Outlookemoji Inline Image Owapstimg118938c62a26fd A43e 4D1c 9802 4386C514d2ef

Egen vitlök

Jag kan skriva under på att egenodlade vitlökar är såå mycket godare än de vi köper i vanliga livsmedelsbutiker. Det är så gott och mysigt att ta sin egen vitlök när man ska laga mat.

Att odla vitlök är superenkelt. Det är något man gör ganska sent på hösten. Det måste vara tillräckligt svalt för att vitlöken endast ska rota sig och inte börja växa. Den ideala jordtemperaturen är 8 grader. Då hinner den rota sig innan vintern. Det brukar vara runt september i norra Sverige och november i södra Sverige. Det får plats ca 50-60 vitlöksklyftor i en pallkrage.

Det här året valde vi att sätta vitlök i slutet av oktober, då hade jorden rätt temperatur. Vi märkte dock att temperaturen gick upp och det blev riktigt varmt. Risken då är att vitlöken börjar växa redan på hösten. För att försäkra oss om en god skörd köpte vi några sättlökar extra. Vi får se om vi får dubbel skörd till våren!

Du behöver:

  • Sättvitlök. Det brukar vara mellan 10-12 klyftor per sättlök.
  • En pallkrage. Vitlökens rötter går ganska djupt så det är en fördel att ha dubbla pallkragar.
  • Bra jord.
  • Någon form av näring t ex bokaschi-kompost eller annan gödning.
  • Gräsklipp eller löv för att skydda vitlöken under vintern.

Så här gör du steg för steg:

  • Placera pallkragarna på en solig plats.
  • Förbered med väldränerat jord och tillsätt bokashi-kompost eller annan näring.
  • Dela upp vitlöken i klyftor.
  • Sätt klyftorna med den spetsiga änden uppåt. Avståndet mellan klyftorna ska vara 10-15 cm och djupet ca 6 cm.
  • Täck med gräsklipp eller löv som skydd under vintern.

Stöd Unga Odlare - skänk en gåva!

Stöd Odla unga odlare - ett lärande för livet

Stöd oss här