Dags att tänka på oliverna

På söndag stänger hotellet. Bodarna slår igen. Restaurangerna tar in sina menyer.

Det är höst i Kroatien och på Makarska riviera går livet in i en annan tid.

Redan på måndag börjar den.

Alla restauranganställda, hotellstädare och guider börjar ett nytt liv.

Olivlivet!

B16C91DD-76EC-4E0B-BEF6-B6A2AB266740

Nu mognar oliverna i Dalmatien. I ett par veckor redan har skörden pågått.

Miljoner oliver skakas ned från träden, samlas i stora säckar och körs till pressen..

En finns i Podgora, söder om Makarska. Där var det kö idag. Släp efter släp kom med säckar fyllda med nyskördade oliver redo för pressen.

Alla olivbönder får sin egen olja med hem tillbaka i sina egna plastdunkar. Viktigt!

När du fått din tid hos olivpressen töms dina säckar med oliver ned i ett kar som sakta skakar ned dem i en sluss och sedan lyfter upp dem via en trappa upp till rens och skölj.

DEBA93D1-8E32-41DF-8993-C633C449A332

Sedan förs de rena oliverna in i maskinen som rensar och pressar ut oljan och separerar bort vattnet.

24B0927D-EA84-440C-B280-42E546C13F0B

Ut rinner det gröna guldet.

Den första pressningen är grön och gräsig. God tycker jag!

3A1D629B-D9AD-4FE9-BB48-29AFAAE0B06E

Resterna, det utkramade köttet och kärnorna körs ut i stora containrar och blir gödsel och pellets.

Så på måndag när turisterna åkt hem är det skördetid i Makarska. Och när jag frågade mannen i receptionen vad de sedan gör hela vintern svarade han:

Familjen!

Jag åker hem till min i morgon