HT 1 2024 Canvas

Senaste numret av Hemträdgården

Nya numret av Hemträdgården (nr1/2024) har redan landat hos våra medlemmar. Vi önskar er härlig läsning om allt från vinterträdgårdar till Japanska trädgårdar och klockliljor. Det och mycket mer kan ni läsa om. Härlig läsning!

Kort om innehållet i Hemträdgården 1

Viktigt att växterna har rätt namn
ÄNTLIGEN! STRAX FÖRE JUL kom beskedet att Skud, Svensk kulturväxtdatabas, kommer att finnas kvar. Behovet av detta referensverktyg är stort för alla som håller på med växter. I en tidning som Hemträdgården är det ju viktigt att vi menar samma växt när vi skriver om den och växtnamnet, både det vetenskapliga och det svenska, har hittills alltid checkats av mot Skud. Med kulturväxtdatabasen finns ambitionen att vi alla ska använda samma namn på växterna, i sann linneansk anda. I Skud kan man även hitta många alternativa eller gamla svenska namn på våra kulturväxter.

DATABASEN VAR NEDLÄGGNINGSHOTAD för att det inte fanns finansiell tilldelning på Sveriges lantbruksuniversitet, som har varit värd för databasen under många år, att fortsätta sköta och underhålla databasen. Nu tar Blomsterlandet över värdskapet. Det är glädjande att de gröna näringarna, i detta fall Blomsterlandet, tar över och driver databasen. Det gäller att underhålla och uppdatera den stora databasen, nya sorter tillkommer, ny forskning kan visa att en viss växt ska byta släkte, det är ju ingen statiskt information, och vad som är viktigt, låter oss alla använda detta redskap. Sedan en tid tillbaka är kulturväxtdatabasen nedsläckt, så vi ivriga användare får ge oss till tåls till april när Blomsterlandet öppnar den på nytt. Till dess får vi nöja oss med den tryckta versionen, Våra kulturväxters namn från 2009. Men mycket har ju hänt sedan dess och mycket finns inte med där.

STRAX FÖRE NYÅR BRUKAR NYORDSLISTAN presenteras över sådana ord som under det gångna året myntats eller blivit vanligare i bruk. Bland de 34 nya orden var det inte heller i år något nyord med grön anknytning, ord som har direkt anknyter till trädgård, odling och natur. Närmast ligger väl de nya orden grön kolonialism och evighetskemikalie, det förstnämnda har med klimatförändringarna att göra, där rika och resursstarka exploaterar medan resurssvaga får betala mest och kanske ge upp sitt land på grund av förändrat klimat. Det andra ordet gäller syntetiskt framställda kemikalier som inte bryts ned i naturen utan finns kvar där för evigt. Båda nyorden med negativ klang.

MEN HEMTRÄDGÅRDEN FORTSÄTTER att med glädje skriva om trädgård, om än utan nyord. I detta nummer finns mycket spännande att läsa om. Om man säger japansk trädgård tror jag att många får en inre bild över hur en sådan gestaltas. Läs på mittuppslaget om tankarna bakom japanska trädgårdar och den naturfilosofi som präglar dem, i ett reportage från Japan.
För oss som bor i Uppland är ju kungsängsliljan välkänd, det är vår landskapsblomma och har fått sitt namn från Kungsängen söder om Uppsala. Fritillaria, som är det latinska namnet på släktet, används nog oftare än det svenska, som är klockliljesläktet. Läs mer om det lite spretiga växtsläkte, med början på nästa sida.
I Lund har fågelforskaren Susanne Åkesson skapat en trädgård för sig och fåglarna. Hela 21 fågelarter har hittills flyttat in i trädgården. Se sid 16.

Ska vi odla slanggurka får vi ge oss till tåls till i maj, men det kan ju botaniseras bland fröer redan nu.
Vissa nyheter är sådana som man kanske helst skulle vilja slippa att ha med, som den om den fläckiga vinbergssnäckan på sid 22, men genom att vara observanta kan vi hålla bukt med denna för Sverige nya art, så att den förhoppningsvis inte blir invasiv.

Ett gott nytt trädgårdsår!
/Christina Säll, Chefredaktör Hemträdgården
Kontakta redaktionen

 

Är du nyfiken på vår medlemstidning? Bli medlem och få Hemträdgården direkt hem till din brevlåda eller köp enstaka nummer via vår webbutik. Om du är medlem har du fått inloggningsuppgifter via nyhetsmail och kan läsa denna och tidningar 10 år bakåt i tiden på Prenly. Läs mer om det här.