Trädgårdsmästarminne

I nästa vecka ska jag till Harplinge och prata för kyrkogårdsfolk från Halland. Det ser jag mycket fram emot eftersom min morfar hade sin handelsträdgård där och både han och mormor ligger på kyrkogården i Harplinge. En kyrkogård som fått mycket uppmärksamhet för sin fina gestaltning.

Många av mina barndomsminnen och dofter kommer från Harplinge. Särskilt minns jag doften av krysantemum från växthusen när man steg ut från den lilla sovkajutan inne i växthuset på morgonen. Ljuvligt. (Jo jag vet att det är en höstanemon på bilden men jag hittade inga krysantemum bland mina bilder…)

Min morfar hette Henning Svensson och var född 1890 i ett fattigt hem i Fjälkestad utanför Kristianstad. Han gick i lära som trädgårdsmästare och praktiserade bland annat i Tyskland. Den här bilden är från 1908, morfar är 18 år och står så stolt tillsammans med sina kompisar i ett växthus någonstans utanför Lund. Att de är så finklädda beror på att trädgårdsmästarna faktiskt också var tvungna att ha en snygg arbetsuniform när de skulle leverera blommor och frukt till herrskapsfolket. Av gårdens arbetare stod trädgårdsmästaren högst i kurs och då var de naturligtvis tvungna att kunna klä sig snyggt. Till vardags blev det ju annars mest overall och kängor.

morfar

När första världskriget bröt ut fick han åka hem från Tyskland igen. Han blev faktiskt slottsträdgårdsmästare på Sperlingsholms slott i Halmstad innan han 1930 hade råd att skaffa ett eget handelsträdgårdsmästeri i Harplinge. Så här såg det ut något år senare. Man kan se de nybyggda växthusen nere till höger.

Harplinge1930

 

Flera växthus och bänkgårdar kom till och han odlade allt från tomater till fruktträd och orkidéer. Min mamma brukade berätta att han levererade snittorkidéer till blomsteraffären inne i Halmstad. Det var rena lyxen då!
I dag ligger det villor där växthusen låg och en av dem som byggde nytt när gården styckades av på 1960–talet var Hallon-Herbert.

Så här såg gården ut 1964 när min morfar gått bort och växthusen började monteras ner.

958E4992-C7AD-48AF-B05A-4E6FC56CE762

Så mycket kunskap som fanns i Sverige i början av 1900-talet. En trädgårdsmästare, minst, i varje by och hur mycket sorter som helst att välja på. I dag är vi fattiga jämfört med den tiden. Allt för få unga vill utbilda sig till trädgårdsmästare trots att intresset för att odla är så stort. Men hårt arbete och låg lön är inte så lockande så klart.

Vi borde se till så att trädgårdsmästaryrket får tillbaka sin status och stolthet igen. Du kan börja idag med att se till att handla hos yrkesfolk och stötta dem som arbetar med de gröna rummen i våra kommuner!