Är bären på japansk lykta ätbara?

Japansk lykta är fin som eternell och de mogna bären kan ätas med försiktighet. Foto Lise-Lotte Björkman

Fråga
Med nöje äter jag bären som physalisen jag odlar ger. De blir så goda. Men jag har även dess släkting japansk lykta i trädgården och den får ju också bär. Kan jag äta även dessa?
Svar
Växterna tillhör samma lyktörtssläkte, Physalis eller gjorde i alla fall, nu är det vetenskapliga namnet för japansk lykta, Alkekengi officinarum, tidigare Physalis alkekengi. Sedan finns det även kinesisk lykta Alkekengi officinarum var. frachetii som är större till formen.
Det vackra mogna orangeröda bäret inne i frukthölstret kan ätas, men kan ha en lite brännande bitter smak enligt vissa källor. De jag smakat har dock alla varit goda. Men själva hölstret som omger bäret och alla gröna delar på växten, även omogna gröna bär, är svagt giftiga och kan ge illamående och ont i magen. Så ät bara riktigt mogna bär och provsmaka ett i taget.
Växten är perenn och sprider sig lätt, så man ska tänka sig för var man planterar den. Blommorna är vita och liknar potatisblommor och sitter längs stjälken. De oranga frukthölstren är dekorativa och pryder länge under hösten. Dessutom kan de plockas in och torkas som eterneller, vilket åter är i ropet, och ger växten ett riktigt långt prydnadssvärde.
Lise-Lotte Björkman 2024