Jordgubbar är enkla grödor att odla. Det gäller mest att hålla fåglarna borta från godsakerna.

Jordgubbar är enkla grödor att odla. Det gäller mest att hålla fåglarna borta från godsakerna. Foto: Oliver Hale/Unsplash

Odla perfekta jordgubbar – skötsel och plantering

Har du planer på att odla egna jordgubbar hemma? Kanske tänker du anlägga ett stort jordgubbsland eller satsar du på något mindre, som en pallkrage eller i en kruka på balkongen? Oavsett så är det superenkelt att odla jordgubbar. Men vissa saker bör du känna till – här är allt du behöver veta om jordgubbsodling!

När kan man plantera jordgubbar?

Det går att plantera jordgubbar både på våren, sommaren och på hösten. I april-maj brukar butikerna vara fyllda av knoppande plantor och det går att börja redan då. Men den allra bästa planteringstiden är i juli/augusti, för att de ska hinna etablera sig till nästa säsong. Bäst skörd får man när plantorna är två, tre år gamla. Första året är inte mycket att räkna med och efter fyra till fem år byter man ut till nya plantor och till en ny växtplats.

Vilken jord ska man ha?

För bästa resultat ska jorden vara mullrik och sandblandad för att underlätta ogräsrensning. Det underlättar också för rötterna att bre ut sig. Då pH-värdet ska vara runt 5,5 till 6,5 är det bra att blanda i en del torv eftersom det gör jorden porösare och sänker pH-värdet.

Man ska inte plantera jordgubbar för tätt, för att undvika sjukdomar. Följ råden för avstånd. Bädda gärna med ett lager halm under plantorna för att bären inte ska vila mot jorden.

Man ska inte plantera jordgubbar för tätt, för att undvika sjukdomar. Följ råden för avstånd. Bädda gärna med ett lager halm under plantorna för att bären inte ska vila mot jorden. Foto: Farsai Chaikulngamdee/Grobar

Hur planterar man jordgubbar på friland och i pallkrage?

Det fungerar bra att plantera jordgubbar både direkt i jorden i trädgårdslandet, i pallkrage och i kruka. Det viktiga är läget, som ska vara varmt och soligt. Plantera aldrig jordgubbar på en plats där det tidigare vuxit jordgubbar. Man brukar säga att den jorden är ”trött” och därför ger dålig tillväxt.

För att underlätta skötseln måste allt ogräs rensas bort noga innan man planterar. Var försiktig och gräv inte för nära plantornas rötter. Tillför stallgödsel ett tag innan själva planteringen eftersom det ökar mullhalten och tillför näring.

Plantera med ett avstånd på ungefär 30-40 centimeter och ett radavstånd på minst det dubbla. Planterar du i pallkrage kan du sätta plantorna tätare. Sätt plantorna lika djupt som de var i krukan – jorde får inte komma ovanför bladrosetten.

Ett gammalt och bra tips är att lägga halm under plantorna när jordgubbarna börjat komma. Halmen minskar nämligen risken att vatten stänker upp på bäret när det regnar, vilket i sin tur minskar risken för gråmögel.

Vatten och gödsel till jordgubbarna

Nyplanterade jordgubbar vattnas ordentligt tills de etablerats. Efter etablering vattnar man mer sparsamt, men låt inte jorden torka ut helt. Gödsling ska ske först när bären kommit, annars går all näring upp i bladen.

Självvattning med spridare ska man undvika, det gör mer skada än nytta, medan droppbevattning eller svettslang passar utmärkt.

De tre första åren är då jordgubbsplantorna ger som bäst skörd. Därefter kan det vara läge att plantera nya plantor på en ny plats. Plantera gärna flera olika sorter tidiga och sena, så har du bär en längre period.

De tre första åren är då jordgubbsplantorna ger som bäst skörd. Därefter kan det vara läge att plantera nya plantor på en ny plats. Plantera gärna flera olika sorter tidiga och sena, så har du bär en längre period. Foto: Joanna Stolowicz/Unsplash

Hur rensar och sköter man jordgubbslandet?

Det är viktigt att rensa ogräs kontinuerligt. Var försiktig för att inte skada jordgubbarnas ytliga rötter. Man kan marktäcka under jordgubbarna med halm. Halmen minskar avdunstning, hindrar vattenstänk vid regn (som ökar risken för gråmögel) och ogräs, samt håller jorden varm. Det går även att täcka med gräsklipp eller täckbark för att hålla bären rena och friska.

Det kan hända att revor växter ut i raderna, då är det bara att lägga lite jord på så de rotar de sig innan man kapar dem. Sedan kan man plantera dem i krukor med vanlig planteringsjord och plantera ut till hösten.

Vill du snabba på tempot med jordgubbarna kan du täcka med fiberduk under våren, men så fort blomningen börjar ska den avlägsnas så bin och fjärilar kan pollinera. Annars blir det inte mycket kvar av skörden.

Odla jordgubbar på balkong – i kruka, låda eller ampel

Har man ingen stor trädgård eller plats för en pallkrage, kan man odla jordgubbar i kruka eller blomlåda på balkongen. Det viktiga då är att se till att krukan har bra dränering, att vattna varje dag – speciellt under blomningen – så att plantan inte torkar ut. Använd krukkompost och placera krukan i ett soligt skyddat läge.

Hängande jordgubbsplantor i amplar blir allt mer populärt. En sort som blommar i vitt och olika rosa eller röda nyanser, gör sig extra vacker i en ampel. Många ampeljordgubbar är så kallade remonterade, vilket innebär att de blommar och ger skörd flera gånger på säsongen och långt in på hösten.

Med en återblommande ampeljordgubbe kan du skörda jordgubbar långt in på hösten. Dessa går finfint att odla i kruka.

Med en återblommande ampeljordgubbe kan du skörda jordgubbar långt in på hösten. Dessa går finfint att odla i kruka. Foto: Henry Co/Unsplash

Sjukdomar på jordgubbar

Egenodlade jordgubbar är fantastiskt, det enda negativa är egentligen att de ganska lätt drabbas av sjukdomar. Bästa sättet att undvika sjukdomar är att inte odla för tätt, undvika överdosering av kvävegödsling, välja motståndskraftiga sorter och inte vattna på kvällarna. De mest tåliga sorterna är Dania, Korona, Polka och Honeoye.

Sedan ska man också efter skörden komma ihåg att klippa bort gamla blad några centimeter över kronorna.

Här är några sjukdomar som kan drabba dina jordgubbsplantor:

Gråmögel på jordgubbar: Visar sig i form av ett grått ludd när bären mognar. Orsakas av fuktiga förhållanden.

Mjöldagg på jordgubbar: Här bildas en gråbrun hinna på blad och blommor. Inträffar när det är problem med vattenupptagningen.

Spinnkvalster och jordgubbskvalster: Plantorna blir missfärgade och förtorkade.

Jordgubbsnematoder: De deformeras, bladen förkrymps och får en konstig grön färg. Vid angrepp uteblir skörden.