Ta bort dubbelstam på lönn?

Fråga

Vi ska ta ner ena delen av en lönn som har två stammar. Stammarna är cirka 15 meter höga, och där snittet ska göras är stammen cirka 3 - 4 dm i diameter. Bör snittet täckas på något sätt för att inte riskera röta i trädet?

Svar

Jag förmodar att du redan vet att man ska undvika så stora snitt på träd, blir som sagt lätt röta. Men har ni inget alternativ så sparar ni ingreppet till efter att lönnen är helt belövad fram i juni eller under sommaren/hösten eftersom lönnar savar kraftigt till våren om ett sådant stort ingrepp görs nu under vårvintern. Gör snittet så litet som möjligt men med en liten lutning så att vatten rinner av och gör beskärningen i torr väderlek och med vassa redskap så snittet blir så fint som möjligt. Men ni sätter inget på såret.

Följdfråga

Tycker du i så fall att det är bättre att låta bli? Trädet står synligt mitt i byn och har ersatt ett så kallat byträd. Det vore tråkigt om det skulle behövas tas ner, och vi vill ju gärna att det ska växa vackert (vackrare 😉). Är inte risken stor att det fläks om det finns två lika stora stammar? Det stormar ju rejält ibland.

Svar

Ja det finns risk att trädet fläks och skadan/snittet blir större än nödvändigt men svårt att veta hur stor risken är. Men skicka en bild så kan vi bättre bedöma risken. 

Lönn med dubbelstam. Foto: Gunnel Glännestrand

Nu har jag och min kollega diskuterat lönnen utifrån bilderna och rådet blir att inte kapa någon stam!  Barkåsen verkar gå ända ner till marken, så fläkningsrisken är förmodligen liten. Men eftersom ni vill bevara trädet så länge som möjligt kan en arborist får titta till trädet med några års mellanrum och eventuellt förminska kronan eller sätta dit en kronstabilisering. Men som sagt vi avråder från att ta bort den ena stammen!

2024 Lise-Lotte Björkman och Henrik Bodin