Yr av intryck och full av förtjusning

Hemma!

Tio dagar i Kina med besök i fem olika städer sätter sina spår. På sömnen, men oxå i huvudet. Oj, vad det finns att se i det där landet. Kejsarträdgårdar och världsarvsträdgårdar, formklippt och frisläppt, precision och lugn, sparsmakat och väldigt, känt och okänt.

Att resa i Kina och se på trädgårdar innebär att känna igen mycket. Vi har ju oxå magnolior och kejsarträd i våra trädgårdar. Trädpionerna älskar vi oxå och Prunus i alla de former är inte främmande i den svenska trädgården. Men den oerhörda mångfalden och storheten blir ändå ”breath-taking” – det finns inget bättre ord än just det, det tar helt andan ur en.

Och så är det ju någonting med sättet de gör det på. Bambustaket runt pionerna, krukorna med formklippta (penjing som är det ursprungliga och kinesiska ordet för bonsai). Kalkstenar som står som fasta klippor intill det gröna. Få färger men desto vackrare blommor. Bambun i glesa bestånd som skuggar murarna. Att det hela tiden väntar nya intryck runt hörnet. Ja och så är det ju det här med pionerna, de som växer vilt här och har funnits i tusentals år. Beundrade i Kina långt innan de kom till Europa.

I pionhuvudstaden Luojang blommar just nu tusentals/tiotusentals pioner. I alla färger. Till och med en grön vars namn jag inte hittade annat än på kinesiska. Efter att ha besökt två pionfestivaler och en pionplantskola där är jag ändå mer övertygad – det finns inget vackrare än en nyss utslagen trädpion. Jag vill bara ha fler. I fler färger och uttryck. En påse med fådda pionfrö kommer att hjälpa mig med det.

Ett starkt intryck som jag dessvärre inte har någon bild på är ändå trädplanteringarna. Överallt byggs det, inte alltid så vackert men byggena av vägar och nya järnvägar kantas alltid av enorma träd och buskplanteringar. Ridåer med barrträd, lövträd och buskage kantar alla nya ytor. Kina ska bli grönare har presidenten bestämt. Och då blir det så.

Kanske kan det oxå hjälpa upp djurlivet, för är det någon man saknar i Kina så är det fåglar och insekter. Det är tyst i grönskan och inget surr runt blommorna. Det känns skrämmande. Var är alla pollinatörerna? Och går det att få tillbaka dem eller är de bortsopade för evigt?

I övrigt – renare land får man leta efter. Inga plastpåsar som far runt benen, knappt några fimpar på gatorna och en vänlig befolkning. I alla fall i de delar vi var.

En sak skulle jag ändå önska – mobilförbud i de gamla trädgårdarna. De som ska upplevas som stilla oaser. I dem ska man bara sitta och titta på fiskarna. Se vattnet flyta förbi, njuta av bambuprasslet i paviljongerna och doften av blommor. Fånga en lånad utsikt och stilla filosofera över det gröna livet. Men helt omöjligt är det för överallt poseras det framför mobilkamerorna. Inte en chans att förstå det allra finaste med en kinesisk trädgård då.

Här bjuder jag på en doft av Kina:

IMG_6853

Kinesisk kastanj – så läcker på väg ut.

IMG_7039

Prunus triloba vid Sommarpalatset. Supersnyggt klippta tycker jag. De dansade fram.

IMG_6996

En insekt! I Beijings botaniska trädgård.

IMG_6835

Mäktiga muren med nyss utslagen Prunus överallt vid sin sida.

IMG_7139

Så himla glad att vi fick komma in i pionplantskolan i Luojang.

IMG_7291

Alla ville ta kort på oss så vi passade på att fota dem oxå. Alla älskar vi trädpioner!

IMG_7271

En grön Paeonia suffruticosa. Men vad kan den heta mer?

IMG_7262

De finaste exemplaren grävs upp och sätts i kruka för att riktigt få glänsa.

IMG_7667

Stadsträd i Suzhou, kejsarträdet Paulownia tomtentosa. Så många vackra träd i staden.

IMG_7858

Ovanligt snygg Azalea.

IMG_7829

Judasträd vid The Bund i Shanghai.

IMG_7718

Richard fixade penjingerna (bonsai) i Lingering garden i Suzhou.

IMG_7722

I den kinesiska trädgården lyfter man in hela landskap.Kalksten, Rosa banksiae, vildvin och tallar.

IMG_7475

Åh denna fulländade beskärning även av gamla äppleträd.

IMG_7463

Kamelia och i nästa rum väntar bambun på att få visa upp sig.

IMG_7456

Så här stilla vill man gärna att det ska vara – men man får anstränga sig för att få en bild utan horder av människor.

IMG_7310

To die for! Innan pionen kom till Europa föregicks den av sitt rykte som sa att det i Kina fanns en blomma som såg ut som en ros utan taggar och med blommor stora som blomkålshuvuden. Inte helt fel!