Hur hanterar jag risken för klumprotsjuka i min odling?

Fråga

Jag är väldigt noga med min kålodlingsföljd, för att inte få in klumprotsjuka. Nu har jag läst att grönkål och svartkål sällan angrips, stämmer det? Det ska även finnas resistenta kålsorter. Det jag då undrar är om de är resistenta för sin egen del, eller om klumprotsjukan (svampen) inte kan växa på t ex grönkål? Jag menar, det är ju jättebra om jag kan odla grönkål i en jord med en kortare växtföljd, men det är ju ändå dåligt ifall jag ändå ger näring åt svampen, även om själva plantan växer som den ska.

Jag har läst att om man får in klumprotsjuka, så ska jorden vara förstörd för kålodling i 30 år, eftersom vilosporer finns kvar i jorden. Men hur kommer de dit första gången? Sprids de med utsädet eller via luften? Jag förstår inte riktigt hur en växtföljd på 6-8 år kan räcka, ifall vilosporerna lever så länge. Eller har det med mängd att göra, och att en växtföljd håller nivåerna tillräckligt låga?

Jag undrar också hur man ska göra med perenn kål, t.ex strandkål, den kan ju tydligen också angripas. Jag ville testa den, men det hjälper ju inte att man flyttar den med kålskiftet, eftersom det ju är svårt att tvätta rötterna helt rena innan plantan flyttas till ny plats. Dessutom är ju själva poängen med en perenn växt att den får växa till sig på en och samma plats.

Svar

Växtföljden är den absolut viktigaste förebyggande åtgärden du kan göra för att förebygga problem med klumprotsjuka och du ska inte tumma på det intervallet (håll dig till åtminstone en sexårig växtföljd) oberoende om sorten sägs ha resistens eller sägs att de inte angrips så lätt i olika forum. Grönkål och svartkål kan angripas.

Finns det vilosporer i jorden väcks dessa även av dessa sorter och kan då öka spridningen av aktiva svärmsporer. Hur länge eventuella vilosporerna kan överleva i jorden finns de olika uppgifter om men att de kan överleva länge vet man.

Det viktigaste är att hålla smittotrycket så lågt som möjligt och det kan hända att de redan finns sporer i jorden, men genom växelbruket, väldränerad jord och neutralt eller högre pH-värde kan man hålla det på en lägre nivå. Sporer sprids via jord och vatten och infekterade plantor, som då aldrig ska sättas i komposten. 

Angående strandkål och andra perenna korsblommiga växter så kan även de bli smittade och vill du plantera den så ger du den en egen plats där den får stå kvar på. Sedan får du hålla koll på den och ser du att den drabbats så får du gräva bort den och inte plantera kål (eller andra korsblommiga växter) igen på den platsen, så det gäller att du kan ge den en egen plats inte i direktanslutning till din övriga odling.

Besvarad av Lise-Lotte Björkman 2024