
Häng med på årets morotsutmaning!
Få grönsaker är så roliga att odla som morötter! I år bjuder Svensk Trädgård in alla barn till en morotstävling. Deltagarna har chans att vinna fina priser för den längsta, den tyngsta och den roligaste moroten.
Det är något magiskt med att dra upp en morot ur jorden. Barn fascineras ofta av deras färg och form. Morötter är dessutom en grönsak som många barn tycker om att äta, särskilt när de får smaka en nyupptagen, söt och krispig morot direkt från landet.
Ett av de häftigaste odlingsminnena jag har från min odling med barn är från 2020. Jag hade en niondeklass där eleverna inte var särskilt intresserade av odling. De var däremot sportintresserade och tävlingsinriktade. Jag såg det som en utmaning att få dem att vilja sätta händerna i jorden och odla. Nyckeln blev tävlingsmorötter! De skulle odla så långa morötter som möjligt.
Morötterna odlades på skolan i fyra pallkragar som staplades på höjden för att ge maximalt djup för rötterna. För att morötterna skulle kunna växa rakt ner, utan att träffa på hinder, ”förborrade” vi hål med ett kvastskaft och fyllde dem med extra lucker och näringsrik jord. Fröerna såddes sedan ett och ett i hålen. Väldigt annorlunda mot hur man vanligtvis sår morötter. Eleverna blev genast intresserade av utmaningen – det kändes som en sport i sig.
Eleverna diskuterade strategier, turades om att vattna och följde morötternas utveckling med samma intensitet som om det vore en viktig sporttävling. När det var dags för skörd hjälptes alla åt att gräva upp morötterna utan att skada de långa rötterna. Spänningen var stor när morötterna blottades.
Även om vi inte nådde rekordlängder, blev projektet en succé och morötterna blev ändå betydligt längre än vanliga morötter. Klassen lärde sig inte bara om odling utan också om tålamod och de var stolta över resultatet. Med rätt upplägg kan vilken grupp som helst bli engagerad och upptäcka glädjen i att odla något eget.
Tävla så här:
Tävlingen är öppen för barn upp till 13 år (födda tidigast 2012). Sådden sker bäst från mitten av april till slutet av maj och tävlingsbidragen ska mejlas till moroten@tradgard.org senast 15 september.
Deltagarna kan tävla med vilka morotsfrön som helst men Lille Skutts morotsfrön delas ut under trädgårdsmässan i Stockholm 27–30 mars, Sköna Gröna Trädgård i Karlstad 26–27 april, Nolia Trädgård i Umeå 25–27 april. Även lokala trädgårdsföreningar kan dela ut fröpåsar på sina arrangemang.
3 tävlingsklasser!
Tyngsta moroten – här gäller det att så tidigt på en solig plats med bra jord och gallra, vattna och gödsla. Bidragen som skickas in ska innehålla två foton som visar:
1. Moroten med max 3 cm blast som ligger på en våg, där man ser vikt. 2. Barn som håller i moroten.
Längsta moroten – som ovan men väldigt viktigt att jorden är djup och lucker. Kan man underbevattna stimulerar man längdtillväxten. Bidragen som skickas in ska innehålla två foton som visar:
1. Moroten liggande bredvid en tumstock/linjal, där man ser längden. 2. Barn som håller i moroten.
Skojigaste moroten – ibland är det för torrt, eller så är jorden stenig och hård. Då är det roligast att se hur många ben moroten få och hur skojig den set ut. Ditt bidrag ska innehålla två foton som visar:
1. Morot mot enhetlig bakgrund. 2. Barn som håller i moroten.
Tävlingsvillkor: Tävlingen är öppen för barn upp till 13 år (födda tidigast 2012). Bidragen ska mejlas till moroten@tradgard.org senast 15 september. Tävlingsfoton kan publiceras i Hemträdgården och Svensk Trädgårds alla kanaler. Foton på barn som håller i morot kräver förälders tillstånd att publiceras. Tillstånd med förälders namn, telefonnummer och underskrift bifogas i mejlet – det går bra att ta ett foto av tillståndet. Jury: Svensk Trädgårds Jessica Linderot, Alberto Windarp och Ulf Fransson. |
Bamse-kul priser!
1:a pris: 12 månaders prenumeration på tidningen Bamse,
Bamseverktyg, Bamse minidrivhus och 5 Bamse fröpåsar.
2:a pris: 6 månaders prenumeration på tidningen Bamse,
Bamse minidrivhus och 5 Bamse fröpåsar.
3:a pris: Bamse ”Kul att lära odling”,
Bamse minidrivhus och 5 Bamse fröpåsar.
Bamse-kul priser! 1:a pris: 12 månaders prenumeration på tidningen Bamse, 2:a pris: 6 månaders prenumeration på tidningen Bamse, 3:a pris: Bamse ”Kul att lära odling”, |
![]() |