Odla under väv

Odla under väv Foto: Lise-Lotte Björkman

Odla under väv - vilken fiberduk ska väljas?

Under 2023 bjöd vi in till en enkätundersökning, en bonusspaning, om fritidsodlares erfarenheter om hållbarheten på odlingsväv så kallade fiberdukar som används för täckning av grödor. Här kommer resultatet av deltagarnas erfarenheter.

Upprinnelse till undersökningen var att vi redan i trädgårdsspaningen som gjordes 2013 kunnat konstatera att de flesta odlingsvävar som fanns att tillgå i konsumentförpackningar i den vanliga handeln oftast var av dålig kvalitet. Endast en av de testade höll då under hela odlingssäsongen eller i 18 veckor. Hur är läget 10 år senare var frågan vi ställde oss. Vilka erfarenheter av olika fiberdukar har den vanliga fritidsodlaren? Vilka dukar kan rekommenderas och vilka ska vi fortfarande undvika? De samlade svaren ger vägledning.

Det var drygt 54 personer runtom i landet, från norr till söder som besvarade enkäten. Av dessa är det 34 som rekommenderar fiberdukar de använt och 17 som inte vill rekommenderar sina dukar till andra. Tre är neutrala och vill varken rekommendera eller förkasta väven de använt. Den kan ha fungerat för det enskilda ändamålet men man inser att den inte skulle hålla måttet i andra sammanhang. Ja, även prisnivån kan påverka vad man rekommenderar eller inte.

Allmän rekommendation

En allmän rekommendation utifrån svaren är att en tjockare odlingsväv är mer hållbar än en tunn. Alla kanske inte känner till att odlingsväv finns i olika viktklasser. De tunnaste ligger vanligen på 17 gram per kvadratmeter medan en tjockare kan vara upp till 30 gram och fortsättningsvis fungera som odlingsväv med bra ljusgenomsläpplighet. De tjockare har även bättre isolerande egenskaper mot kyla än de tunnare. Att undvika de fiberdukar som endast är 17 gram och hellre välja en som är 22 gram eller mer är ett generellt råd att ge utifrån enkätsvaren, men det finns undantag även här. Hur och av vad duken tillverkad spelar även in.

Nelson Garden och Weibull, som är vanliga märken ute i handeln, har fått både ris och ros av användare så återigen kan ändamålet med duken och förväntningarna på duk av kända märken vara högre ställda och därav har omdömena varierat. Men sedan kan dessa dukar även ha olika ursprung/tillverkare fast märket är det samma. Och även hur och var de legat i butik och förvaring hemma kan inverka. En svarande prisar Weibulls ”pallkragehuva” på 30 gram som den hållbaraste duken denna har använt. Även Nelson pallkrageduk på 23 gram har fått lovord medan deras andra format av samma vikt beskrevs som skör av en annan. En tredje nämner duk på 30 gram från Överskottsbolaget med märkningen Odla, som både hållbar och prisvärd.

Viktigt när man köper fiberduk i konsumentförpackning är att hitta en storlek som passar odlingen. Att klippa i en duk av färdigt mått kan försämra hållbarheten och även om man behöver spänna duken hårt för att få den att räcka till, men även en löst spänd duk kan vara mer utsatt för väder och vind. För att inte nämna harar, rådjur, hundar m fl djur som kan ha sönder duken eller att vi själva hanterar den vårdslöst. Ja även växterna växer och kan trycka på.

Odlingsväv att undvika

En odlingsväv behöver även stå emot solens UV-strålning för att inte brännas sönder på en gång. Och fortfarande är vanliga kommentarer att dukarna snabbt faller sönder ute och sedan knappt går att samla ihop utan bitarna flyger omkring. Det gäller främst tunna dukar som köpts på varuhus som Rusta, Clas Ohlsson, Lidl, Biltema, Dollar Store och Byggmax. Dessa dukar uppmanas vi att undvika enligt många som svarat på enkäten. Vissa höll inte ens i fyra veckor eller i max åtta så här verkar kvaliteten vara undermånlig. Det lägsta krav man kan ställa på en odlingsväv är att den åtminstone ska hålla i en säsong för att vara värda att investera i. Inflygande skadeinsekter hittar minsta hål.

Men i växtskyddssyfte kan insektsnät vara ett bättre alternativ än odlingsväv. Nu har vi inte undersökt de näten närmare men några som svarat på enkäten framhåller dessa som ett hållbarare och bättre alternativ för det syftet. Och det är bara att hålla med!

 

Söndrig fiberduk

En fiberduk ska hålla hela säsongen och inte som här gå sönder efter några veckor, som uppgetts ha skett med dukar från bland annat Byggmax och Claes Olsson. Foto: Lise-Lotte Björkman

Odlingsväv som rekommenderas

Odlingsväv som vanligast rekommenderas av enkätsvararna är av så kallad yrkesodlarkvalitet. De verkar ha blivit lättare att få tag på och kan köpas både på rulle och på löpmeter i olika bredder, både via nätet men även vissa trädgårdsbutiker erbjuder detta. De svarande rekommenderar bland annat odlingsväv som Lindbloms frö, Gjordnära, Ryberg5, Wexthuset och Willab Garden säljer.

Via de två sistnämna har svarande köpt konsumentförpackad duk från HPJ Garden, som även i vår tidigare trädgårdsspaning var den som hade bäst hållbarhet och en vikt på 19 gram. Den kan fortfarande rekommenderas och kan även hittas på andra inköpsställen än de som nämns här.

Men flest rekommendationer har fiberduk från Lindbloms frö fått av de svarande. Det är hela 20 procent av de som rekommenderar dukar de använder som inhandlat dem där. En svarande är nu inne på den sjätte säsongen med samma duk, visserligen lite lappad, och av tjockare 30 grams kvalité. Även en 30 grams duk från Impecta är nu inne på sin fjärde säsong hos en av de svarande. Det finns hållbara dukar där ute men fortfarande är många inget att satsa på kan vi konstatera.  

Även om denna undersökning är slumpmässig och inte så omfattande så kan delade erfarenheter från andra odlare ge vägledning i val av nästa odlingsväv du tänker köpa. Tack till alla som deltog. Men naturligtvis finns det fler både bra och dåliga fiberdukar i handeln. Vid nästa undersökning hoppas vi att även plastfria alternativ finns med.

Uppmärkt fiberduk

Hållbar fiberduk som kan användas år efter år kan med fördel märkas upp med storlek och ändamål. De som svarade på enkäten uppskattar fiberdukar från bland annat Lindbloms frö på metervara och konsumentförpackningar från HPJ Garden. Foto: Lise-Lotte Björkman