Odla Morotter 2

Odla morötter och lyckas med stor skörd hela säsongen

Att odla morötter kan vara bland det enklaste som finns. Men många gör misstaget att så allt på en gång. Här är råden om hur du får morötter hela säsongen och även hur man lagrar dem.

Växtplats och jord för morötter

Morötter odlas på en solig och öppen plats. De växer på de flesta jordar, men trivs allra bäst på mullrika sandjordar. Som vanligt när man odlar rotfrukter, så ska jorden vara fri från stenar och klumpar, vilket är största orsaken till att morötterna blir krokiga och grenade. Var även noga med att rensa bort alla ogräs, speciellt rotogräs, då de annars kan störa de känsliga morötterna under uppväxten.

Morötter ska inte växa på samma plats i mer än 4-5 år, för att undvika sjukdomar som rötsvamp och nematodangrepp. Låt morötterna ingå i växelbruk och byta växtplats varje år.

När ska man så morötter?

Man kan börja så morötter så fort jorden reder sig (när jorden torkat upp på våren och inte klumpar ihop sig). Fröna tar relativt lång tid på sig att gro, 12-16 dygn. Det går att skynda på en aning genom att lägga fröna i vatten ett dygn förre sådd. Så morötter på ett djup av 1 centimeter, med ett avstånd på 4 centimeter. Sår du i rader ska radavståndet vara på 20-40 centimeter, för att kunna rensa emellan. Morotsfrön är små och det är lätt att de sås för tätt. Ingen fara, för man gallrar när blasten börjat komma upp cirka 4-5 centimeter.
Tips! Gallringen kan skada de känsliga rötterna, så mitt tips är att klippa av blasten på de plantor som inte ska vara kvar i stället för att dra upp dem.

Morötter är lättskötta – håll ogräsfritt, vattna vid behov och kupa (täck med jord) om de börjar sticka upp.

Morötter är lättskötta – håll ogräsfritt, vattna vid behov och kupa (täck med jord) om de börjar sticka upp. Foto: Karina Brozinic/Grobar

Odla morötter hela säsongen – förläng odlingen så här:

Så både tidiga och sena sorter. Det står på fröpåsen om sorten är tidig eller sen. Så de tidiga morötterna i omgångar i stället för alla på en gång, sen skördar du efter hand under sommaren. De sena morötterna skördas på hösten och kan förvaras svalt under vintern. Det finns många olika morotssorter tidiga och sena, med varierande former och färger.

Morötter är inget som man förodlar då rötterna är känsliga för omskolning. Om man däremot vill starta säsongen tidigare finns det tre trick:

  1. Odla morötter i kruka. Det ena är att odla morötter i kruka inne, som sedan går att ställa ut (inte utplantera, utan ställa ut krukan).
  2. Odla morötter i pallkrage. Den andra metoden är att odla morötter i upphöjda bäddar, till exempel pallkragar, som värms upp tidigare på våren.
  3. Odla morötter på hösten. En tredje metod är att så ute sent på hösten. Morotsfrön gror vid 5 plusgrader men klarar frystemperaturer, därför kan sådderna överleva vintern och komma i gång så fort det blivit tillräckligt varmt.
Morötter trivs i sol och lucker varm jord. De kan odlas i rader eller samplanteras med andra grönsaker, så som lök som kan förhindra eller dämpa angrepp av skadeinsekter.

Morötter trivs i sol och lucker varm jord. De kan odlas i rader eller samplanteras med andra grönsaker, så som lök som kan förhindra eller dämpa angrepp av skadeinsekter. Foto: Karina Brozinic/Grobar

Skötsel av morötter

Morötter kräver inte så mycket skötsel. Håll ogräsfritt och vattna vid behov. Ibland kikar morötterna upp över ytan, och då kupar man lite jord runt dem för att undvika gröna nackar. Morötter är inte speciellt näringskrävande men gillar kalium och fosfor, som finns i brunnen kogödsel, träaska och stenmjöl. Den myllar man ner efter skörd på hösten inför nästa morotsomgång. Färsk stallgödsel lockar till sig morotsflugan, så undvik att ge gödsel direkt till morötterna. Kväverik gödsel ska också undvikas, då det gynnar blast i stället för rotutveckling och rötterna kan även spricka.

Skydda morötter mot skadeinsekter

Inte bara vi gillar de söta rotfrukterna, även skadeinsekter dras till morötter. De vanligaste är morotsflugans larver som gnager gångar i roten, morotsbladloppans larver som orsakar krussjuka, samt jordflylarver som gnager runda hål runt nacken på morötterna. Det går att skydda plantorna effektivt genom att täcka odlingen med fiberduk ända från sådd till augusti. Nackdelen med fibertäckning, förutom att det inte är så estetiskt, är att klimatet blir fuktigt och morötter föredrar luftigt och torrt. Resultatet kan bli att blasten växer mer än rötterna, samt att rötterna får mindre smak.

En alternativ metod är att samodla med andra köksväxter. Svartrot, ärter, sallat, tomat, rädisa, rotpersilja, salvia och framför allt lökväxterna i närheten av morötterna kan förhindra eller dämpa angrepp. Testa även att pudra upprepat med träaska, kalk, algomin eller stenmjöl, vilket gör det otrevligt för äggläggning och bladsugning. Blad av renfana i gångarna sägs också mota bort skadeinsekter.

Om du samodlar morötter med andra grönsaker ska du undvika dill. De är nära släkt, men gillar inte varandra!

Om du samodlar morötter med andra grönsaker ska du undvika dill. De är nära släkt, men gillar inte varandra! Foto: Karina Brozinic/Grobar

Skörda och förvara morötter för längsta hållbarhet

De tidiga morötterna skördas efter behov allt eftersom de är färdiga. Du ser att de är mogna genom att dra upp en och smaka. Sena sorter avsedda för vinterförvaring skördas så sent som möjligt, men de ska inte stå längre än tre veckor när de är skördeklara, för då kan de spricka. Blasten ska fortfarande vara friskt grön och inte ha börjat vissna eller gulna.

Du gräver upp morötterna med en grep. Stick ner grepen en bit ifrån raden och bänd försiktigt upp jorden så att morötterna lossnar. Skaka av jorden men skölj inte med vatten. Skär av blasten cirka en centimeter från roten. Morötter förvaras bäst i en sval och frostfri källare eller garage. Bästa temperaturen är runt nollan och hög luftfuktighet. Ställ morötterna i en hink med aningen fuktig sand, torv eller sågspån.