Odlaungaodlare 9

Medlemsförmåner i Odla unga odlare

Inloggningen till allt kunskapsmaterial hittar du i ditt senaste nyhetsbrev. Du kan även få hjälp av vår medlemsservice - maila [email protected] eller ringa vår medlemsservice under telefontid måndag-torsdag 09-12, telefonnummer 08-792 13 15.

Som skolmedlemmar får ni ta del av allt kunskapsmaterial, både i form av inspirationsfilmer, artiklar och nyhetsbrev riktade till pedagoger. Materialet är tänkt att hjälpa och inspirera ert odlande under hela skolåret. Kunskapsmaterial finns för både utomhusodling, och inomhusodling, samt hur man kan knyta odlandet till den ordinarie kursplanen och lärandet.

Medlemsförmåner i Odla unga odlare

Tidigare har vi erbjudit ett startkit till alla nya skolmedlemmar. Tillsammans med vår samarbetspart Nelson Garden ser vi nu över detta för att hitta ett hållbart och klimatsmart sätt att se till att ni i skolorna snabbt kommer i gång med ert odlande.
Mer information kommer att komma inom kort, så håll utkik.

Alla skolprojekt har olika förutsättningar och testar olika typer av odlingar, grönsaker och hur de knyter odlingen till pedagogiken. Därför är det ovärderligt att utbyta erfarenheter och även inspirera varandra inom projektet. Ni kommer som skolmedlem att välkomnas in i vår slutna Facebookgrupp, där ni kan nätverka med de andra skolmedlemmarna anslutna till projektet. 

Andreas Andersson, styrelsemedlem i RST (MA/NO-lärare på Axonaskolan, eldsjäl och inspiratör från @odlaiskola), deltar löpande i gruppen med inspiration och stöd.

Samtliga filmer hittar du på medlemssidorna. Man måste logga in för att ta del av innehållet på dessa sidor. Inloggningen hittar du i ditt senaste nyhetsbrev. Du kan även få hjälp av vår medlemsservice - maila [email protected] eller ring 08-792 13 19 under telefontid måndag-torsdag 09-12.

Se filmexempel på Youtube >>
Samlad pdf med exempel på filmmaterial som ingår >>

För varje år växer projektet och antalet skolmedlemmar, och med det utökas även medlemsförmånerna, med fler filmer och föredrag. Berätta gärna för oss om det är någon film eller tips ni skulle vilja se framöver.

Andreas Andersson, eldsjälen bakom filmerna i projektet Odla unga odlare, samt ledamot i Riksförbundets Svensk Trädgårds styrelse, arbetar till vardags som MA/NO lärare på Axonaskolan. Där har han även tagit initiativet till att starta en stor skolträdgård för odling i undervisningen.

För att se filmen måste man logga in på medlemssidorna.

Cirka 8-10 gånger per år skickar vi ut nyhetsbrev (e-post), speciellt för pedagogisk personal. I dessa finns såväl förslag på kopplingar till läroplaner och beskrivningar på odlingsrelaterade projekt att genomföra tillsammans med eleverna, men också rent odlingstekniska råd. 

Som skolmedlem kan du ta del alla tidigare utskick, när du loggar in på medlemssidorna.

Självklart får er skola även Riksförbundet Svensk Trädgårds innehållsrika medlemstidning - Hemträdgården. Den ges ut 6 gånger om året. 

Har ni idéer om samarbeten, så kontakta er närmaste förening. Alla föreningar och skolor har olika förutsättningar och ambitioner, men vi på RST uppmuntrar våra lokalföreningar till att stödja skol- och barnprojekt. Det är ett ovärderligt arbete att överföra trädgårdskultur till nästa generation odlare. Lokalföreningar kan även få nya medlemmar genom barnens föräldrar. 

Vi tipsar er om närmaste lokalförening i välkomstmailet, men ni kan även hitta lokalföreningarna här.

Er skola erhåller även samma förmåner och rabatter som våra övriga medlemmar, för inköp till erat skolprojekt. Du hittar dessa på sidan medlemsförmåner respektive medlemsrabatter, och det är samma inloggning som du har till Odla unga odlares medlemssidor.

Mer bra kunskapsmaterial för våra skolmedlemmar:

Har ni frågor om växter, odling eller skadedjur och växtsjukdomar går det bra att höra av sig till våra rådgivare. De besvarar frågor per mail eller telefon. Kontaktuppgifter och telefontider hittar du på rådgivningssidan.

Riksförbundet Svensk Trädgård är en del av samverkan i FOR, Fritidsodlingens riksorganisation. Här kan du hitta massor av bra publicerade svar från våra trädgårdsrådgivare. På hemsidan finns även bra artiklar och information om ekologisk odling.

Direktlänk till frågor och svar på for.se.

Vi har en hel avdelning där vi samlar de bästa råden om hur man odlar miljö- och klimatvänligt. Detta är något som vi kommer att satsa extra mycket på att utveckla framöver. Ni kan bland annat se filmer från vårt senaste projekt Tusen droppar - ett samarbete med Gunnel Carlson och Va Syd. 

Direktlänk till Hållbar trädgård.

Ladda ner vårt faktablad om Barn och trädgård här.

Här kan du ladda ner vårt faktablad om Ekologisk odling


Samarbetspartners i projektet 2024

Odla unga odlare genomförs med bidrag från och i nära samarbete med vår sponsor Nelson Garden

Nelson Garden Granngården Hasselfors Garden GjordNära Tunnelväxthus