Är det syrenstrit som gör vår liguster ful?

Syrenstrit olika nymfstadier

Nymfer av syrenstrit. Foto: Johan Fredrikssson

Skada på liguster av syrenstrit

Skada på liguster av syrenstrit. Foto: Johan Fredriksson

Fråga

Sedan ett antal år tillbaks har vi haft problem med vår ligusterhäck  som får någon slags angrepp som återkommer varje år. Vi har sprungit med blad hos traktens växtbutiker, men ingen som lyckats ge tydliga besked.

Men i år var vi extra observanta tidigt på säsongen och lyckades identifiera insekter på bladen. Vi har även gjort lite egen hobby-research och hittade då på en artikel skriven av Lise-Lotte Björkman i Hemträdgården nr 3 2019: Bladfall på liguster - FOR - Fritidsodlingens riksorganisation

Det känns som jag äntligen kan vara något på spåren, det känns ännu mer så givet det faktum att mina fyra uppstammade små dvärgsyrenträd har samma angrepp (dock i mindre skala) och vad jag förstått så är liguster del av ”syren-släktet”.

Svar

Visst har du hittat rätt i din efterforskning, det är syrenstrit, Igutettix oculatus,  i olika nymfstadier stadier du fångat på bild och även skadan på bladen är typisk. Syren och liguster tillhör samma växtfamilj, Oleacea - syrenväxter, så striten kan drabba båda. 

Tyvärr ser man denna skada rätt ofta på liguster och häckens utseende blir något annat än man tänkt sig. Skadan uppstår när stritarna suger bladsaft. Saften i cellerna ersätts då med luft och bladen blir rejält fula och faller av vid svåra angrepp. Både nymfer och fullvuxna stritar suger bladsaft. De fullvuxna stritarna är bevingade och vingarna bildar som en taknock på kroppen.

Striten trivs när det är torrt och varmt, fuktigare och svalare väder missgynnar den. Bra är om buskarna har god tillgång på vatten. Eftersom striten lägger sina ägg (som sedan övervintrar) under barken på årsskott decimerar man antalet om man klipper in buskarna på vårvintern och bränner kvistarna. 

Så snart man upptäcker skador på bladen, kan man behandla buskarna med såpvattenlösning eller såpsprit för att motverka stritarna, medan de ännu inte är så rörliga. Men spruta inte i sol! Stritarna störs också om man sprutar vatten under bladen med jämna mellanrum. Det är dock lättare sagt än gjort att få bukt med dessa när häckarna är många och stora och den fullvuxna striten kan flyga upp och flytta på sig.

Senare på säsongen brukar angreppet klinga av men då är bladen redan fula. Buskarna dör inte men tillväxten reduceras. 

Lise-Lotte Björkman 2023