
Fjärilar: Kläckningen
När pupporna har hängt i buren i ca 10 dagar är det dags för kläckningen. Det här är en dramatisk och fantastisk process att följa.
När endast timmar återstår börjar puppan mörkna. Tistelfjärilens vingmönster kan skymta genom det tunna skalet på puppan. När fjärilen kommer fram är vingarna alldeles skrynkliga. Den sätter sig stilla och pumpar upp sina vingar genom att pressa blod ut i vingarna. Efter en till två timmar är vingarna färdigutvecklade och stadiga. Samtidigt kan man också se att fjärilens sugsnabel (proboscis) är tvådelad. Fjärilen fogar samman de två delarna genom att passa ihop skåror som finns på varje del. Det måste fjärilen göra på en gång medan snabelns delar är mjuka och lätta att foga ihop. Sedan är fjärilen redo att flyga och dricka. Från den nyligen kläckta fjärilen droppar det en röd vätska som kallas meconium. Det kan se ut som blod, men är bara överskottsfärg från puppstadiet när vingarna bildades.
Du behöver:
- Någon form av bur.
- Några små grenar för dekoration och där fjärilarna kan landa och vila.
- Eventuellt någon liten blomma och lite frukt.
- Sockervatten: 1 tsk socker blandas med 1 dl kokt vatten.
- Eventuellt en egengjord fjärilsmatare. Se förra artikeln.
Så här tar ni hand om fjärilarna:
- Rör ut 1 tsk socker i 1 dl kokt vatten.
- Doppa ner ett hushållspapper i sockerlösningen och lägg det indränkta papperet på ett litet plastfat som ni ställer i botten av fjärilsburen.
- Se till att pappret alltid hålls fuktigt.
- Spara resten av sockerlösningen i kylskåp och fyll på vid behov.
- Byt hushållspapper var tredje dag.
- Lägg gärna in färska blommor och droppa lite extra sockerlösning på dem.
- Skiva lite frukt och lägg in i buren. Prova olika frukter och studera vilka frukter fjärilarna föredrar.
- Efter 3-4 dagar är det dags att släppa ut fjärilarna. Vi brukar ha en liten "Happening" när vi har fjärilsutsläpp. Sjunga, dansa och fira.
- Om omgivningen har mycket blommor brukar fjärilarna stanna kvar och ni kan njuta av dem hela sommaren.



