HT 5 23 LOW

Hemträdgården nr 5 / 2023

Nya numret av Hemträdgården landar i dagarna hos våra medlemmar. Vi önskar er härlig läsning om allt från äpplen, att skörda mycket på liten yta, till odling av svamp i gräsmattan. Det och mycket mer kan ni läsa om.

Kort om innehållet i Hemträdgården 5

Skördetid - äppeltid... NOG ÄR VÄL FRUKTTRÄD OCH I SYNNERHET ÄPPELTRÄD sinnebilden av en trädgård. I mitt tycke är det fruktträden som skapar grunden till en hemträdgård. Många verkar få en god äppelskörd i år. Våra egna träd ger stora fina äpplen, men inte någon skörd i överflöd. Frukter angripna av fruktmögel är fler i år, vilket väl får skyllas på sommarens regnande och fuktiga väder. Inget år är det andra likt, i år verkade våra äpplen brådmogna och ramla ned från trädet tidigare på året än när vi vanligtvis brukar skörda dem andra år.

HEMTRÄDGÅRDEN FICK ETT ÖNSKEMÅL om att ha äpplen på omslaget, en önskan som mer än gärna uppfylles så här års och till detta nummer. Bildbanker letades igenom och många fina vackra äppelbilder hittades, men med ett aber, det var inte äpplen som växer i svenska trädgårdar som avbildades. På samma sätt är det i fruktdiskarna i våra matbutiker. Det är så mycket lättare att hitta importerade äpplen där än svenskodlade. I dag importeras cirka 75 procent av de äpplen som säljs i Sverige och denna höst är det dessutom överproduktion på äpplen i Europa. Den svenska äppelproduktionen står i år därför inför en av sina tuffaste utmaningar hittills, meddelar Äppelriket, som är ett medlemsföretag ägt av fruktodlare som är verksamma i södra Sverige.

VI SOM HAR EGNA ÄPPLEN kan frossa i de egenodlade. Men när de tar slut, leta efter svenska äpplen i butiken. Genom att köpa svenska råvaror bidrar vi till att öka självförsörjningsgraden på svensk frukt. Om inte för annat så erbjuder svenska äppelodlare ett större utbud av sorter, och därmed fler olika smaker än vad som går att hitta i det importerade sortimentet. För det är smaken och variationen i smak som utmärker svensk frukt. Visserligen går det inte att få tag i den mångfald av äppelsmaker som det berättas om i artikeln som börjar på nästa sida. Läs även om fruktskörden i serien om ett år i trädgården av Tomas Lagerström, på sid 40.

TILLBAKA TILL OMSLAGET. För att få en bild på en svensk fruktsort gick formgivaren av Hemträdgården, Lasse Mellquist, ut och plåtade sina Folke och jag mina ’Aroma’. Hans bild ser ni på omslaget och min här bredvid.

EN TRÄDGÅRD KAN ANVÄNDAS till så mycket. I trädgården som fått utmärkelsen Årets rikare trädgård på sid 22 kan ni läsa om naturfotografen som avbildar alla arter han hittar i sin trädgård. En så ingående studie har lett till att han upptäckt en art ny för Skåne, där han bor, och även en ny för Sverige, i den egna trädgården. Hemma har vi listor på alla vilda växter som vi hittat i trädgården och alla fåglar som vi sett från tomten, men vi är långt ifrån de nära 1 500 arter som Anders Henriksson identifierat i sin trädgård, så för att utöka vårt antal av arter är det insekterna, spindeldjuren och svamparna som borde inventeras.

GLÄDJANDE SIFFROR från vår medlemsavdelning visar att vi behåller vårt medlemsantal. Detta i den tid vi lever i just nu, med lågkonjunktur, inflation och en orolig omvärld.

/Christina Säll, Chefredaktör Hemträdgården
Kontakta redaktionen

 

Är du nyfiken på vår medlemstidning? Bli medlem och få Hemträdgården direkt hem till din brevlåda eller köp enstaka nummer via vår webbutik. Om du är medlem loggar du enkelt in och läser den digitalt här.