Olika sorters timjan som blommar i en nyanlagd rundel. Så småningom kommer dessa kryddväxter att växa ihop och bilda en tät matta.

Olika sorters timjan som blommar i en nyanlagd rundel. Så småningom kommer dessa kryddväxter att växa ihop och bilda en tät matta. Foto: Karina Brozinic/Grobar

Odla kryddväxter utomhus och inomhus i mängder

Kryddväxter är bra nybörjarväxter och med mer erfarenhet lär du dig att övervintra de svårare och hur mycket du behöver odla av varje, för att bli självförsörjande. Kryddväxter är vackra och doftar gott samtidigt som de är goda och nyttiga att äta. Flertalet lockar till sig fjärilar och bin, behöver inte mycket skötsel och passar utmärkt även i krukor och i finrabatten.

Odla egna kryddväxter inne och ute

Odla egna smakrika kryddväxter istället för att köpa de smaklösare varianterna från matbutiken. Det behövs bara en liten yta för att rymma mängder av sorter. En balkonglåda, en stor kruka eller en pallkrage fungerar utmärkt för den som har ont om plats. Och det går lika bra att ha de vanligaste kryddväxterna i finrabatterna mellan perenner och rosor. En örtagård eller kryddträdgård anläggs där det är som soligast, men det finns även kryddväxter som föredrar halvskugga. Så länge man har bra belysning eller ett söderfönster kan man även odla kryddväxter inomhus. 

Rosmarin blir härdigare och övervintrar i södra Sverige om den odlas i upphöjda och väldränerade bäddar.

Rosmarin blir härdigare och övervintrar i södra Sverige om den odlas i upphöjda och väldränerade bäddar. Foto: Karina Brozinic/Grobar

Naturligt härstammar flertalet av våra kryddväxter från Medelhavet och trivs därför bäst om de står i ett varmt och soligt läge. De har inga höga krav på näringsrik jord, men den måste vara väldränerad. Anlägg gärna en kryddrabatt där du har nära till att skörda dem, vid grillen och uteplatsen eller i kruka nära köksingången. Kryddväxter blir bara bättre av att att användas! 

Skötsel av kryddväxter och örter

Några kryddväxter är mer lättodlade än andra, t ex mynta, kungsmynta och citronmeliss. Tvärtom är dessa tre nästan ett ogräs när de självsår sig och myntan skickar ut långa rotutlöpare. Så de får man ha koll på och begränsa. De har inga stora krav på jorden, så du kan använda vanlig planteringsjord i krukan eller rabatten. Den bästa aromen får kryddväxterna i lucker sandblandad jord och i ett varmt och soligt läge. Kryddväxter köper man enklast som färdiga plantor, men man kan även föröka de flesta från skott, om man vill ha mängder. Plantera ut så fort risken för frost är över.

Myntor vill ha det lite fuktigare och kan stå i halvskugga. Då rötterna lätt sticker iväg rotskott, är det bra att begränsa deras framfart med en rotspärr, som den här ramen som går en bit ner i gräsmattan.

Myntor vill ha det lite fuktigare och kan stå i halvskugga. Då rötterna lätt sticker iväg rotskott, är det bra att begränsa deras framfart med en rotspärr, som den här ramen som går en bit ner i gräsmattan. Foto: Karina Brozinic/Grobar

Många kryddväxter härstammar från varmare och torrare breddgrader, så som rosmarin, lavendel och kryddsalvia. Dessa vattnar man mer sparsamt. Även timjan vattnas sparsamt. Den största risken för övervintrande plantor är att de ruttnar för att de blir stående i kall fuktig jord under vinterhalvåret. Därför tjänar man på att odla dem i upphöjda och väldränerade bäddar. Det påverkar vinterhärdigheten väsentligt för dessa. De kryddväxter som inte är vedartade, så som mynta, koriander, basilika, dill, fänkål och persilja, är törstigare och vattnas oftare.

På våren kan man klippa ner de vedartade kryddväxter som ser risiga ut. Perennerna har vissnar ner på hösten, och man behöver inte ta bort det döda materialet förrän på vårvintern. Det skyddar plantorna en del från kylan och man riskerar inte att fukt kommer ner lika lätt i avklippta stammar och orsakar röta. Snart kommer nya friska skott. Där kryddväxter inte är härdiga, tar man in krukan innan vintern och förvarar dem som andra medelhavsväxter – ljust och frostfritt. Vissa kryddväxter som benämns som ettåriga eller tvååriga, kan ändå komma igen åtet efter. Det kan t ex vara att de självsått sig om fröställningarna fått stå kvar. Persilja kan skjuta nya skott och gå upp i blom andra året. Det går att skörda både blad, blommor och fröer från dem. De är dessutom väldigt vackra när de blommar, och går att ha som snittblomma. I gynnsamma lägen kan vissa sorter återkomma flera år, som en kortlivad perenn.

Skörda, torka och förvara kryddväxter

Många kryddväxter gör sig bäst som färska i matlagningen, men de går även att skörda för att torka eller frysa in. Örter kan skördas under hela växtsäsongen, men plantorna är som mest aromatiska alldeles före blomningen och främst på morgonen mellan dagg och sol. För att torka kryddväxter görs små buketter som torkas på en varm, luftig och gärna skuggig plats. Torka aldrig i fönstret! Då avdunstar smaker och dofter. Efter ungefär två veckor är det lagom att repa av de torra bladen från stjälkarna. Har man en svamp- och bärtork är denna att föredra, då det går snabbt och man kan reglera temperaturen mer exakt. Gör ett test genom att se om det går att smula ett blad mellan fingrarna – då är det tillräckligt torrt. Det får aldrig bildas mögel, då har det varit för låg temperatur och för fuktigt. Släng om du ser mögel. Torkade kryddväxter förvaras torrt, svalt och mörkt.

Kryddsalvia har både vackert bladverk och blommor liknande lavendeln. Därför passar de fint in rabatter med andra prydnadsväxter. Här är sorten 'Purpurascens'.

Kryddsalvia har både vackert bladverk och blommor liknande lavendeln. Därför passar de fint in rabatter med andra prydnadsväxter. Här är sorten 'Purpurascens'. Foto: Karina Brozinic/Grobar

Vissa kryddor som äts färska, kan med fördel frysas färska. Exempelvis dill, citronmeliss, mynta och persilja. Portionsfrys bladen genom att packa dem tätt i tättslutande burkar som fryses in. Därigenom minimeras kryddorna kontakt med luft och den goda smaken behålls. Ta efterhand så mycket kryddor som behövs och ställ sedan in burken i frysen igen. Enkelt och praktiskt! 

Det finns en hel del andra metoder att förädla sin skörd av kryddväxter. Man kan lägga in i oljor, göra örtsalter, lavendelsocker m m.