Hemträdgården nr 4 / 2023
Nya numret av Hemträdgården landar i dagarna hos våra medlemmar. Vi önskar er härlig läsning om allt från småskalig tobaksodling, bergvallmor och inspiration från Nederländerna. Det och mycket mer kan ni läsa om.
Kort om innehållet i Hemträdgården 4
Förnyelse på gång... NÄR DET KOMMER TILL TRÄDGÅRD är det oundvikligt att också prata väder. För egen del har allt ordnat sig. Den torka som vi upplevde i juni, där regnmätaren bara samlade ihop 5 mm nederbörd på en hel månad, är över. Juli kom med regn, visserligen saknas några grader av junis värme, men nu är det frodigt och grönt och inte ens mördarsniglarna är speciellt många i år, till skillnad från de senaste fem åren. Enda in cidenten var väl rådjuret som tog sig innanför stängslet och åt sig mätt på både ärt- och bönplantor.
SÅ HÄR MITT I SOMMAREN kom ett pressmeddelande från Göteborgs botaniska trädgård och Sveriges lantbruksuniversitet i samarbete. Det rör en forskningsrapport där man i siffror redovisar hur effektivt det är att plantera träd och med beräkningar visar vilka moment som ger störst utsläpp av växthusgaser i ett träds tidiga liv innan vi möter det i staden. Man har jämfört tre olika typer av stads- eller parkträd, planterade på tre olika platser i landet. Studien visade att inom 16 år har alla träd (utom tallen planterad i Umeå) hunnit kompensera för de utsläpp som blir när ett träd produceras. Den största bidragsgivaren till koldioxidutsläppen i plantskolorna för alla tre arterna var torven som användes i krukorna. Den stod för drygt 50 procent av växthusgaserna. Den enskilt största källan till utsläpp var den förbrukning av fossilt bränsle som gick åt vid planteringen av träden. Det var ganska stora träd, sådana som vi brukar plantera i våra städer här i landet.
SÅ PLANTERA TRÄD OCH GÖR DET NU när hösten närmar sig. Det är bästa planteringstiden. I trädgården kan vi plantera lite mindre träd och där med gräva för hand, vilket minskar utsläppen vid etableringen. Sedan kan träden växa under många år och binda koldioxid. Läs om fördelar na med att höstplantera på sid 12.
Vi som deltar i årets trädgårdsspaning ska se om det är skillnader på torvjord och torvfri jord, vilket kommer att redovisas senare i år. Även om ni inte deltar i spaningen har ni kanske prövat den torvfria jorden? Mer om sådan står att läsa på sid 14.
NÄR DENNA TIDNING KOMMER UT är det dags för Riksförbundets sommarmöte. Vi som deltog i sommarmötet år 2017 i Sörmland hade möjlighet att besöka den spännande trädgården som det berättas om på sid 20.
BERGVALLMON. Man lägger direkt märke till den i en trädgård, med sin intensivt blå färg. Bergvallmor kan även ha andra färger, vilket ses i artikeln på sid 32. De olika arterna inom släktet kan vara svåra att skilja åt och dessutom har en del till och med bytt släkte. För att namngivningen av växter ska bli rätt är en fungerande kulturväxdatabas en nödvändighet. Alla växtnamn som finns med i Hemträdgården är kontrollerade mot den databasen, en resurs som tidningen är beroende av att den fungerar. Läs om de aktuella problemen med Skud på sid 63.
OM NI INTE RIKTIGT KÄNNER IGEN ER i denna tidning beror det på att vi har gjort en försiktig förnyelse och uppdatering av formen, för att det ska kännas nytt och förhoppningsvis öka läsupplevelsen och göra det lättare att både läsa och hitta i tidningen. Har ni några synpunkter på detta eller annat som rör tidningen hör gärna av er till mig.
/Christina Säll, Chefredaktör Hemträdgården
Är du nyfiken på vår medlemstidning? Bli medlem och få Hemträdgården direkt hem till din brevlåda eller köp enstaka nummer via vår webbutik.