Mums för mig och bina
Lavendeln blommar galet vackert.
Den älskar solen, värmen, hettan som kom lagom till blomningen.
Sorten heter ’Hidcote blue’ efter den fina engelska trädgården. Kompakt och fin med mörkt blå blommor.
Och det är blommorna man vill ha. Bin till sitt och jag till mitt.
Så här kommer det igen, som alltid i högsommartid, receptet på godaste sommarkakan (ja skorpa står det men kaka blir det):
Lavendelskorpor, originalet från Anna Bergenström Cirka 60 skorpor
100 gr hasselnötter
50 gr mandel. Ekologisk!
Ca 100 gr mörk choklad. Obs – inte blockchoklad
150 gr smör
2 dl socker
1 dl honung
1 ägg
5 msk lavendelblommor
1 msk vaniljsocker
knappt 6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Hacka mandel och nötter. Bryt chokladen i bitar och hacka grovt.
Hacka lavendelblommorna. Lägg åt sidan.
Rör smör, socker och honung poröst. Blanda i ägget och mjölet med vaniljsocker och bakpulver.
Sist i med allt det hackade. Blanda.
Forma degen till 6 st smala rullar, lika långa som kortsidan av en bakplåt. Lägg dem tre och tre på två plåtar.
Platta till med handen.
Grädda i knappt 200 gr i 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
Skär sedan smala, sneda bitar, ställ dem på kant och grädda ytterligare 10 min.
Kallna.
Koka kaffe!