Yacón. Vilken av "knölarna" kan man äta?

 

Yacón

Lagringsrötter respektive stamknölar på Yacón Foto: Lise-Lotte Björkman

Fråga

Jag fick plantor av yacón av min kompis i våras. Har odlat dessa under sommaren och vattnat och vattnat och fått fina plantor i min dubbla pallkrage. Nu är blasten frusen och det är dags att skörda och övervintra frostfritt av vad jag fått höra. Men vilka av "knölarna" ska man äta och vilka övervintrar, de ser så olika ut.

Svar  

Alla delar på yacón, Smallanthus sonchifolius, går att äta. Men det är de mer avlånga lagringsrötterna du bäst äter och de mindre ojämnare stamknölarna närmare jordytan du sparar som utsäde till nästa år. Här finns nya tillväxtpunkter. Båda lagras svalt och gärna i ett lager av jord för att hindra uttorkning. Yacón är lättlagrad med god hållbarhet men för bra skörd vill den ha ett bra soligt läge med god tillgång på både vatten och näring. Plantorna blir stora. 

 Lise-Lotte björkman 2025