
Fröbomber
Vi har en årlig vårpromenad på vår skola. Inför den här promenaden får våra elever göra fröbomber som de får med sig och kastar ut där de tycker att det behövs lite extra blommor.
Fröbomber är helt enkelt små bollar som är sprängfyllda med blomsterfrön från ängsblommor. Syftet är att öka mångfalden av blommor för att skapa en gynnsam miljö för våra pollinerare. Då är det viktigt att det inte är en ensidig föda utan att vi försöker få en mångfald såsom till exempel blomsterängar. Det här är ett roligt och enkelt sätt att sprida blomsterfröer där vi tycker att det ser lite torftigt ut.
Du behöver:
För att göra ca 10 bomber behöver du
- 3 dl lera (här kan du ta från marken och göra egen geggamojja eller köpa blålera)
- 2 dl torkad kompost eller näringsrik jord
- ½ dl ängsfröer eller blandade fröer från vilda blommor (Man kan samla fröer och torka själv om man vill, mer om detta i senare artiklar)
- Vatten
- En stor skål
- Ev en äggkartong att förvara bombern i tills ni ska kasta ut dem
Så här gör du steg för steg:
- Blanda ihop lera, kompost/jord, fröer och lite vatten så att det blir som en smet som går att rulla små bollar av.
- Forma bollar i handen, ungefär lika stora som en golfboll. (OBS: det ser ut som chokladbollar men prova inte att äta, hihi).
- Låt bomberna torka något i solen.
- Förvara i äggkartong tills det är dags att bomba fröer.
- Placera ut på ställen där det finns jord och där ni vill ha blommor.
Här följer en kort text från Göteborgs Botaniska trädgård:
"Fröbomber då och nu
Tekniken sägs ha varit vanlig i Mellanöstern och norra Afrika redan under antiken, men återupptäcktes på 30-talet av den japanska forskaren och lantbrukaren Manobu Fukuoka, som experimenterade med naturliga odlingstekniker för att hitta på nya sätt att effektivisera matproduktionen under kriget.
Nuförtiden är idén bakom fröbomberna att göra outnyttjade ytor i staden gröna och levande." Länk till sidan

Nästan som att göra chokladbollar.


Förvara i äggkartong.

Dags att "bomba"