Man måste inte ha buxbom!

Jag gillar buxbom väldigt mycket och har många sorter i min trädgård. Som väl är har de inte drabbats av svampangrepp så jag har friska fina häckar. Än så länge. Men man vet faktiskt inte när soten kan slå till även om den varma torra sommaren nog gjorde att alla svampsjukdomar höll sig på mattan.

Buxbomsoten, som heter så här på latin Cylindrocladium buxicola (syn. Calonectria pseudonaviculata), ger bruna fläckar på bladen som svartnar och det går snabbt. Inom bara ett par dagar ser man att bladen liksom bränns bort, gulnar och dör.

Torra somrar och inte klippa så hårt eller så ofta är ett sätt att hålla plantorna friska. Men tänk om man nu har en trädgård där man vill ha korta infattningshäckar eller kanske till och med en buxbomknut? Då kan man titta efter alternativ. Det finns.

På RHS visningsträdgård Wisley utanför London gjorde de för några år sedan ett experiment med alternativa buskar. Dessa planterades i en knot-garden, dvs plantorna sattes som i en knut-form. Och man blandade arter och sorter som är småbladiga, tål att klippas och har olika bladfärg.

Så här såg det ut när rabatten var ganska nyplanterad 2016

IMG_1765

och här är växterna man använde sig av:

Berberis darwinii ’Compacta’ 
Berberis thunbergii ‘Atropurpurea Nana’ AGM
Elaeagnus × submacrophylla ’Compacta’
Euonymus fortunei (various cultivars) 
Ilex crenata
Lonicera nitida ’Maigrün’
L. nitida ’Baggesen’s Gold’ AGM
Luma apiculata ’Glanleam Gold’
Osmanthus delavayi AGM
Pittosporum ’Arundel Green’ AGM
P. ’Collaig Silver’
P. ’Oliver Twist’
P. tenuifolium ’Golf Ball’ (PBR)
Podocarpus ’Chocolate Box’
P. ’Young Rusty’
Rhododendron Bloombux (’Microhirs3’PBR)
Taxus baccata ’Repandens’ AGM 
Ugni molinae,U. molinae ’Butterball’ 

en del av dessa är härdiga hos oss, kanske inte alla – sök själv efter vilken zon de klarar. I vissa fall kan det kanske till och med vara så att det finns sorter som klarar sig bättre än buxbom om man bor i en tuff zon.

I dag – en februaridag 2019 – ser rabatten ut så här:

IMG_5105  IMG_5106

Själv är jag löjligt glad över min Sarcococca confusa, sötbuxbomen , som klarat vintern så bra och som står och doftar så fint i rabatten.

IMG_5134

Och så håller jag noggrann koll på mina speciella buxbomarter, Buxus microphylla och den variegerade Buxus sempervirens ’Elegantissima’. De får inte drabbas av soten!

IMG_5135