Aktuella frågor i december

Foto: Gun-Britt Gustafsson

Fråga

Jag har problem med mina julstjärnor. Den 29 november köpte jag två, som såg fina ut i en vecka. De har stått i köksfönstret i normal rumstemperatur. Jag har gett dem växtnäring men strax därefter började  bladen skrumpna och ramla av. En är helt utan gröna blad och kastad. Varför blev det såhär? 

Svar

Julstjärnor är riktiga primadonnor, som är känslig för blöt och kall jord och de vill inte ha en temperatur under 15 grader, inte ens under en kortare period. Alltid risk att den under transport kan ha utsatts för detta både från odlingen i lastbil till butiken och från butiken hem med dig. Eller att den stått så eller i drag i butiken under en tid. En närodlad stjärna som inte transporterats långt eller stått länge i butiken är att föredra. Att stå mörkt under en längre tid blir den inte heller glad av.  

En julstjärna ska alltid skyddas med papper och väl hemma så låter man den stå kvar i emballaget och vänja sig successivt eftersom även häftiga temperatursvängningar påverkar den negativt. Sedan vill den ha en ljus placering men inte i drag vare sig från fönster eller från underliggande element.

Även för hög temperatur liksom kyla, blöt och kall jord kan få den att reagera som dina gjort med att fälla bladen. Vatten behöver den men jorden får torka upp mellan varven och häll av vatten som blir stående i ytterkruka eller på fatet när du vattnat den och använd ljummet vatten. Näring behövs inte nu under den mörka årstiden utan först när den börjar växa när ljuset återvänder. Men en svag giva enligt rekommendationen på flaskan ska inte ha påverkat den negativt. Men gav du för mycket kan den även reagerat på det.

Ja konstigt egentligen att vi har den som julblomma när den är så känslig men lyckas vi tillgodose dess krav förgyller den julen med de fint färgade högbladen. Och klarar man den över alla helgdagarna kan man vara stolt och ännu stoltare om man kan få den att växa vidare. Med kortdagsbehandling till hösten kan man till och med då få den att bilda nya högblad och blomning till nästa jul!

Så bättre julstjärnelycka nästa gång!

Besvarad av Lise-Lotte Björkman 2023

Fråga

Jag fördriver upp många frön inomhus och brukar sterilisera såjord i mikrovågsugnen för att slippa sorgmyggor och de minskar då mycket. Men kan det hjälpa att ha jordpåsen utomhus några dagar innan den tas inomhus för att ta kol på alla sorgmyggor och dess larver? Jag drar mig för att börja så och sterilisera så mycket jord som jag brukar..... 

Svar

Finns det ägg och puppor av sorgmyggor i jorden så hjälper inte frysning, de överlever men möjligen kan du ha jorden inne i värmen under några veckor så att dessa stadier av sorgmyggan ”vaknar”, men hoppeligen inte hinner lägga nya ägg. Larverna och själva myggorna är känsligare för kyla och då rejäla minusgrader, sätt i frys-temperatur. Ja även detta kan vara rätt omständigt men värt att testa med lite framförhållning och  om det blir rejäla minusgrader ute nu.

Sedan vet du säkert att sorgmyggor gynnas av fuktiga förhållanden så genom att hålla sådderna på torrare sidan motverkas de. Och genom att täcka jorden med ett lager grusig sand samt sätta upp gula klisterskivor som de flygande myggorna fastnar i så begränsar man dem ytterligare. Slutligen så finns det effektiv biologisk bekämpning i form av nematoder som vattnas i jorden, preparat Nemablom. Så låt inte dessa förstöra dina odlingar och odlarglädje! 

Lise-Lotte Björkman 2023

Fråga

Jag har ännu en paprika från årets skörd liggande i kylskåpet. Kan jag ta frön från den och få samma fina paprikor även nästa år? Jag har sparat fröpåsen och där står det F1, jag har hört att det är något man ska tänka på då, men vad?  

Svar

När det står F1 på fröpåsen betyder det att fröna är framtagna genom ett noggrant förädlingsarbete för att få fram frön som ger växter med väldigt lika egenskaper. Tar du frön från dess frukter får dessa i sin tur helt egna egenskaper och det finns risk att nästa års paprikor blir helt annorlunda och inte vad du förväntar dig. Så vill du försäkra dig om samma egenskaper på paprikorna nästa år blir det till att köpa nya frön av samma sort och förädling.

Besvarad av Lise-Lotte Björkman 2023

Fråga

Min ståtliga idegran har gett vika för tung snö. Vad göra? Vänta och se ifall den reser sig eller klippa bort det som hänger. Det ser inte ut som om grenarna är knäckta bara böjda. I fall jag måste klippa av det böjda går det att göra nu?

Svar

Ja snön kan ställa till det och bra att försöka förebygga skador genom att putsa bort den vartefter den kommer och speciellt när det blir mkt blötsnö på en gång. Gör så fortsättningsvis under vinter och till våren ser du vad du behöver fixa genom beskärning!

Fråga

Vad är det som gör att vissa blommor är vårblommor, andra höst och vissa perenner och andra bara ettåriga? Är det så att många av de vi odlar växer året runt i sina ursprungsländer eller i varmt klimat, t ex. Florida, där en vän menar att blommorna blommar jämt året runt.

Svar

Detta är en stor fråga men kan väl i korthet besvaras med att alla växter är anpassade efter varifrån de kommer, sitt ursprung, för att där på bästa sätt kunna överleva och föröka sig i konkurrens med andra växter och andra rådande biotiska (levande, biologiska faktorer) och abiotiska (ej levande omgivningsfaktorer som t ex klimat) förhållanden.  Om alla växter hade liknande livsmönster skulle det finnas färre arter. Evolutionen har utvecklat olika strategier för fortlevnad. 

Men även i en främmande miljö/klimat/världsdel kan växten klara sig men beter sig då annorlunda, många växter har stor anpassningsförmåga, bättre eller sämre från vår horisont sett, men för växten gäller det att föröka sig. Sedan har även vi människor blandat sig i med styrd växtförädling, som ytterligare kan tänja på de nedärvda egenskaperna.  Men genom att ta reda på varifrån en växt härstammar och hur den växer naturligt får vi veta hur den bäst ska skötas för att trivas så bra som möjligt!

Besvarad av Lise-Lotte Björkman

Fråga

Nu har jag plockat upp mina knölbegonior. Hur förvara jag dem över vintern?

Svar

Knölbegonia (Begonia x tuberhybrida) kan i det här hänseendet jämföras med dahlia och potatis. Knölarna ska alltså förvaras mörkt, svalt (vid 5 plusgrader) och i en lätt fuktig miljö. Det får inte vara blött för då ruttnar de. Och det får inte vara torr luft för då kan knölarna torka bort innan det är dags att plantera dem i krukor inomhus i mars.

Har man jordkällare eller likvärdig förvaringsplats är det perfekt. Då räcker det att ta upp knölarna och skaka loss jorden. Lägga dem på ett lager sand och sedan täcka knölarna med sand eller torvmull.

Bor man i de mildare delarna av vårt land kan man ibland förvara knölarna hela vintern i frigolitlådor/ kylboxar utomhus. Lägg ett lager med torra löv, kottar eller sand i botten på lådan. Lägg i knölarna. Täck dem med sand, löv, torv, spån eller kottar. På med locket. Ställ lådan mot en husvägg.

Ha gärna en termometer i lådan så temperaturen är under kontroll. Är det risk för att temperaturen i lådan sjunker ner mot bara några plusgrader ställs lådan in i ett förråd eller en källare.

Besvarad av Henrik Bodin

Fråga

En del av mina pärlhyacinter, som växer i grus, har börjat komma upp med gröna blad nu. Hur ska de klara vintern?

Svar

Inte ovanligt att pärlhyacinter skjuter blad redan på hösten och även om vintern kan skada dessa brukar de ändå orka komma med nya blad och blomma till våren. Det är bara att vänta och se!

Besvarad av Lise-Lotte Björkman

Fråga

Hur övervintrar jag mina palettblad?

Svar

Palettblad övervintrar du ljust i ett fönster inne och vattnar efter behov. Under vårvintern klipper du ner dem och låter dem börja om när ljuset återvänder om de ”tagit stryk” av vintern pga ljusbrist och torr inomhusluft. Ja du planterar även om dem i februari-mars och av sticklingarna du klipper av får du nya plantor som oftast blir finare än moderplantan. 

Besvarad av Lise-Lotte Björkman 2022

Fråga

Vad har hänt/händer med mina pelargoner? Stammarna känns lite klibbiga, sedan blir de bruna och ihåliga längst ner. Hela pelargonen dör. Det går inte att ta sticklingar, de dör också. Jag brukar ha stora fina pelargonier, många olika sorter, men de senaste åren har det varit så här. Det verkar som om det smittar. Ska jag slänga alla, som börjar bli angripna? Kan jag lägga dem i trädgårdskomposten i så fall? Hur ska jag göra för att smittan inte ska finnas kvar? Jag är beredd att göra en stor utrensning, om det behövs, även om det skär i hjärtat. 

Svar

Troligtvis har dina pelargoner drabbats av pelargonbakterios. Det är en bakteriesjukdom som sprids med i första hand växtmaterial. En planta kan bära på  bakterien utan att uppvisasymtom. Blir plantan sedan
stressad eller placerad i en varm och fuktig miljö kansjukdomen bryta ut. Harman en smittad planta i sin
samling är det lätt att bakterier sprids mellan plantorna när man vattnar eller hanterar pelargonerna, exempelvis plockar vissna blommor och blad. Bakterien angriper pelargonerna via sår eller klyvöppningarna på bladundersidorna. Första symtomen på angrepp är ofta små blanka eller oljiga fläckar på bladen som efterhand torkar in. Därefter ruttnar stjälkarna. Bakterien sprids i växtens ledningsbanor och inom en månad kan hela plantanvara smittad.

Jag förstår att det skär ihjärtat men det bästa du kan göra är totalsanering. Släng alla plantor, även de som se friska ut, för de kan bära på sjukdomen. Du kan slänga dem i komposten. Undvik sedan att använda denna kompostjord till nya pelargoner och andra krukväxter som eventuellt hamnar nära pelargonerna. Tvätta fönster, vattenkannor, redskap och krukor noga innan du skaffar nya plantor.

Jag bifogar ett äldre faktablad om bakterios som ger mer information

Pelargon- och begoniabakterios Faktablad Växtskydd Trädgård SLU

Besvarad av Lise-Lotte Björkman 

Fråga

Jag har en gammal hibiskus, ca två meter hög och tre förvedade stammar. Fram till i vintras stod den inomhus och trivdes inte något vidare med det. Så flyttade vi till en ny lägenhet med inglasad balkong. Det blev succé. På balkongen har min hibiskus blommat som aldrig förr. Men nu är det vinter. Jag vill ogärna ta in hibiskusen i en alltför torr, varm, mörk lägenhet och har ingen annan lämplig förvaringsplats.

Vågar jag låta hibiskusen övervintra på balkongen. Jag har köpt infravärme så jag kan hålla minusgraderna borta och bor i Göteborg där det sällan blir riktigt kallt.

Svar

Jag förmodar att det är en hibiskus tillhörande, Hibiscus rosa-sinensis du har. Man rekommenderar en  övervintringstemperatur på 10 - 15 grader med ljus placering och sparsam vattning till den. Men har den nu fått stå ute och successivt fått vänja sig vid en lägre temperatur, så klarar den mer, men försök att det inte går under 5 grader under någon längre period och aldrig under nollan på balkongen.

Närmast väggen brukar det vara varmast och det går även att tillfälligt ta in den om det blir ihållande kyla och då dyrt att värma med infravärme. Inne placerar du den så svalt och ljust som möjligt och gärna med tilläggsbelysning. Ta ut den på balkongen så snart vädret blir mildare. Ta gärna sticklingar från den i fall olyckan skulle vara framme så finns den ändå kvar!

Lise-Lotte Björkman 2024

Bär av japansk lykta

Japansk lykta är fin som eternell och de mogna bären kan ätas med försiktighet. Foto Lise-Lotte Björkman

Japansk  lykta på hösten

Fråga

Med nöje äter jag bären som physalisen jag odlar ger. De blir så goda. Men jag har även dess släkting japansk lykta i trädgården och den får ju också bär. Kan jag äta även dessa?

Svar

Växterna tillhör samma lyktörtssläkte, Physalis eller gjorde i alla fall, nu är det vetenskapliga namnet för japansk lykta, Alkekengi officinarum, tidigare Physalis alkekengi. Sedan finns det även kinesisk lykta Alkekengi officinarum var. frachetii som är större till formen.

Det vackra mogna orangeröda bäret inne i frukthölstret kan ätas, men kan ha en lite brännande bitter smak enligt vissa källor. De jag smakat har dock alla varit goda. Men själva hölstret som omger bäret och alla gröna delar på växten, även omogna gröna bär, är svagt giftiga och kan ge illamående och ont i magen. Så ät bara riktigt mogna bär och provsmaka ett i taget.

Växten är perenn och sprider sig lätt, så man ska tänka sig för var man planterar den. Blommorna är vita och liknar potatisblommor och sitter längs stjälken. De oranga frukthölstren är dekorativa och pryder länge under hösten. Dessutom kan de plockas in och torkas som eterneller, vilket åter är i ropet, och ger växten ett riktigt långt prydnadssvärde.

Lise-Lotte Björkman 2024