Dags att tänka på oliverna
På söndag stänger hotellet. Bodarna slår igen. Restaurangerna tar in sina menyer.
Det är höst i Kroatien och på Makarska riviera går livet in i en annan tid.
Redan på måndag börjar den.
Alla restauranganställda, hotellstädare och guider börjar ett nytt liv.
Olivlivet!
Nu mognar oliverna i Dalmatien. I ett par veckor redan har skörden pågått.
Miljoner oliver skakas ned från träden, samlas i stora säckar och körs till pressen..
En finns i Podgora, söder om Makarska. Där var det kö idag. Släp efter släp kom med säckar fyllda med nyskördade oliver redo för pressen.
Alla olivbönder får sin egen olja med hem tillbaka i sina egna plastdunkar. Viktigt!
När du fått din tid hos olivpressen töms dina säckar med oliver ned i ett kar som sakta skakar ned dem i en sluss och sedan lyfter upp dem via en trappa upp till rens och skölj.
Sedan förs de rena oliverna in i maskinen som rensar och pressar ut oljan och separerar bort vattnet.
Ut rinner det gröna guldet.
Den första pressningen är grön och gräsig. God tycker jag!
Resterna, det utkramade köttet och kärnorna körs ut i stora containrar och blir gödsel och pellets.
Så på måndag när turisterna åkt hem är det skördetid i Makarska. Och när jag frågade mannen i receptionen vad de sedan gör hela vintern svarade han:
Familjen!
Jag åker hem till min i morgon