Aktuella frågor i september

Korkbildning på paprika

Paprikafrukter skadade av växlande odlingsförhållanden Foto: Gittan Arwén

Korkbildning på paprika

Fråga

Varför ser paprikorna ut såhär. Har hänt på frukterna på en av mina paprikasorter. Paprikor på andra sorter ser bra ut, men kommer inte ihåg sortnamnen på någon av dem. Har inte sett någon skadegörare och plantorna  står i växthus. 

Svar

Det verkar vara en sort som är extra känslig för sprickbildning i fruktskalet. Dessa kan uppstå när luftfuktigheten runt plantorna pendlar mellan låg och hög. Även hög luftighet, över 80 %, kan leda till att fruktskalet får små sprickor. Såren läker men frukten misspryds av ett nätverk av fina rispor med ett korkliknande utseende som här!

Mörka partierna på frukterna kan uppstå om temperaturen är låg, under 15 grader, under frukternas utveckling.

Detta är alltså fysiologiska skador till stor del beroende av ojämna odlingsförhållanden och sortens känslighet. Men frukterna går utmärkt att äta!

Lise-Lotte Björkman 2024

Frostslips på äpple

Frostslips på äpple Foto: Inger Larsson

Fråga

Många av våra olika äpplen, men inte alla, har denna skada på skalet. Jag har aldrig sett detta tidigare. För övrigt får vi en rekordskörd med fin kvalitet på äpplena. Vad kan detta vara? 

Svar

Detta är en så kallad frostslips som äpplen kan få om det blir kallt under senvåren när karten är på gång - en rätt harmlös skada, värre om kylan kommer tidigare så blommorna fryser och skörd uteblir.

Vissa äpplesorter är mer känsliga än andra för frostpåverkan på karten. Om den påverkas beror även på i vilket utvecklingsstadium den är i, hur långvarig frosten är och var i trädet karten sitter.

Men skadan påverkar inte äpplet nämnvärt så njut av den goda skörden! 

Lise-Lotte Björkman 2024

Förvuxen avenbokshäck

Förvuxen avenbokshäck

Avenbokshäck året efter kraftigare beskärning

Avenbokshäcken ett år efter kraftig beskärning. Foto Mari-Louise Franzén

Fråga år ett

Målet med denna häck av avenbok har varit att den ska vara så hög som möjligt, men nu når den upp till gatlyktan och ägaren orkar inte längre beskära den pga. av hög ålder. Som nära släkting har jag nu lovat hjälpa till. 

Hur hårt kan den beskäras? Tål den att tas ner till 1,5 till 2 meters höjd? Den är koniskt klippt och behöver tas in ordentligt även på bredden, åtminstone åt den sidan som är mot gatan. Den växer norr om Göteborg. Vad rekommenderar ni att vi gör?

Svar år ett

Avenboken är ett träd och hög och bred blir den om man inte håller efter den, men den går att hålla i någorlunda önskad höjd och bredd.  Och den går oftast  bra att beskära kraftigare om den dragit iväg.

Bäst görs det på våren strax innan bladknopparna bryter (blir bäst tillväxtsvar då) men med beskärning på grova grenar som det förmodligen blir här blir rekommendationen att göra det i sept-(okt) så att snitten hinner läka innan vintern.

Det finns risk att just grova grenar savar för mycket på våren och torkskador kan uppstå. Det är aldrig riskfritt med kraftig beskärning men ibland har man inget val.

Den kommer att se stympad ut om ni tar ner den till 1,5 meter, men genom att sedan successivt höja den ngt årligen kommer det att ordna sig och få toppen att se mer normal ut. 

Tar ni ner den så mycket behöver ni även ta in den ordentligt på sidorna för att få till en sluttande form, som en häck ska ha för att ljus ska nå ner även till de lägsta grenarna och behålla sin grönska. Det går att ta sidorna olika år men även det kommer att se lite konstigt ut initialt och man börjar med "solsidan" av häcken.

Gör all beskärning i torr väderlek och med vassa verktyg så beskärningssnitten blir fina! Och till våren ser ni till att häcken har tillgång på vatten.

Se även ett tidigare svar jag gett i frågan

Halvera en avenbokshäck

Fråga år två 

Häcken blev hårt beskuren lite senare än du rekommenderade men den har klarat sig finfint och växt som bara den i sommar. Just nu ser den rätt rufsig ut med nya skott på upp emot 75 cm. Jag tänker att det är dags att putsa på den och undrar hur mycket av årsskotten som ska lämnas kvar.

Svar år två

Vad bra att häcken svarade så bra på tillbakabeskärningen och vill bli stor igen! Men för att hålla avenboken som en klippt häck i den storlek ni önskar blir det till att klippa in den rejält igen och lämna ca 5 cm på årsskotten eller så mycket att ni ser att det finns en dold knopp som det kan bryta nytt ifrån på grenen. 

Häcken kommer ju att bygga i bredd och höjd årligen så var inte för fega. Ingreppet kan med fördel sparas till våren nu när grenarna som beskärs är tunna men går bra att göra även nu.

I fortsättningen, redan kommande år,  beskära ni in den två gånger per säsong, dels i midsommartid när nya årsskott är på plats och sedan en putsning på hösten för att få den att hålla formen och anta den häckform det var tänkt att ha från början. Och behåll den koniska sluttande formen på sidorna.


Lise-Lotte Björkman 2024

Fråga

Kan jag plocka alla äpplen på mitt träd nu i börja-mitten av september och lägga dem inne för att mogna. Risken är att de drabbas av fruktmögel om de sitter kvar på trädet. Det är ett familjeträd med sorterna 'Discovery', 'Manet', 'Aroma' och 'Ingrid Marie'.

Svar

Du skriver inte var du bor men sommarfrukt som 'Mantet' borde redan nu vara mogna och som godast. De klarar inte lagring någon längre tid. 'Discovery' borde gå att nu ta in och eftermogna i ngn vecka.  Ät dem efterhand. Äpplen med ev. skador använder du först och de finast sista och låt inte äpplena ligga intill varandra. Fruktmögel smittar lättare då och smitta kan följa med äpplena in.

Men 'Aroma' och framförallt  'Ingrid Marie' som är senare sorter är i tidigaste laget att ta in för att kunna eftermogna och bli som godast. Bäst mår de att vara kvar på trädet fram till oktober innan frosten kan skada dem. Äpplen som är oskadda och hänger "ensamma" kan klara sig från fruktmögel. Så vill du testa att eftermogna en del redan nu pga av fruktmöglet så tar du i första hand in välmatade fina äpplen som hänger i klunga och låter solitärerna vara kvar och fortfarande utvecklas på träden.

När äpplen lossnar lätt från trädet (men innan de börjat rasa) är de dags att plocka in dem för lagring i ett svalt utrymme. Hur snabbt de sedan eftermognar beror framförallt på sort och temperatur. Endast helt oskadda och friska äpplen lagras övriga försöker man äta eller använda mer direkt.  

För att motverka fruktmögel, Molinia frutigena, plockar du bort alla äpplen med fruktmögel så snart du ser angrepp och se till att inga angripna äpplen blir kvar i träden som mumier över vintern. I en fungerande kompost (täck med annat material) kan du kompostera dessa äpplen i mindre mängd. Nästa år ser du till att kartgallra så att frukterna inte sitter för tätt och skaver mot varandra. Fruktmögel infekterar via skador på frukten.

Besvarad av Lise-Lotte Björkman 2023

Fråga

Jag fick råd från er med anledning av misstänkt potatisbladmögel. Det var framförallt mina frilandstomater som angripits och jag har nu lämnat in dem till förbränning. Bredvid de krukorna stod några krukor med chili och paprika. De visade inga tecken på angrepp. Jag tänkte försöka övervintra dem men någon sa att de också tillhör potatisfamiljen och att jag därför borde göra mig av med dem.

Tillhör de samma familj? Bör jag avstå från att försöka övervintra dem? Och hur rengör jag krukorna (och handskarna) så att de går att använda igen?

Svar

Chili och paprika hör till potatisfamiljen, Solanaceae, och kan tyvärr drabbas av potatisbladmögel, så vill du ta det säkra före det osäkra så övervintrar du inte dessa plantor. Men ta vara på fina frukter, de kan eftermognas inne.

Noggrann mekanisk rengöring är det viktigaste när man rengör och diskar krukor. Inga jord- och växtrester, där eventuella sporer kan finnas ska bli kvar. Samma gäller för handskarna. Du kan även använda engångshandskar som sedan kan slängas. Och häll inte ut jord eller diskvatten i jord där potatisväxter ska odlas de närmaste åren.

Lise-Lotte Björkman 2024

Angrepp av bladmögel på tomat. Foto: Teija Taimi

Angrepp av bladmögel på tomat. Foto: Teija Taimi

Fråga

En underlig sak hände i början av september och jag undrar om det finns ett samband. Jag har en gammal tujahäck som bildar en varm och vindskyddad hörna i trädgården här i Österlen. I år planterade jag tomater i pallkragar i hörnan och plantorna tog sig fint, stora blad och mycket tomater som jag har kunnat plocka. I veckan klipptes häcken. Dagen efter var tomatbladen torra, bruna, fläckiga, även plantorna var fläckiga. En del spån hade hamnat i pallkragarna på marken. Kan någon smitta ha överförts från häcken till plantorna, han som beskär häcken menade att mycket svamp kan finnas i tujorna. Omvandlingen av tomatplantorna skedde verkligen över en dag. En chock!

Svar

Det är tyvärr potatisbladmögel, Phytophthora infestans, som drabbat tomatplantorna och den smittan kan blomma upp snabbt under gynnsamma, fuktiga förhållanden under sommar-sensommar. Men smittan har inte kommit från tujorna utan från annat håll, kanske från potatisodling i närheten. Sjukdomen smittar både potatis och tomat och andra växter inom potatisfamiljen, Solanaceae. Även gråmögel är en svampsjukdom som snabbt kan slå till i fuktiga tomatbestånd under hösten.

Plocka nu snabbt av alla friska tomater, mogna som omogna, så hoppas jag du hinner rädda några innan de är oätliga. Omogna får eftermogna inne under uppsikt. Sätt sedan alla växdelarna i tillslutna sopsäckar och för till förbränning! Bladmögelsporer kan spridas via vatten, vind, oss och våra redskap och förutom växtdelar kan även jorden innehålla smitta. Så odla inga potatisväxter, som paprika och chili, i pallkragarna kommande år utan något helt annat. Den skyddade platsen kan passa såväl majs som bönor som gurkväxter.

Lise-Lotte Björkman september 2022

 

Fråga

Denna växt blir ungefär 1,5 m bred och uppemot 2 m hög men vissnar helt ner på hösten då stammarna blir slemmiga och blöta. Vet ni vad det är? Den finns i Lindome i Västra Götaland. Vilken är växten?

Svar

Det ser ut att vara en sallatsaralia, Aralia cordata. Det är en ätlig, perenn växt, som blir ståtlig och frodig där den trivs. De enskilda blommorna är vita och små och efterföljs av dessa mörka bär. Växten vill gärna ha en skuggad växtplats med fuktighållande men väldränerad jord, så den klarar vintern säkrare. Vill man äta av den är det stammarna och rötterna man skördar av. Stammarna tas i början av säsongen när de blivit drygt en halv meter. De kan enligt uppgift vara lite beska. Rötterna ska påminna om palsternacka i smaken.

Besvarad av Lise-Lotte Björkman september 2022

Sallatsaralia. Foto: Berit Svantesson

Fråga

Vi har en gammal schersmin. Den har blommat jättefint i alla år, men i år orkade den inte. Antagligen på grund av torkan. Vi bor på norra Gotland och det regnar väldigt lite om ens alls.
Min fråga är framför allt, ska vi klippa ner den? I så fall hur mycket och när? Har inte klippt den tidigare mer än döda kvistar.

Svar 

Visst kan blomningen ha påverkats av torkan men beskär du ner den helt så tar det några år innan den blommar igen och vatten kommer den att behöva även fortsättningsvis. Nedskärning görs bäst på vårvinter i så fall.

Men bäst är att underhållsbeskära schersminer kontinuerligt genom att ta bort några av de äldsta grenarna ända nerifrån och kanske korta in andra vid en förgrening. Detta kan du göra nu eller bäst strax efter blomningen. Läs gärna vårt faktablad om just underhållsbeskärning av buskar.

RST Faktablad 33 Beskärning av buskar

Besvarad av Lise-Lotte Björkman september 2022

Fråga

Förra hösten planterade jag ligusterklot, som tyvärr  kom i en storlek större än vad jag hade tänkt mig. Det är nu lite trångt där de står och jag funderar på om jag kan klippa in dem till en mindre form? Kan jag klippa längre in än vad jag ser blad? Kommer det bildas blad på grenarna innanför som nu är kala pga att det är mörkt där eller är det förvedat? Tacksam för hjälp hur jag ska tänka kring beskärningen 

Svar 

Du kan putsa dem nu för jämnare form men den kraftigare beskärningen för att minska dem i storlek gör du under vårvintern innan bladen bryter. Och ja du kan ta in dem till önskad storlek även om grenarna är kala där nu. Det finns dolda knoppar som kommer bryta nytt från dessa grenar.

Besvarad av Lise-Lotte Björkman i september 2022

Buxbomsmott

Buxbomsmott Foto: Klas Ek

Fråga

Vad är det för larv vi hittat i vår buxbomshäck? Vi bifogar foto på larv som vi fann i häcken. Skadan är uppätna blad men nerver och kvistar finns kvar. Denna skada finns på flera ställen i häcken. Hur bekämpar vi detta?

Svar

Det är buxbomsmottets larv ni fångat på bilden, en rackare vars larver snabbt kan kaläta. Var  uppmärksam kommande år och plocka bort larverna så snart de upptäcks för att begränsa skadan. Även biologisk bekämpning med bakterier, preparat Turex Larvskydd, kan användas på denna larv, läs mer om buxbomsmottet, Cydalima perspectalis, via länken nedan till FORs frågedatabas.

Buxbomsmott 

Besvarad av Lise-Lotte Björkman september 2022

Fråga

Kan jag blasta av potatisen för att själva knölarna nu inte ska bli större. Hörde det på radion men hörde jag rätt?

Svar

Ja du hörde rätt, tar du bort blasten slutar potatisarna att växa. Man brukar blasta av några veckor innan beräknad skörd för att potatisen inte ska förväxa sig, få tjockare skal och klara både upptagning och eventuell lagring bättre. Så efter att du blastat av den låter du potatisarna vara kvar i jorden och tar upp efter behov. I jorden håller den sig bäst ännu.

Besvarad av Lise-Lotte Björkman september 2022

Fråga

Jag är i färd med att dela perenner för att spara plantorna till våren. Jag kan inte komma på hur jag bäst förvarar krukorna över vintern. Jag bor på Gotland, som har milda vintrar och väldigt sällan snö.. Men naturligtvis kan det komma en köldknäpp! Jag har inte möjlighet att gräva ner krukorna.

Svar

Ha krukorna ute så länge det inte är risk att jordklumpen genomfryser. Vid ihållande kyla sätter du in krukorna i ett frostfritt utrymme som håller en temperatur på ca 0-5 (8) grader, får vara mörkt! Kan tänka att krukorna skulle kunna stå skyddade ute under takutsprång mer eller mindre hela vintern hos dig.

Lise-Lotte Björkman september 2022