hösten?

Fråga

Kan ni svara på varför mina paprikor nästan alltid blir starka i smaken mot höstkanten. Det behöver inte vara alla frukter på samma planta eller hela frukten för den delen och de kan då inte ätas som paprikor. Plötsligt bara bränner det i munnen. Jag har testat olika handels-sorter men inga F1 hybrider. 

Svar

Paprika och chili tillhör samma art, Capsicum annuum, men ett förädlingsarbete ligger bakom de olika grupperingarna, som chili- och paprika-gruppen och sorterna inom respektive. Med det sagt så behöver sorterna vara stabila för att även egenskaperna ska kunna vara det. Även chilisorter, liksom paprika kan bli svagare eller starkare än förväntat.

De paprika sorter du odlat har förmodligen kommit från ett ostabilt frömaterial och egenskaperna blivit likaså. Fröna kan ha kommit från öppen pollinering där korspollinering har skett eller sorter som inte genomgått de antal generationer av självpollinering som krävs för att skapa en stabil sort.

Följande paprikasorter, av varierande färg och form, 'Pico de Mendavia', 'Tap de Cortí', 'Gruezo de Plaza', 'Ros de Mallorca', 'Pimiento de Oímbra' och 'Pimiento Cristal'  har jag fått rekommenderade som stabila sorter och värda att testa. Även att välja F1 hybrider kan vara ett sätt att komma undan problemet. Det är hög tid att så nya plantor nu i februari.

Men fenomenet att frukterna blir starkare framemot höstkanten kan även bero på minskad bevattning. Under sensommaren/hösten sjunker temperaturen och mindre bevattning behövs, vilket kan resultera i starkare frukter. Att hålla nere bevattningen när frukterna håller på att mogna är ett odlingsknep för att nå högre styrka i chilifrukter. Att uppnå det omvända blir däremot knepigare att vattna mer när temperaturen sjunker. 

Vad du däremot kan göra är att försöka upprätthålla jämn "sommarvärme" och bevattning, så fruktmognaden går fortare och paprikorna blir färdiga och kan ätas tidigare. Ett annat tips är att skära bort fröväggarna (det vita inuti paprikan) för det är där den mesta hettan finns. 

Tack Svenska Chilepeppar Föreningen och Chiliodlarna för bistånd med svaret! 

2024 Lise-Lotte Björkman