Vad har invaderat mina tomatplantor på friland - flyglöss?

Bevingad svart bladlus på tomatblad utomhus Foto: Eva Karlström
Fråga
Jag är ganska knekt och vet inte vad jag ska göra….Jag har under 10-15 år odlat tomater på friland och i år har jag dragit upp typ 26 tomatplantor från egna frön. För någon vecka sedan upptäckte jag för första gången något som verkade vara en fluga i storlek bananfluga på alla tomatplantorna. Såg även att tomatplantornas blad krullade ihop sig på vissa plantor. Vid närmare koll såg jag att de på undersidan av bladen fanns som löss i olika stadier, från små svarta prickar till större exemplar.
Nu börjar de flygande insekterna även sätta sig på tomatblommorna (och angripa chilin, pelargonerna osv.). Jag började handplocka och sen duschade jag dem men de var lika mycket nästa morgon. Känner mig förtvivlad, det tar tid att gå igenom alla 26 plantor blad för blad och har lagt ner så mycket tid på dessa plantor redan innan. Vad ska jag göra? Kan jag såpvattna (med ev lite rödsprit) utan att plantorna tar skada?
Först trodde jag att det fanns typ ägg i jorden jag använt men pratade med grannen som även hon drabbats av dessa flygande marodörer. Jag har aldrig tidigare fått dessa små fluglöss på tomatplantor eller pelargoner!!!!! Vad gör jag?
Svar
Det är bevingade svarta bladlöss, som hittat dina tomatplantor och nu även andra plantor. Ni är många som frågor om detta nu och det verkar vara ett fenomen man inte tidigare noterat på tomatplantor utomhus. Det är ett riktigt bladlusår i år!
Tyvärr vågar jag inte säga vilken bladlusart detta är, finns många olika. Men när lössen behöver förflytta sig till en annan värd (många arter värdväxlar) eller födokälla bildas bevingade individer som då bättre kan förflytta sig och bilda nya kolonier på nya ställen/växter.
Du kan begränsa dem genom att göra som du gör, regelbunden mekaniskt rengöring med händer och vatten. Och var extra noggrann med äggsamlingarna undertill på bladen och på nya skott. Sedan får vi hoppas på naturliga fiender, som parasitsteklar nyckelpigor med flera, uppförökas i samma takt som lössen och kan begränsa deras framfart på naturlig väg. Även om plantorna påverkas negativt av att lössen, som suger bladsaft, så brukar plantorna klara sig.
Du kan använda svag såpalösning, 0,3 dl (max 0,5 dl) till 1 liter vatten, rödsprit ska inte behövas till mjukhudade löss och flygande löss är svåra att pricka. Testa gärna behandlingen innan på någon planta för säkerhets skull. Unga blad och skott är mera känsliga. Behandla inte i sol och gärna på kvällen så att behandlingen hinner verka innan du redan nästa dag återgår till regelbunden avsköljning och handarbete.
Såpabehandlingen kan du upprepa ungefär var femte dag om det behövs. Tyvärr tar eventuella naturliga fiender även skada av såpan så den använder man bäst i början av ett angrepp och följer sedan med utvecklingen.
Lise-Lotte Björkman 2023