Tusentradgardar Logo Startbild

Tusen Trädgårdar - 30 juni 2024

Tusen Trädgårdar är Sveriges största trädgårdsvisning. Under en och samma dag öppnar mängder med trädgårdsälskare över hela landet sina grindar för nyfikna gäster. Det är ett härligt sätt att lära av varandra, inspireras och öka sin kunskap. Folkbildning och odlingsglädje i symbios.

Tusen Trädgårdar

Första gången Tusen Trädgårdar hölls var 2010 och har sedan hållits vartannat år med hjälp av tusentals trädgårdsentusiaster. För varje år har intresset för att både visa upp sin trädgård och besöka trädgårdarna ökat. I år infaller Tusen Trädgårdar söndag den 30 juni.

  • Trädgårdsvisning i hela landet 30 juni kl.10-17
  • Digital föredragsserie som inspirerar hela våren
  • Sista anmälningsdag 2 juni på svensktradgard.se
  • Trädgårdsrådgivning hos Svensk Trädgård
  • Instruktionsvideos och svar på vanliga frågor via svensktradgard.se/tusen
  • Följ på sociala medier @tusentradgardar #tusenträdgårdar

Vem kan vara med?

Under Tusen Trädgårdar är självklart alla inbjudna – alla som har en trädgård kan öppna upp sin trädgård, och alla som älskar att vistas i trädgårdar är välkomna att besöka de registrerade trädgårdarna. 

Du kan registrera din privata trädgård eller en offentlig trädgård (även de som tar inträde) - stadsparker, friluftsmuseer, botaniska trädgårdar, kyrko­gårdar, slotts- och herrgårdsparker, plantskolor, handelsträdgårdar, koloniområden, och skolträdgårdar. Det går bra att registrera gemensamma köksträdgårdar, gerillaodlingar, tillsammansodling vid en bostadsrättsförening, trädgård vid hembygds- och bygdegård, koloniträdgård – alla är välkomna att delta!

Man behöver inte ha en perfekt besöksträdgård för att vara med. Det enda kravet är att man håller öppet under en och samma dag, den 30 juni mellan kl.10-17. Sen förutsätter vi att man har en passion för att odla och vill prata med andra människor om sin trädgård så klart.

Registrering av din trädgård

Anmälan till 2024 öppnar den 1 februari. Du registrerar ett konto och skapar en trädgårdssida för din trädgård i vår databas. För att anmäla sig till Tusen Trädgårdar måste man logga in på sitt konto och kryssa i att man deltar i årets evenemang under registreringstiden (t o m 2 juni 2024). Här finns instruktioner för hur du registrerar din trädgård

Visa upp din trädgård i Besöksträdgårdar

Besökare vill kunna planera sitt besök under Tusen Trädgårdar. Lägg ut bilder från din trädgård och beskriv vad man kan uppleva under besöket. Ju tydligare beskrivning desto bättre. Lyft gärna om du har något unikt att visa som du tror kan intressera. Ju tidigare du registrerar trädgården med all information och bilder, desto bättre.

Trädgårdsrådgivning

Oavsett om ni redan har kunskap om trädgård och odling eller är nybörjare, så kan ni alltid kontakta Riksförbundet Svensk Trädgård och få trädgårdsrådgivning. Ni kanske har specifika frågor och önskar fördjupad kunskap om skötsel och hantering av era växter? Kontakta trädgårdsrådgivarna på Riksförbundet Svensk Trädgård. De svarar på alla era trädgårdsfrågor på 08-758 86 36 och [email protected], året runt. Ni kan även söka kunskap i kunskapsbanken här på hemsidan.

Samarbeta med trädgårdsföreningar

Kontakta gärna en lokal trädgårdsförening nära dig för eventuella samarbeten, speciellt om du själv är medlem. Det gynnar föreningen om ni kan hjälpas åt att sprida information om aktiviteter och gemenskapen. Volontärer från föreningen kan bistå med odlingskunskap till besökarna. Här hittar du listan över lokala föreningar i Svensk Trädgård

Sociala medier

Vi uppmanar alla att ta bilder i trädgården och lägga upp på sociala medier som Facebook och Instagram. Ange #tusenträdgårdar så hittar vi alla inlägg. Det går också bra att mejla bilder till oss och berätta om den egna trädgården.

Låt dig inspireras och håll dig uppdaterad om det senaste genom att följa oss via facebookgrupp Tusen Trädgårdar och på Instagram @tusentradgardar

Besökare

De som vill besöka en trädgård kan någon månad innan start gå in på hemsidan och lägga upp en favoritlista med de trädgårdar som du önskar besöka. På vägen dit håller ni utkik efter Tusen Trädgårdars affischer och vimplar!

Syftet

Syftet med Tusen Trädgårdar är att alla vi som älskar trädgårdar träffas och delar vår kunskap om odling, blommor, grönsaker och trädgårdskonst. Folkbildning och odlingsglädje i fin symbios.

Samarbetspartners och sponsorer Tusen Trädgårdar 2024

Tusen Trädgårdar genomförs i samarbete med trädgårdsjournalist Gunnel Carlson,
Riksförbundet Svensk Trädgård, Studiefrämjandet, Sällskapet Trädgårdsamatörerna,
Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR), Rikare trädgård och Impecta Fröhandel.