Om att köpa tulpaner på ”fel” tid

Det här är Heidi Mikkonen – en väldigt duktig florist som jag träffade för första gången igår.

Hon har sina rötter i västra Blekinge och inspireras av naturen och Blekinges vackra skogar.

Kanske därför jag gillar hennes stil så mycket!

I Heidis buketter syns naturen och det vilda. På hennes promenader med hunden fyller hon fickorna med kottar och påsarna med kvistar och löv av det hon hittar längs stigar och vägar. Under barnvagnen sticker fina kvistar och nedfallet björkris ut.

Tallkvistar och lärkkottar blandas med gräs och torra kvistar, slingor av Muehlenbeckia från trädgården, vide och pampasgräs från rabatten. Det är vilt och vackert och mitt i allt – tulpaner!

Det var det som var grejen på pressträffen med Blomsterfrämjandet i Malmö i går – att berätta om tulpaner i november. Hösttulpaner helt enkelt.

IMG_5254

Fel årstid tycker en del, blommor är aldrig fel tycker jag som gärna köper tulpaner nu och har penséer på trappan hela hösten. Och på våren också så klart.

Det som många gått igång på på sociala medier är att tulpanerna som säljs nu kommer från Nya Zeeland. Alltså de säljs som svenskodlade eftersom de drivs här men löken kommer från Nya Zeeland. Eftersom deras årstid är omvänd mot Europas går det att driva deras tulpanlökar i blom på vår höst.

Inte miljösmart protesterar en del och nej, helt miljösmart är det inte även om de åker båt hit. Ingen svensk trädgårdsmästare – vad jag vet – producerar dock egna tulpanlökar. De kommer till oss från Frankrike och Holland per flyg eller lastbil. Löken planteras i svenska växthus, läggs i kyl och drivs sedan under belysning i uppvärmda växthus i svenska vintern. Det är ju inte heller särskilt klimatsmart om man ska vara 100% miljövänlig.

Våra snittrosor kommer från afrikanska odlare, amaryllislöken från Holland, protean från Sydafrika.

IMG_5260

För att inte tala om avocadon , mangon, kiwin mm mm mm.

Vi är dåliga på att vara självförsörjande numera, det fattas liksom trädgårdsmästare och svenska odlare. Vi är väldigt beroende av import både för det som ska i vas, stå på fönsterbrädan eller planteras i jorden. Och ätas.

Ska du ha svenska tulpaner från grunden får du så dem själv och vänta tills de blivit lök och blomma efter flera år.

Och vill vi ha enbart svenska blommor i vasen då får vi gå ut och plocka i dikesrenen.

Jag tänker ständigt på vårt klimat – ser till att leva så miljövänligt som möjligt, odlar min trädgård utan gifter självklart, äter inte kött, sopsorterar in i minsta detalj och undviker att överkonsumera. Stöttar de svenska trädgårdsmästare som fortfarande står ut.

Men tulpaner har jag svårt att stå emot och krukväxter och snittblommor mitt i vintern. Och växthusodlade tomater i januari.

Min trädgård är full av perenner som kommit med lastbil från odlare i Europa, träd som tagits fram på tyska plantskolor, häckar som åkt bil över Öresundsbron.

Dessutom flyger jag mycket i mitt jobb.

Så ja, jag är en miljöbov i en del fall – men jag odlar min trädgård. Gör mitt allra bästa för att skapa en bra grön miljö med träd och buskar för mig och min familj, för insekterna, grodorna, igelkottarna, viltet och fåglarna, Protesterar när träden huggs ner och städer förtätas.

Och köper tulpaner…. på fel tid.