Piennolo är tomater som kan långtidslagras hängande, kallas även för evighetstomater.

Piennolo är tomater som kan långtidslagras hängande, kallas även för evighetstomater. Foto: Karina Brozinic/Grobar

Piennolo – evighetstomater som man kan lagra över vintern

Piennolo är ett sätt att hänga upp tomater, för att lagra dem. Metoden kommer från Italien. Det finns tomatsorter med tjockare skal, som lämpar sig bättre för vinterlagring. Tomatsorterna är söta och klarar sig i flera månader utan att bli dåliga.

Vad piennolotomater?

Medelstora härligt röda tomater lagras i södra Italien hängande över lång tid. Det är en flerhundraårig teknik som kallas "de pomodorino del piennolo". För piennolo lämpar sig tomater med tjockt skinn, som låter dem vinterlagras och inte bara överleva utan bli godare med tiden. Piennolotomater odlas ekologiskt på Vesuvios sluttningar, och regionen är världsberömd för sina maträtter, men det är bara fem tomatsorter som får kallas för piennolotomater. Dyrgriparna kan kosta flera hundra kronor kilot i välsorterade saluhallar, så varför inte odla egna?

Piennolotomaters speciella utseende

Piennolotomater är relativt små och aningen päronformade. Ofta har de en ingröpt linje i sidan, som löper ner till den karakteristiska spetsen "pizzo". Ibland kan dessa tomater även kallas för pizzotomater. Smaken är intensivt fruktig och söt, aningen bitter. Ju längre tomaterna lagras, desto mer koncentrerad blir smaken, och det går bra att äta dem även om de börjat skrumpna. Tomaterna håller sig färska länge tack vare det tjocka och krispiga skalet, men även för att vätskehalten är låg och sockerhalten hög. Därför är även köttet fast och vackert rött.

Användning av piennolo i maten

I många typiska neapolitanska rätter är piennolotomater ett måste. De passar att äta färska som lagrade, som sås på pizza och pastarätter, och gärna med musslor och skaldjur.

Tips: Ta tillvara på kärnorna genom att dela på tomaterna och pressa ut kärnorna. Stek sedan delarna i olivolja med vitlök och salt. Supergott!

Piennolotomater blir bara mer smakrika ju längre de lagras. Stek dem i olivolja eller gör en god pastasås.

Piennolotomater blir bara mer smakrika ju längre de lagras. Stek dem i olivolja eller gör en god pastasås. Foto: Karina Brozinic/Grobar

Odla piennolotomater i Sverige

Man behöver inte en slocknad vulkan för att odla piennolotomater. Det går att lyckas i Sverige och jag har sett i forum att det gått bra att odla på friland upp till zon 3-4. I högre zoner odlar man i växthus. Fröfirmor har börjat sälja några av sorterna, och det går att byta till sig fröer genom forum och trädgårdsföreningar.

Piennolotomater är tuffa sorter som odlas som vanliga tomater på en solig plats, i väldränerad och näringsrik jord. När ca 70 % av tomaterna på plantan har mognat och blivit röda, är det dags att skörda klasarna.

Göra en piennolo – hänga tomaterna för lagring

Tomaterna för en piennolo ska vara hela och felfria. Man använder ett kraftigt naturrep, t ex jute, som tål vikten av några kilo tomater. Häng snöret på en sval plats ca 11-15°C. I vanlig rumstemperatur kan de bli lite sötare, men då håller de inte lika länge. Placera ljust till mörkt, men det bör inte vara direkt solljus. Filmen nedan visar hur det går till.

Häng piennolo så här:

  1. Gör en ögla av repet och häng upp i en krok.
  2. Häng upp tomatklasarna genom repöglan vartefter de mognar. Hantera piennolotomaterna varsamt så att de inte får tryckskador eller spricker. De ska placeras så att tomaterna inte kläms ihop – tänk pussel som Tetris.

  3. Om du har många klasar och din piennolo kommer att bli hög, bind gärna ihop snörena med jämna mellanrum, precis som på filmen, så trillar inte piennolon isär om du flyttar den.

  4. Häng svalt och luftigt.

  5. Skörda tomaterna från piennolon en och en efter behov. Ju längre tid de lagras desto sötare blir de. Avlägsna dåliga tomater direkt. Piennolotomater kallas för evighetstomater för att de kan hålla sig fräscha ända in i februari, ibland längre.

Ursprungsskyddade piennolotomater:

De fem piennolotomaterna som är ursprungsskyddade som Pomodorino del Piennolo del Vesuvio (DOP) sedan 2009 är 'Fiaschella', 'Lampadina', 'Patanara', 'Principe Borghese' och 'Re Umbero'.

'Principe Borghese' är den vanligaste piennolotomaten som går att hitta fröer ifrån i Sverige. En mycket tålig sort, även på friland. Blir ca 80 cm hög.

Andra piennolotomater och vintertomater:

'Galatino'. En tomat från Napoli med alla de karaktäristiska dragen hos en äkta piennolo. Halvhög planta som inte behöver tjuvas.

'Pendolino F1' är en ny hybridsort.

'Ponderosa'. Gammal sort från Syditalien med lång hållbarhet och mycket hög vitaminhalt. Tomaterna är runda till formen och saknar pizzo (spetsen). Färgen är gulorange på utsidan och de är röda inuti.

'Vesuvio giallo' är en gul piennolotomat, som är mycket smakrik.