Hur fungerar projektet och hur mycket tid behöver man avsätta?

Projektet är till för att stimulera och lära sig utifrån odling. Tanken är att odlingen ska kunna vävas in i den ordinarie undervisningen genom att göra praktiska pedagogiska övningar genom odlingen. Det kan vara matematik, historia, geografi, biologi, fysik, kemi, slöjd, hemkunskap, t o m språk kan tränas. Det fina med odlande är att man får en praktisk koppling till det teoretiska, och man får det under prestigelösa förhållanden som dessutom främjar hälsan och samarbeten. 

Går er skola med i vårt projekt, finns inga krav på prestation eller mål att uppfylla. Ni tar del av allt material - filmer, inspiration, rabatter mm, efter era egna förutsättningar och när det passar er. Det kan börja med ett litet odlingsprojekt inne eller ute, en pallkrage eller några krukor. Ni bestämmer själva om odlingen ska utökas och i vilken takt. Det finns många olika övningar inom projektet och man väljer själv vad man vill testa.

En del är rädda för skötsel och att det ska ta tid från den vanliga undervisningen. Vi ger er tips om hur ni kan förhålla er till detta och hitta lösningar, t ex hur man löser bevattningen under sommarlovet. Vår erfarenhet är även att odling engagerar barnen, så att det blir ringar på vattnet och man ofta får med sig föräldrar och anhöriga. Ibland väcks ett intresse och engagemang hos grannar och i samhället, så att fler vill hjälpa till och bidra till barnens skolträdgård. Man vet aldrig vad ett litet frö i jorden kan växa till!

Anslut din skola till Odla unga odlare här!