Bara för gottegrisar
Mörk choklad, honung, mandel och hasselnötter och blommor av lavendel förstås. Hur gott kan det bli? Himmelskt gott helt enkelt.
Lavendeln har älskat denna sommaren. Den blommar hejdlöst och bin och fjärilar har hur mycket som helst att göra.
För två år sedan planterade jag en kort lavendelhäck mitt i trädgården. För bina, humlornas och fjärilarnas skull. Och för min egen.
Jag älskar lavendelskorpor.
Sidan med receptet i Annas örtagård ( Anna Bergenström så klart) är alldeles kladdig.
I går kväll var det dags igen. Eftersom man inte behöver så många blommor så syns det inte ens att jag plockat av dem. Tog av ’Hidcote blue’ som ju har ganska korta och kompakta ax vilket är bra till skorporna. Kunde tagit av den vita angustfolialavendeln ’Edelweiss’ om jag velat. Den ger lika mycket smak men inte färgen förstås.
Så i eftermiddag hittar ni mig i soffan med kaffe och lavendelskorpor. Det är säkert! Här kommer receptet:
Hacka 100 gr hasselnötter, 50 gr mandel, 100 gr mörk choklad och 4 msk lavendelblommor som du repat av från stjälken.
Rör 150 gr smör, 2 dl socker och 1 dl honung poröst. Blanda sedan i 1 ägg, 5 dl vetemjöl blandat med 1 msk vaniljsocker och 2 tsk bakpulver. Häll i det hackade i smeten.
Rulla med mjölade händer 6 rullar lika långa som kortsida på bakplåt. Lägg tre rullar per plåt med bakplåtspapper. Platta till dem.
Ugn knappt 200 gr i ca 15 min. Håll koll, de bränner lätt. Ta ut, låt svalna, skär i snittar och in i ugnen igen 7-8 min.
Ät!!!!
Förresten tror jag att lavendelhäcken nästa år ska bli ett litet kvarter med ringblommor och zinnia i mitten. För humlornas skull. Och min egen.