IMG 20220914 163606

Kan du använda dina sinnen för att beskriva äpplens smak, konsistens, färg och form? Bli pomolog för en dag och gå tillbaka i tiden för att arbeta som en fruktodlare från 1800-talet.

Beräknad tid: 30 minuter

Plats: Utomhus

Skoltermin: tidig höst, senhöst, sensommar

Erfarenhetsnivå: Ingen erfarenhet behövs

Ämne(n): Vetenskap, Hemkunskap, Historia, Bild

 

Lärande

  • Använda medvetenhet om smak, konsistens och lukt
  • Förstå säsongsvariationer, veta var och hur en mängd olika frukter och grönsaker odlas
  • Använd en mängd material kreativt
  • Producera kreativt arbete, utforska elevernas idéer och registrera deras erfarenheter

 

Förberedelse

Köp äpplen eller låt eleverna ta med hemifrån trädgården för att få en rad olika sorter. Detta kommer att tillåta eleverna att ha en blandning av smaker att smaka och beskriva.

 

Utrustning

En blandning av olika äpplen (3-6 olika sorter skulle vara bäst)

Kniv och brädor (för att skära äpplen)

Papper

Pennor och pennor

Färger (om det behövs)

 

Steg för steg

  1. Pomologi är botanik av frukt. Pomologer studerar och odlar alla fruktväxter, buskar och träd.
  2. Varje elev ska plocka ett äpple. Skär sedan försiktigt äpplet på mitten under uppsikt av vuxen. Lägg ena halvan av äpplet åt sidan.
  3. Ta nu den andra äppelhalvan och tryck till den med stjälken pekande mot botten av pappersarket. Tryck ner äpplet ordentligt. Rita runt utsidan av äpplet du pressar.
  4. Skriv ner färgerna på äpplet. Har den ränder eller fläckar? Är det mer än en färg?
  5. Plocka upp hälften av äpplet du hade lagt åt sidan. Ät nu den här hälften.
  6. När du äter äpplet, tänk på smak, lukt och konsistens. Beskriv och skriv ner smaken av detta äpple med hjälp av referenser till olika livsmedel.
  7. Presentera din äppelbeskrivning och skriv ut för din grupp eller klass. Hade alla olika smak av äpplen? Var deras äpplen en rad olika färger? Var alla äpplen likadana eller olika former?

 

Tips

  • Låt eleverna tillsammans göra en bok med äppeltryck och beskrivningar?
  • Låt eleverna måla av sina äpplen för att fånga deras verkliga färger och form.
  • Använd de återstående äpplena för att göra en äppelsallad, paj eller koka mos.