Aktuella frågor i mars

Fråga

Jag har en vintergrön liguster som tyvärr är mkt ojämn, många plantor har bara 3-4 grenar och andra 7-8 st i olika storlek. Dessa planterades mars förra året. En hel del plantor fick vi utbytta i november pga av de ej hade klarat sig. För att klara vinter så fick vi tips om ogräsduk och täckbark vilket anlades. Behöver häcken gödslas på våren och vad använder man då? Hur gör man med gödsel och vattning när det ligger täckbark o duk utlagt?

Sist men inte minst så har jag förstått att häcken ej ska släppas upp mer än ca 20 cm per år. Räcker det att klippa (tänker pyramidform) i juni/aug och sedan i okt inför vinter? Eller hur ser klippintervall ut? Bor i nordvästra Skåne nära havet.

Svar

Du behöver beskära ner häcken till ca 10-15 centimeter nu under vårvintern så du får många nya skott nerifrån. Nästa vårvinter beskär du igen till ungefär 15-20 cm ovan årets beskärning, dvs du släpper upp den ca 20 cm årligen precis som rådet du fått tills den är så tät du vill ha den, kallas uppbyggnadsbeskärning. 

När häcken är uppbyggnadsbeskuren börjar du med formklippning i juni i midsommartid för att hålla den i den form och storlek du vill ha den. Och sticker några grenar iväg efter det kan du putsa den under hösten. Och den pyramidala formen är viktig så att ljuset når hela häcken, då håller den sig grön och tät ända nerifrån. 

Det kan vara risk att sätta på ogräsduk och tjockt täcke med täckbark på nyplanterade plantor innan de har rotat och etablerat  sig ordentligt. Det kan bli för tätt och syrefattigt i marken men duken skyddar förvisso mot konkurrerande ogräs.  Inför vintern hade det räckt med barktäckning av jorden och att sedan skydda plantorna med skuggväv mot uttorkning från sol och vind eller så bara täckt plantorna med granris  Men du behöver inte riva bort duken nu men ge akt på plantornas fortsatta utveckling och tillväxt.  

Jag förmodar att du planterat i gödslad jord så nu är gödslingen inte det viktigast utan att plantorna har tillgång på vatten när det ska börja växa efter nedskärningen! Med rotvattnare som man sticker ner i jorden eller med slang under markduken kan du vattna ner till rotsystemet. Men nästa år ger du häcken även gödsel på våren. Chrysan är ett bra allroundgödselmedel som är förhållandevis lätt att då sprida under duken. Följ doseringsanvisningen! 

Lise-Lotte Björkman 2023

Foto: Cecil Dahlberg

Fråga

Jag har ett antal gamla äppelträd som jag brukar beskära i september. Förra året hann jag inte med. Hur ska jag göra i år, beskära nu under vårvintern medan de ännu är i vila eller vänta till september? 

Svar

Träden ser väldigt livskraftiga ut. Och med utgångspunkt från det rekommenderar jag att du beskär dem nu, även om vinterbeskärning stimulerar mer tillväxt än sommarbeskärning. Ta bort max 30 procent av det nya grenverket. Sedan kan du följa upp med en beskärning på sensommaren. Väntar du med beskärningen till sensommaren hinner det bli ytterligare en årstillväxt. Och då är risken stor att du beskär mer vilket stimulerar trädet till att växa mer. Och den onda spiralen av beskärning och tillväxt är igång.  

Henrik Bodin 2023

Fråga 

Jag tror att den hästgödsel jag använde i fjol innehöll pyralider för mina tomatplantor blev så konstiga. Vågar jag använda den i år, nu har den legat ytterligare ett år.

Svar

Det tar tid för pyralider att brytas ner och nedbrytningen är beroende av vilket ämne det är och vilken halveringstid det har, samt  den biologiska aktiviteten i komposten. Så svårt att ge något direkt svar men ju längre kompostering dess säkrare, men vi pratar flera år. Men du kan alltid testa hästgödselkomposten och andra produkter du misstänker kan vara kontaminerade genom att testa dessa på växter känsliga för pyralider.

Se information nedan om så kallad biotestning, ett utdrag ur nr 1 2022 av vår medlemstidning  Hemträdgården, där en artikel just handlar om problemet med pyralidrester i de organiska produkterna vi använder i våra odlingar och hur vi kan förhålla oss till problematiken. 

Biotesta för att se om den organiska produkten innehåller pyralider!

Genom att förodla känsliga växter med snabb utveckling, som bönor och ärter, med det substrat eller det organiska gödselmedlet man tänker använda, kan man själv detektera eventuella pyralidrester i egna, andras eller köpta produkter. Fröna sås i jord utan ingående pyralider t ex kan sand eller konstgödslad jord eller egen ”ren” jord användas. Förodla åtminstone fyra plantor/krukor, två till test och två som kontroll för säkrare bedömning. Ge dem likvärdiga och bra förhållande i avseende på fukt, ljus och temperatur.

När karaktärsblad utvecklats på plantorna är det dags att inleda biotestningen för hälften av plantorna. Nu tillsätts jorden/substratet/komposten som ska testas till krukan, ungefär en tredjedel av hela krukvolymen kan vara lämpligt att tillföra. För test av flytande gödselmedel inleds gödslingen enligt doseringsanvisningarna. Kontaminera inte kontrollplantorna genom att t ex använda samma vattenkanna där gödselmedlet blandas även till dessa. Det är små mängder pyralid som kan ge utslag. Redan efter en till två veckor kan man skönja om plantorna påverkas negativt, men låt testet pågå längre för säkerhets skull. Symptomen på förgiftning är att bladen börjar bukta sig, tillväxtpunkten skadas och tillväxten hämmas och skotten kan bli förvridna, medan kontrollplantorna ser normala ut.

Besvarad av Lise-Lotte Björkman 2022

Fråga

Jag brukar förgro diverse ettåriga växter, både blommor och grönsaker. Min fråga är om man kan sätta alla växter djupare vid omplantering och utplantering i marken än de kommer upp i förodlingskrukorna? Jag gör så med kål och tomater men har ej testat detta med andra arter.

Svar

De flesta plantor, som fått sina första karaktärsblad, kan du sätta något djupare, men se till att jorden är luftig i anslutning till stjälkarna, det finns större risk att de ruttnar om det blir för fuktigt och tätt när stjälkarna är späda och kanske lite förväxta. Man kan även plantera som i en fåra och sedan när stjälkarna blivit starkare kupar man upp jord runt dem vartefter istället för att direkt plantera djupare ute. Ja så kan du även göra vid omplantering i kruka, fylla på jord efter hand. Men se till att plantorna står ljust med lägre nattemperatur så de inte ranglar upp ytterligare efteråt.

Besvarad av Lise-Lotte Björkman 2022

Småplantor

De flesta ettåriga plantor kan planteras djupare vid utplantering.

Tomatstjälk vid förodling

Tomatstjälk, som med fördel kan planteras djupare.

Fråga

Jag brukar krossa äggskalet och blanda ner det i jorden till mina grönsaker. Gör det någon nytta egentligen?

Svar

Att återanvända så mycket som möjligt av naturliga produkter är bra ur miljösynpunkt. När det gäller äggskal så innehåller de i princip bara kalciumkarbonat. Kalcium är ett grundämne som växterna har stort behov av. Men kalciumkarbonaten i äggskalet är väldigt svår att bryta ner till kalcium som växterna får någon nytt av. Det krävs lång tid och lågt pH-värde för det.  Du har säkert märkt att äggskalen blir kvar länge i jorden. Så räkna inte med att det blir någon direkt näring från äggskalen som grönsakerna har nytta av. Däremot kan de bidra till jordens struktur.

Blandar man äggskal eller snäckskal i jorden vid nyplantering av träd och buskar minskar risken för sorkangrepp på rötterna. Lägger man krossat äggskal på marken runt grönsakerna kan sniglarna välja en annan väg. Men man ska inte se äggskal som ett bekämpningsmedel mot skadegörare. Utan mer som en naturlig restprodukt vid matlagningen som kan få ingå i trädgårdens kretslopp.  Har man mycket äggskal kan de även ersätta lecakulorna som det dränerande lagret i botten på blomkrukor och det finns säkert fler användningsområden som innovativa odlare ”kläckt”.

Besvarad av Lise-Lotte Björkman 2022

Äggskal Foto: Lise-Lotte Björkman

Fråga

Förra året kunde vi inte ut och resa. Då började vi odla grönsaker i pallkragar istället. Det var riktigt kul. Nu sitter vi här med en massa halva fröpåsar. Nybörjare som vi är undrar vi om fröna går att använda i år med eller är det bara att kasta dem?

Svar

Har ni förvarat fröna svalt och torrt så kommer de att gro även i år, undantaget kan vara palsternacka vars fröns grobarhet snabbt går förlorad. De står på fröpåsarna hur länge fröna beräknas behålla en viss grobarhetsprocent. Men frön kan gro även långt efter detta datum, så kasta inte utgångna frön per automatik.

För att testa grobarhet kan man t ex sätta några frön (5-10) på en väl fuktad wettextrasa eller några lager med hushållspapper i en tillsluten plastpåse, som sedan får ligga i rumsvärme.  Följ utvecklingen och efter ca 14 dagar kan man räkna hur många frön som grott av det totala antalet och då ta beslut om det är lönt att så de gamla fröna eller inte. 

Besvarad av Lise-Lotte Björkman 2022

Fröpåsen ger viss information men testa även fröna själv Foto: Lise-Lotte Björkman

Fråga

Jag blev så inspirerad när Gunnel Carlson i tv satte luktärter i pappkartong, så det gjorde jag med i februari. Nu i mitten på mars är de mellan 10 - 30 cm höga och jättetunna och spröda. Jag har satt i pinnar för att stödja och knutit försiktigt. Jag duschar över lite vatten då och då. Men vad gör jag nu? Ska dom vara kvar tills dom ska ut eller? Det dröjer länge innan vi har varm vår tror jag.

Svar

Ja det är alltid lätt att starta lite för tidigt med sådderna som resulterar i plantor som ränner i väg inne i värmen med otillräckligt ljus efter att de grott. Du kunde gott ha väntat med sådden till slutet av mars, så du hinner ännu så en omgång till för mer lätthanterliga plantor.

Men dina taniga plantor ställer du nu svalt och ljust för avhärdning några dagar, först inne men sedan kan du ha dem ute på dagen med fiberduk och inne på natten till att börja med, för att sedan låta dem stå ute hela tiden täckta på ett skyddat ställe.

Luktärter är köldtåliga och klarar flera minusgrader. Ja upp till åtta minusgrader tillfälligt står det i Cecilia Wingårds odlingsråd på https://ceciliawingard.se/odlingsrad-luktarter/ Hon rekommenderar, för starka plantor, att man ställer ut dem när plantorna är ca 10 cm och låter dem sedan stå ute skyddade i den plastpåse som man hade som växthus till dem inomhus när de såddes. Men hon bor i Skåne där ihållande vårkyla är ovanlig. När våren är här på riktigt skolar man om dem en och en eller planterar dem där de ska växa resten av säsongen.

Besvarad av Lise-Lotte Björkman 2022

Fördrivna ärtplantor

Fördrivna ärtplantor

Fråga

Jag köpte några barrotade aklejor i mitten på mars och har nu planterat dem i krukor med lätt fuktad sandblandad jord. Krukorna står nu i ett ouppvärmt uteförråd och jag har täckt med tidningar för att de inte ska bli alltför uppväckta innan det blir varmare ute. När plantorna kom hade de små bleka taniga stänglar som sticker rakt upp från roten. Ska jag klippa ner dessa eller låta de vara?

Svar

Bra att du har planterat dem, så att inte rötterna torkar och plantan dör innan den kommer ut i trädgården. Har du ingen tjäle och växtplatsen förberedd hade du kunnat plantera dem direkt i trädgården. Det spelar mindre roll om du tar bort eller har kvar aklejans svaga skott som vuxit fram i mörker vid tidigare kyllagring. Jag skulle låta dem vara kvar.

Du behöver inte täcka med tidningar när rötterna är skyddade av jorden här inne i förrådet. Men är det för varmt och mörkt i förrådet och skotten börjar växa och sträcka sig är det bättre att ha plantorna ute på ett skyddat, skuggigt ställe t ex intill en vägg för att hålla tillbaka dem tills du kan plantera ut dem. Täck med fiberduk och vid ihållande minusgrader kan du tillfälligt ta in dem i förrådet så att jordklumpen inte genomfryser.

När våren är här och plantorna är rotade kommer de att skjuta nya kraftigare skott och svaga växtdelar brukar som försvinna eller kan putsas bort. Aklejor är fina i alla de former!

Besvarad av Lise-Lotte Björkman 2022

Aklejor i blom.

Aklejor i blom Foto: Lise-Lotte Björkman

Fråga

Jag misstänker att en paprika jag köpt kan vara smittad med det nya viruset som benämns ToBRFV. Vad gör jag och kan jag kompostera den? 

Svar 

Ja viruset ToBRFV, Tomato Brown Rugose Fruit Virus, kan drabba även paprika och det sprid i Europa och världen. Så det gäller att vi är observanta så att vi inte får in det i våra odlingar, kommersiella som fritidsmässiga. Viruset är en så kallad karantänskadegörare och ska anmälas till Jordbruksverket, så rådet blir att i första hand kontakta Jordbruksverket vid stark misstanke för att utesluta att det är frågan om detta virus. Läs mer här och se typiska bilder

https://jordbruksverket.se/vaxter/odling/vaxtskydd/karantanskadegorare

ToBRFV-virus - Livsmedelsverket (ruokavirasto.fi) 

Smakar paprikan bra går den att äta och resterna kan sättas i en välfungerande kompost med pågående nedbrytning eller i brännbart sorteringen för att vara på den säkra sidan. Ta inte frön av varken denna eller andra köpta paprikor, chili-frukter eller tomater. Viruset kan spridas vidare med fröna. Läs mer i FORs databas

https://for.se/fragor-svar/sprida-virus-med-tomatfro/ 

Besvarad av Lise-Lotte Björkman 2022

Fråga

Vi ska sätta oxelhäck. Vad bör jag tänka på? Kan man sätta barrotade och när bör man senast ha planterat dem?

Svar

Ni behöver förbereda växtbädden och sedan plantera de barrotade plantorna så snart ni får hem dem från plantskolan. Försäljningsstället ni beställer ifrån ger mer exakt besked när de kan levereras. Barrotade plantorna ska inte ha börjat vegetera innan ni får ner dem i jorden. Det är en fördel att plantera barrotsplantor på senhösten framför våren eftersom värmen gärna slår till innan dessa plantor har rotat sig och kan ta upp vatten ordentligt. De skuggas med fördel med skuggväv eller fiberduk under våren.

Men naturligtvis kan ni även plantera barrotade plantor i krukor så de kan rota sig där, om ni inte hunnit förbereda växtbädden, för senare utplantering. 

Besvarad av Lise-Lotte Björkman 2022