Parkslide

Parkslide kan orsaka stor skada för villaägare Foto: Anna-Karin Fallheden

Parkslide kan sänka värdet på ditt hus. Vad ska du tänka på?

Har du parkslide på tomten? Det kan bli både kostsamt och besvärligt – dessutom kan det sänka värdet på ditt hus när du ska sälja. Bibbi Bonorden arbetar för Fritidsodlingens Riksorganisation och har skrivit en lärobok om invasiva främmande växter. Här ger hon goda råd och tips på vad du bör tänka på.

Förutom att parkslide nästan är omöjlig att bli av med så är det viktigt att veta vad du inte ska göra för att den inte ska sprida sig ännu mer. Parkslide ”försvarar” sig nämligen när du försöker klippa ner, gräva upp eller på annat sätt skada den. Då finns det stor risk att den skjuter upp rotskott och beståndet ökar i storlek.

I intervjun med Villaägarna (se film nedan) berättar Bibbi bland annat att Glyfosat är det enda riktigt bra sättet att bekämpa parkslide just nu, men då gäller det att man har licens för att använda Glyfosat alternativt anlitar rätt folk som har licens och utbildning på området så att man gör det rätt. Annars är risken stor att situationen förvärras. Sveriges första certifierad parkslidebekämpare med fokus på bekämpning i privat trädgårdar har avslutat sin utbildning genom FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation. Läs mer här

Läs mer om parkslide på Fritidsodlingens Riksorganisations hemsida här for.se
Läs mer om invasiva främmande växter här
Köp boken Invasiva främmande växtarter - boken (Medlemsrabatt 15% gäller)