Sommarlovsprojekt

Roliga sommarlovsprojekt

Sommaren är en tid för nyfikenhet och upptäckarlust. Hemträdgårdens odlande lärare Andreas Andersson tipsar om roliga, gröna projekt att göra tillsammans.

För många har barndomens somrar i trädgården eller naturen gett livslånga minnen och lärdomar. I dagens allt snabbare och mer digitala värld är den typen av upplevelser inte längre självklara för många barn. Genom dessa enkla, men ändå unika aktiviteter, kan du ge barn i din närhet möjlighet att upptäcka naturens och odlingens magi. På köpet kommer värdefulla insikter om tålamod, ansvar och det naturliga kretsloppet.
Aktiviteterna gör du och barnet i trädgården, på balkongen eller i närmsta skogsdunge. Det finns både korta aktiviteter som du gör på en eftermiddag och längre som kan pågå hela sommaren. Så ta vara på sommaren – och skapa minnen tillsammans som inte bara berikar för stunden, utan för livet.
 

1 ODLA POPCORN ELLER MAJS

Förra sommaren blev det en oväntad trend att odla popcorn – alltså att så opoppade popcorn från matbutiken och se om de gror. Kanske berodde det på TikTok, men tricket spreds snabbt. Och visst är det ett enkelt, billigt och perfekt experiment att göra med barn: Lägg några majskorn i blöt över natten och tryck sedan ner dem i en kruka med fuktig jord. Håll fuktigt och varmt, gärna med plast över.
Efter några dagar kan de börja gro – men inte alltid, så låt det gärna bli en del av upptäckten. Prata om vad som krävs för att ett frö ska gro, vad som händer i jorden, och varför vissa frön vaknar och andra inte. Pedagogiskt, spännande och kanske första steget mot ett helt nytt sätt att se på maten vi äter.
 

2 MÅLA MED FÄRG FRÅN BÄR OCH BLAD

Att skapa egna färger av det som växer omkring oss är både magiskt och lärorikt. Plocka blåbär, svarta vinbär, rödbetor, gräs, ringblommor eller rödkål – och experimentera tillsammans. Krossa växtdelarna i små skålar med lite vatten eller använd en mortel. Använd som vattenfärg och måla på akvarellpapper – det kan bli fina sommarkort. Ni kan också prova att doppa blommor i färgen och trycka dem mot papperet. Växtfärgning är i sig en vetenskap och en gammal kunskap, men med denna enkla introduktion får barnet ändå känna, kladda och upptäcka växters dolda färgskatter. Vill man sedan gå djupare finns det mycket att upptäcka.

 

3 LETA ÄTBARA OGRÄS

 
Ge er ut på upptäcktsfärd i trädgården eller naturen och leta efter det som annars rensas bort – ogräset! Maskrosblad, kirskål och brännässlor är exempel på växter som är lätta att hitta och känna igen. De går att äta och tillaga på enkla sätt. Samla, smaka och prata om hur människor förr använde naturen som skafferi. Gör en ogräspesto eller fritera nässlorna till knapriga chips. För oss som är odlare kan aktiviteten låta trivial och enkel, men detta är kunskap som gått förlorad och få barn idag känner till.
 

4 SKAPA ETT SOMMARKORT MED PRESSADE BLOMMOR

 

Att pressa blommor är en tidlös sommaraktivitet som många vuxna minns – och som barn idag sällan får uppleva. Samla blommor och blad i olika färger och former i trädgården eller under en promenad. Lägg dem mellan hushållspapper och pressa i en tjock bok med tyngd ovanpå – eller bygg en lyxigare press av två träskivor, läskpapper och skruvtvingar. Efter någon vecka är växterna torra och redo att användas. Klistra upp dem på kort, bokmärken eller små tavlor. En stillsam pysselstund som ger både samtal om växternas namn och struktur – och ett minne att ta med hem.

 

5 SAMLA FRÖN TILL NÄSTA ÅR

 Att samla frön är som att fånga sommaren i en liten papperspåse. Ta med barnet ut i trädgården och leta efter torra frösamlingar från ringblommor, vallmo, indiankrasse eller ärtor. Visa hur man försiktigt knipsar av dem, rensar och lägger fröna i små kuvert med namn och datum. Ni kan också rita eller klistra fast en torkad blomma utanpå. En enkel aktivitet som ger förståelse för växtens livscykel. Och en självklar ny aktivitet till nästa år!

Tips!

För att blommorna ska behålla sina färger bättre kan lite alun strös på växten innan den pressas. Alun finns att köpa i välsorterade hobbybutiker eller apotek och hjälper till att fixera pigmenten i blomman.