Hållbar trädgård ger hållbara människor!
Svensk Trädgård står för en ansvarsfull trädgårdsodling och arbetar för miljöns, klimatets och odlarens bästa. Vi ger praktiska råd om ekologisk odling, naturtjänster och hur man hushåller med jordens resurser i trädgården - skapar en rikare miljö för dig och för den biologiska mångfalden. Var med och gör världen hållbarare genom din trädgård!
Välja växterRätt växt på rätt plats
Friska härdiga växter klarar sig bättre. Testa E-plantor när du köper fleråriga plantor. Lär dig mer om din odlingszon och använd vår zonkarta. Välj växter efter växtplatsen, så får du mindre skötsel, och behöver inte byta ut så ofta. Det finns vackra växter för varje knepig ståndort - skugga, torra och soliga lägen, fuktigare mark, blåshål. Invasiva främmande arter kan även ställa till det för vår inhemska natur.
Träd ger mervärdePlantera ett träd
Träd och buskar är långlivade. De binder koldioxid när de växer, vilket ger ett minskat koldioxidavtryck. Även den minsta trädgård kan hysa ett träd. Välj art efter utrymme och få mer trädgård på höjden. De skapar insynsskydd, lä, naturlig skugga, dämpar ljud och ger livsrum åt fåglar och insekter. Ta inte ner fullvuxna träd om du absolut inte måste! Övervuxna träd och buskar kan glesas, beskäras och stammas upp. Hitta en Grönt kort-beskärare här eller gå en beskärningskurs. Få tips om skötsel, plantering och val av träd och buskar.
Hushåll med dricksvattnetVattna rätt!
Vatten är nödvändigt för trädgårdsodling. Ibland räcker regnet till men ofta krävs bevattning. Att använda renat dricksvatten – en kostbar resurs, för flera en bristvara – är en miljöbelastning. I projektet #tusendroppar har Svensk Trädgård tillsammans med Gunnel Carlson och VA Syd tagit fram smarta tips på hur du kan hushålla med kranvattnet, genom att samla regnvatten, punktbevattna, vattna vid rätt tidpunkt och mycket mer.
Odla bättre förutsättningarVårda jorden!
En välfungerande och levande odlingsjord är A och O för att lyckas med all odling, därför är det viktigt att underhålla den oavsett ursprung. För att slippa utarmning måste man ersätta den mull och växtnäring man för bort med organiskt material. Jordförbättra med kompost, gräsklipp, stallgödsel och odla gröngödslingsgrödor, samt marktäck. Kompostera smart och ta vara på trädgårdsavfallet, så slipper du merjobb och bortforsling!
Vad vet du om torv, biokol och no-dig gardening?
Köksträdgård och självhushållningOdla egen mat!
Oavsett om ambitionen är att bli självförsörjande på alla grönsaker och frukter, eller bara välja en pallkrage med sallad, nypotatis och några hallonbuskar, så är det magiskt att kunna skörda det man själv odlat från grunden. Gör du det med barnen, lär de sig samtidigt värdera grönsaker på ett annat sätt. Här får du råden hur du anlägger en köksträdgård, förodlar och skördar. Välja odlingstunnel, växthus eller friland.
Biologiskt mångfald och naturtjänsterRädda vilda vänner!
Bädda för biologiskt mångfald vad gäller både växter och djurliv. Då ger du både mat och boplatser åt våra livsviktiga pollinerare. Utan dem blir det inga frukter. Odla giftfritt och nyttja naturens tjänster! Ofta handlar det om att våga släppa fritt det lite vilda och inte städa för mycket i trädgården, för att bjuda in djur som samverkar med våra odlingar - t ex igelkottar och paddor, som äter sniglar. Anlägg en äng av inhemska växter. Plantera en fjärilsrabatt och njut av färgprakten och det rika fågellivet! Kanske bli biodlare och självförsörjande på honung.
Återbruk, kretslopp och giftfrittVälj miljövänligt
Gör dig själv och trädgården en tjänst – gör smarta val. Ibland behöver man omvärdera vad man lärt sig om skötsel och vad som är fint. Få fiffiga tips om återbruk och hur du skapar naturligt kretslopp i trädgården – du får mer tid över att njuta, sparar pengar och transporter! Läs hur du gör egen näring av ogräs och får gratis naturtjänster från nyttodjur. Stöd vårt viktiga samarbete i FOR för en miljövänligare värld!
Friskare liv genom odlingHållbara människor
Att man mår bra och blir friskare av att vistas i trädgårdar, vet nog alla vid detta laget. Men visste du hur mycket vi påverkas? Läs om de senaste forskningsrönen och statistiken. Gå med i någon av våra lokala föreningar för att träffa likasinnade, dela erfarenheter och växter! Öppna upp din trädgård i Tusen Trädgårdar eller besök trädgårdar i vårt event som äger runt vart annat år. Du kan även stödja vårt viktiga arbete i Odla unga odlare - där vi skapar förutsättningar för barn att odla i skolan.