Outlookemoji Inline Image Owapstimg698242e9e642d6 A484 47Fd B61d 223Ad710d564

Odla egna champinjoner

På senhösten är det perfekt att starta upp sin egen champinjonodling. Detta är något som vi gjort i flera år och det är alltid lika uppskattat.

En helt nyplockad smörstekt champinjon med lite vitlök i novembermörkret! Eller varför inte bjuda hela skolan på en god svampsås eller ugnsrostade grönsaker tillsammans med nyskördade champinjoner? Det brukar nämligen bli en riklig skörd. Det här är helt oslagbart. Det går att beställa olika svamplådor på nätet. Vi har beställt från Svampladan.se och vi har alltid fått ett bra resultat. Det går att beställa både små och stora lådor, vita champinjoner eller kastanjechampinjoner.

Du behöver:

  • Ett färdigt kit med Svamplåda
  • Vatten
  • Nyfikna barn och lite tålamod

Så här gör du steg för steg:

  • Tillsätt 4 dl vatten i påsen med täckjord. 
  • Låt denna stå och dra i ca 1 timma.
  • Luckra upp det översta lagret lådan lite försiktigt om den har stått länge.
  • Sprid ut täckjorden
  • Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur.
  • Efter ca 5 dagar syns det ett ludd på ytan.
  • Flytta då lådan till en något svalare plats. Det optimala är 15-19 grader.
  • Vik även i flikarna in locket och sätt tillbaka locket så att lufthålen syns.
  • Efter 2-3 veckor när du ser att svamparna börjat växa kan du ta tillbaka lådan till rumstemperatur. 
  • Dags att skörda. Det gör du genom att vrida loss svampen och därefter skär du bort jorden. Var försiktig så att inte för mycket mycel skadas.
  • Champinjonerna växer otroligt snabbt så håll koll så de inte blir för stora
  • Det är möjligt med flera skördar på samma låda.

Svampsås från egna champinjoner i skolrestaurangen

Ugnsrostade grönsaker med våra champinjoner

Stöd Unga Odlare - skänk en gåva!

Stöd Odla unga odlare - ett lärande för livet

Stöd oss här