Mums för mig och bina

Lavendeln blommar galet vackert.

Den älskar solen, värmen, hettan som kom lagom till blomningen.

Sorten heter ’Hidcote blue’ efter den fina engelska trädgården. Kompakt och fin med mörkt blå blommor.

Och det är blommorna man vill ha. Bin till sitt och jag till mitt.

E1D4A671-0254-4546-9E93-43381686EB1F

Så här kommer det igen, som alltid i högsommartid, receptet på godaste sommarkakan (ja skorpa står det men kaka blir det):

Lavendelskorpor, originalet från Anna Bergenström Cirka 60 skorpor

100 gr hasselnötter

50 gr mandel. Ekologisk!

Ca 100 gr mörk choklad. Obs – inte blockchoklad

150 gr smör

2 dl socker

1 dl honung

1 ägg

5 msk lavendelblommor

1 msk vaniljsocker

knappt 6 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

F6E9BA36-5DAD-4EA7-B586-82C5F04652C2

Hacka mandel och nötter. Bryt chokladen i bitar och hacka grovt.

Hacka lavendelblommorna. Lägg åt sidan.

4C80C6B7-4E33-459B-9A7C-30E4919278B1

Rör smör, socker och honung poröst. Blanda i ägget och mjölet med vaniljsocker och bakpulver.

Sist i med allt det hackade. Blanda.

Forma degen till 6 st smala rullar, lika långa som kortsidan av en bakplåt. Lägg dem tre och tre på två plåtar.

Platta till med handen.

Grädda i knappt 200 gr i 15 minuter. Ta ut och låt svalna.

Skär sedan smala, sneda bitar, ställ dem på kant och grädda ytterligare 10 min.

Kallna.

D29E5D18-2D30-4B6E-961E-4C072618EB05

Koka kaffe!