Skärmavbild 2023 03 02 Kl. 11.40.09

Så här års är säkert många redan igång med sina frösådder eller ligger i startgroparna. Vissa fröer bör sås tidigt för att hinna sätta frukt. Förodling kan vara enkel. Det är bara att sätta ett frö i jorden och vattna. Men det finns flera olika vägar att gå. Ska man bredså i brätten och skola om i individuella krukor? Eller ska man så i mindre krukor, pluggbrätten eller kanske rent av i någon av de speciella odlingspluggar som finns?

På skolan är vi i full gång nu. Chili sådde vi tidigt, eftersom i synnerhet de starka sorterna behöver tid att utvecklas. Vi har också lite tidiga tomater. Tomaterna behöver egentligen inte sås så tidigt, men eftersom vi kör väldigt lågvuxna sorter som inte tar så mycket plats, kan vi ha dem inne länge och njuta av dem som ”fönstergrönsaker”. Det är kul för eleverna att följa tomaternas utveckling och se dem på nära håll. I år testar vi att förodla annat också. Som ett litet experiment har vi sått olika sorters sallat inomhus och kommer inom kort plantera ut dem i våra varmbänkar. Vi kommer även så samma sallatssorter direkt i varmbänkar. På så sätt kan vi jämföra och se skillnader på hur mycket förodling ger. Ibland kan det vara onödigt att dra upp plantor inomhus. Det ska bli spännande att se hur mycket skördetiden påverkas.

Sådden behöver extras ljus

Om 2–3 veckor är det dags att starta nästa försådd

Då gäller det vår popcornmajs och våra sockerrör. Båda var mycket framgångsrika i fjol. Vi fick fram stora fina sockerrör som vi pressade i en gammal mangel. Växtsaften reducerades till sirap som vi sedan använde till julbaket av pepparkakor. Dessa försådder är helt klart värda att göra. Det var jätteroligt för barnen att följa hela processen. Vi har inga jättestora odlingar och får därför plats med förodlingen. Vi använder samma odlingspluggar som vi har till våra hydroponiska odlingar och tillhörande minipluggbrätten och miniväxthus. Pluggarna är gjorda av torv och fermenterad kokos. Vi har märkt att pluggarna ger mycket kompakta och fina plantor. Pluggarna behåller sin luftiga struktur. Vi brukar låta växterna stå i pluggen ganska länge och tillför samma näring som vi har vid våra hydroponiska odlingar. På detta sätt får vi en mycket kompakt förodling som är lättare att förse med tillräcklig mängd ljus. Tänk på att just ljuset är en av de absolut viktigaste komponenterna vid förodling. Får växterna för lite blir de långa och gängliga. De bryts lätt av, blir känsliga och svåra att hantera. Oftast räcker det inte med vanligt solljus. Mängden ljus är säkerligen tillräckligt i ett fönster i söderläge, men timmarna är för få så här tidigt på året. Jag använder smidiga ledlampor för odling både i skolan och hemma. Dessa fästs med sugproppar direkt i fönstret eller med kedjor i gardinstång eller i hyllplanet ovanför om jag förodlar i en hylla.

Slutligen vill jag varna för men samtidigt uppmuntra till experimentlusta. Det är ingen idé att börja för tidigt med förodling. Plantorna blir bara långa och rangliga. Samtidigt kan det vara kul att så det man gillar riktigt tidigt. Min egen favorit är Physalis. Varje år när jag lägger ut bilder på min sådd kraxar olyckskorparna; du sår för tidigt, det där kommer aldrig gå! Men jag har gjort det i flera år och vet att det går. Hemligheten är att jag har gott om plats för dem i orangeriet och ger dem mycket extra ljus. Jag brukar njuta min första Physalis redan i maj. Då brukar olyckskorparna sluta kraxa.

 

Under namnet Odla i Skola försöker Andreas Andersson med hjälp av sociala medier inspirera personal på skolor och förskolor att också börja odla. På dessa sidor kan även du komma i kontakt med honom om du har frågor eller vill dela med dig av dina tankar kring odling med barn. Gå in på youtube.com och sök på Odla i skola.